
Švestkový koláč
Recept objevila Gabriela Dvořáková v americké kuchařce: „Liší se od české klasiky a to se mi líbí.“ Nechte se pozvat!
Vydání: 2005/10
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 8
Ingredience
- 20 čerstvých vypeckovaných švestek
- 150 ml rumu
- 300 g hladké mouky
- 150 g změklého másla
- špetku soli
- 2 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- vanilkový lusk
- 3 vejce
- 50–70 g cukru (podle chuti)
- 2–3 lžíce meruňkového džemu
- 1–2 lžíce rumu
Příprava jídla
1. Švestky vypeckujte a namočte na čtyři hodiny do rumu. Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.
2. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.
3. Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.
4. Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem. Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut. Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč. Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý.
2. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.
3. Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.
4. Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem. Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut. Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč. Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
3. Říjen 2007 08:04
Renata (neověřeno)
12. Říjen 2007 10:48
maggie (neověřeno)
20. Květen 2008 09:40
Linda (neověřeno)
4. Srpen 2008 12:55
Lenka Němcová
14. Březen 2009 11:26
Marketa Dopitova
19. Březen 2019 22:25