
Uživatelský
recept
recept
Italská cuketová polévka
Popis receptu:
Apetit 07/2011
Autor: Zbyněk Šrubař
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
60 ml panenského olivového oleje, 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku, hrst nasekaných bazalkových lístků, mořská sůl a mletý bílý pepř (pozn.: používáme běžný černý), 1kg cuket (nejlépe středních) rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky, 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, 60 ml smetany na vaření, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 50 g strouhaného parmazánu + další k podávání. K podávání: křupavý světlý chleba (pozn.: nebo opečený toastový), čerstvě mletý barevný pepř.
Příprava jídla
Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.
Přidat komentář