Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuřecí čaj

Tahle polévka je ideální pro kuchaře-hračičky. Čas strávený povářením, cezením a chlazením ale stojí za to.
Vydání: 2010/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení a vaření: 90 minut
P
Polévka Asijská

Ingredience

    • 1 palička česneku
    • 4 lžičky rostlinného oleje
    • 1 cibule, nasekaná
    • 1 velká chilli paprička, na plátky
    • 1 lžička nasekaného čerstvého zázvoru
    • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře + 1 lžička čerstvě mletého sečuánského pepře
    • 3 lžíce rýžového vína Šao-sing nebo suchého sherry
    • 2 natrhané listy kaffirové limety (my použili sušenou)
    • 2 jarní cibulky, nasekané
    • 1,5 l kuřecího vývaru
    • 3 lžíce světlé sójové omáčky
    • 2 lžíce rybí omáčky
    • 2 lžíce přecezené limetové šťávy

    Do polévky
    • 4 čerstvé houby boltcovitky (známé jako Jidášovo ucho), na kousky
    • 120 g uvařených vaječných nudlí (zvolíte-li čerstvé, přidejte do těsta prosátý černý pepř)
    • 300 g uvařených, vykostěných
    • kuřecích prsíček, natrhaných na kousky
    • 100 g houbiček enoki (občas prodává například Japa, nahradili jsme sójovými výhonky)
    • 8 nastříhaných pažitkových stvolů
    • 8 lžic řeřichy
    • 2 lžíce posekaného koriandru

Příprava jídla

1 Zahřejte troubu na 180 °C, česnek zabalte do alobalu a pečte 30 minut, aby změkl. Nechte zchladnout, vyloupejte stroužky a pokrájejte je na tenké plátky.

2 V hrnci s dvojitým dnem (či se silným dnem) zahřejte olej a orestujte na něm cibuli, chilli a zázvor, dokud nezačnou měnit barvu. Vmíchejte oba pepře, pak přilijte rýžové víno. Až začne vřít, sundejte hrnec z ohně. Přidejte plátky česneku, limetové listy, jarní cibulku,
vývar a sójovku. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte hodinu probublávat;děrovanou lžící sbírejte pěnu. Tekutina nesmí prudce vřít, aby nebyla kalná.

3 Kuřecí čaj proceďte sítkem vyloženým mušelínem, aby byl naprosto čistý. Obsah síta vyhoďte. Vývar nechte zchladnout a dejte do chladničky. Pak z povrchu seberte ztuhlý tuk a vývar znovu přeceďte přes sítko s mušelínem. Ohřejte. Vmíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a tři minuty povařte. Je-li třeba, dochuťte.

4 Ingredience do polévky rozdělte do 4 šálků či misek a zalijte horkým kuřecím čajem. Promíchejte hůlkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na nudle: 250 g polohrubé mouky, 3 velká vejce, 1 lžíce olivového oleje, špetku mořské soli; rýžovou mouku na podsypání. Pracujte strojkem na těstoviny a kráječem na špagety.

Recept je převzatý z kuchařky Vaří šéfkuchaři (Ikar).
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář