Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Telecí balenky na tokajském víně

Italové připravují telecí maso úplně běžně, u nás je ale pořád tak trochu opomíjené. Objevte s námi všechny jeho půvaby – křehkost, jemnost a fantastickou chuť.

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení a vaření: 60 minut
PT40M
Pečení 0:40
Maso

Ingredience

    • 1 kg telecí kýty, nakrájené na tenké plátky
    • 160 g másla + 60 g sádla
    • 3 cibule, nakrájené nadrobno
    • 100 g anglické slaniny, na nudličky
    • 100 g hladké mouky
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 400 ml tokajského vína
    • 500 ml drůbežího vývaru
    • 1 snítka tymiánu
    • sůl, pepř a špetka cukru na dochucení
    • připravená nádivka (viz Něco navíc)

Příprava jídla

Maso zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Naplňte nádivkou, zabalte úhledné balenky a svažte je provázkem. Opečte je na sádle a vyjměte. K sádlu přidejte 60 g másla a orestujte na něm cibuli a slaninu. Přidejte tymián, vložte zpět balenky a zalijte je vínem (100 ml si nechte na dokončení) i vývarem a přiveďte k varu. Vložte do trouby a pečte při na 170 °C asi 45 minut.

2 Měkké balenky vyjměte z omáčky a zahustěte ji jíškou z mouky a 60 g másla, přidejte smetanu a nechte provařit. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Vymixujte s trochou zbylého vína a 40 g másla do hladké omáčky. Přeceďte přes jemné síto.

NĚCO NAVÍC
Na 2 lžících másla opečte nakrájené 2 červené cibule a 1 stroužek česneku, přidejte 1–2 jablka nakrájená na kostičky a opékejte 5 minut. Pak smíchejte s 1 lžičkou tymiánu, 1 lžičkou dijonské hořčice, 1 lžící nasekané petrželky, 2 malými vejci a s 5 staršími rohlíky, nakrájenými na kostičky a navlhčenými 100 ml smetany ke šlehání.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

Karlovarská telecí roláda

Pappardelle s telecím ragú

Rajčatová polévka s telecím a gremolatou

Rajská omáčka s telecím masem

Telecí řízek, základní recept

Koláč s telecím masem a houbami

Telecí ragú s houbami a šunkovým knedlíkem

REKLAMA

Přidat komentář