
Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou
Stejným způsobem můžete místo dýně zapéct i brambory.
Ingredience
- 1 kg dýně hokkaidó
- 250 g uvařených jáhel (Bioharmonie nebo Biolinie)
- 200 g pickles nebo kysaného zelí
- 3 velké cibule
- 1–2 lžíce biomásla nebo domácího sádla
- 200 g parmazánu nebo tvrdého ovčího sýra, nastrouhaného
- 4 lžíce vlašských ořechů, nasekaných
- sůl + panenský olivový bioolej na zjemnění
Příprava jídla
1 Kartáčkem omyjte dýni, vydlabejte semena a dužinu pokrájejte na menší kousky (nemusíte ji loupat). Připravenou dýni vařte 20–30 minut doměkka. Buď ji můžete uvařit v páře, nebo nalít na dno většího hrnce jeden až dva centimetry vody, navrstvit kousky dýně a kastrol přiklopit těžkou poklicí. Při vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda; případně ji dolijte.
2 Mezitím nakrájejte cibuli na velké půlměsíce a opékejte je na velmi mírném ohni v pánvi na oleji se sádlem nebo s máslem a se solí doměkka; trvá to 10–15 minut. Sejměte z plamene a přidejte uvařené jáhly, pickles, polovinu sýra, polovinu ořechů a dýni a trochu vše rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Podle chuti směs dosolte, popřípadě zjemněte olivovým olejem. Dejte do zapékací misky a nahoře posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě při 180 °C asi půl hodiny. Nakonec posypte zbylými ořechy a nechte chvíli pod grilem zezlátnout.
Přidat komentář