„Tento recept je můj vlastní vynález. Inspirovala mě k němu naše kočka Čertík a fíkový salám,“ napsala nám čtenářka Kateřina Gajová z Brna.
Suroviny
sušené švestky
150
g
propláchnuté
mák mletý
50
g
skořice
1
ČL
mletá
badyán
1
špetka
rum
2
ČL
kakao
3
ČL
nebo karob
ovesné vločky
jemné nebo obilné klíčky na případné zahuštění
Na ozdobení
kakao
nebo karob
sušené brusinky
kešú
rozinky
slunečnicová semínka
1 Švestky nechte pár hodin nabobtnat ve vodě. Poté je rozmixujte spolu s ostatními ingrediencemi, aby vznikla nepříliš lepivá hmota – podle potřeby přidejte vodu nebo zahustěte klíčky. Nechte chvíli odležet. Poté z hmoty tvarujte kuličky, které trochu zploštěte a obalte v kakau nebo karobu.
2 Z podélně rozpůlených ořechů kešú udělejte rohy, očička z rozinek, které připíchnete k hlavičce slunečnicovými semínky, z brusinky udělejte jazyk. Aby očička, jazyk a kešú lépe držely, můžete je ze spodní strany namočit v čokoládové polevě, poslouží jako ,lepidlo‘.
3 Skladujte v chladu.