Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Obrácený jablečný koláč

Tenhle koláč se v originále jmenuje Apple pepper pot cake – jablečnou klasiku totiž Jamie Oliver doladil kořením půjčeným z receptu na masové ragú s paprikami. Karamelovou omáčku můžete podávat nejen k jablečnému koláči...

Vydání: 2012/1
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Britská

Ingredience

    NA KARAMELOVOU OMÁČKU

    • 200 g másla
    • 200 g světlého přírodního cukru
    • 2 lžíce melasy
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • špetka mletého hřebíčku
    • 3 lžíce šlehačky nebo crème fraîche


    NA TĚSTO

    • 6–7 středních jablek
    • 125 g másla
    • 125 g světlého přírodního cukru
    • 2 vejce
    • 225 g hladké mouky
    • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • 200 ml suchého cideru
    • kůra ze 2 biopomerančů

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru 24 cm vymažte a vyložte papírem na pečení. Máslo na karamelovou omáčku dejte do hlubší širší pánve (musí se do ní vejít i jablka), přidejte cukr, melasu a mleté koření a přiveďte vše pomalu k varu. Stáhněte plamen a nechte za občasného míchání mírně vařit, dokud omáčka nezačne houstnout. Přidejte na čtvrtky nakrájená a jádřinců zbavená jablka, vše promíchejte a nechte ještě pobublávat.

Mezitím si připravte těsto. Utřete máslo s cukrem, poté postupně vmíchejte vejce (jedno za druhým), polovinu mouky, sodu, prášek do pečiva a cider. Promíchejte (pokud se směs odděluje, nelekejte se, zase se spojí) a vmíchejte zbytek mouky a pomerančovou kůru.

Formu na koláč postavte na plech vyložený papírem na pečení (to kdyby vám nějaký karamel utekl). Do formy přendejte jablka s trochou karamelu, který se tam připlete, jak jablka nabíráte. Zbytek karamelu dejte stranou. Jablka urovnejte a přelijte je těstem. Formou trochu zatřeste, aby těsto bylo ve formě rovnoměrně rozmístěno. Dejte na plech a pečte 35–40 minut. Po 35 minutách špejlí zkontrolujte, jestli už koláč není hotový.

Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout (ne déle, pak by se přilepil). Potom vyklopte na talíř. Zbylý karamel opatrně zahřejte a vmíchejte do něj smetanu. Podávejte ke koláči.


TIPY & TRIKY

  • Jablka můžete v sezoně nahradit hruškami, broskvemi nebo kdoulemi.
  • Pokud vám zbude karamelová omáčka, uschovejte ji a použijte na palačinky, lívance či na zmrzlinu.

Recept je převzatý z kuchařky Jamie's Great Britain.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Svatební páj

Yorkshirský pudink a pomazánka z uzené ryby

30 podzimních jablečných sladkostí

REKLAMA

Přidat komentář