
Čertíci
„Tento recept je můj vlastní vynález. Inspirovala mě k němu naše kočka Čertík a fíkový salám,“ napsala nám čtenářka Kateřina Gajová z Brna.
Vydání: 2011/12
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: na 8 kousků
Ingredience
- 150 g sušených švestek, propláchnutých
- 50 g mletého máku
- 1 lžička mleté skořice
- špetka badyánu
- 2 lžičky rumu
- 2–3 lžičky kakaa nebo karobu
- obilné klíčky nebo jemné ovesné vločky na případné zahuštění
- kakao nebo karob
- sušené brusinky
- oříšky kešú
- rozinky
- slunečnicová semínka
NA OZDOBENÍ
Příprava jídla
1 Švestky nechte pár hodin nabobtnat ve vodě. Poté je rozmixujte spolu s ostatními ingrediencemi, aby vznikla nepříliš lepivá hmota – podle potřeby přidejte vodu nebo zahustěte klíčky. Nechte chvíli odležet. Poté z hmoty tvarujte kuličky, které trochu zploštěte a obalte v kakau nebo karobu.
2 Z podélně rozpůlených ořechů kešú udělejte rohy, očička z rozinek, které připíchnete k hlavičce slunečnicovými semínky, z brusinky udělejte jazyk. Aby očička, jazyk a kešú lépe držely, můžete je ze spodní strany namočit v čokoládové polevě, poslouží jako ,lepidlo‘.
3 Skladujte v chladu.
Přidat komentář