Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Perník se sušeným ovocem

Krásně vláčný perník je plný sušeného ovoce a ukrytý pod čokoládovou čepicí.

Vydání: 2013/5
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Počet porcí: Na 1 menší plech
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Česká

Ingredience

    • 200 g medu + 4 lžíce mléka
    • 100 g másla
    • 200 g třtinového cukru
    • 330 g hladké mouky
    • 1 sáček kypřicího prášku
    • 2 lžičky perníkového koření
    • 1,5 lžíce kakaa holandského typu
    • 2 vejce


    NA NÁPLŇ

    • 265 g meruňkového džemu
    • 50 g sušených meruněk, na kostičky
    • 30 g rozinek
    • 50 g sušených švestek, na kostičky
    • 60 ml meruňkového likéru nebo pálenky


    NA POLEVU

    • 50 g másla
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • 200 g hořké čokolády

     

     

Příprava jídla

1 Sušené ovoce na náplň propláchněte horkou vodou. Všechny přísady na náplň smíchejte a nechte 2 hodiny stát, aby ovoce změklo. Troubu předehřejte na 180 °C.

2 V kastrůlku zahřejte med, přidejte cukr, mléko a máslo a míchejte, až se cukr rozpustí, a nechte trochu zchladnout. Mouku prosejte s kypřicím práškem, perníkovým kořením a kakaem. Pak přimíchejte medovou směs a vejce a vypracujte hladké těsto.

3 Polovinu těsta rozetřete do formy s vyšším okrajem 20x30 cm vyložené pečicím papírem. Pomocí lžičky na povrch rozdělte náplň. Na to rozprostřete zbylé těsto a povrch uhlaďte. Pečte asi 45 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou.

4 Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout a naneste na zchladlý perník vyndaný z formy. Po ztuhnutí krájejte na kostky.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Míša řezy

Kokosové řezy s rebarborou a jahodami

Borůvková buchta s limetovou polevou

Jogurtový koláč s jablky a drobenkou

Na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vynikající. Jen jsem do polevy již nepřidávala máslo a udělala jen ze smetany a čokolády.
Obrazek uzivatele
Zkoušela jsem hned, když vyšel v časopise. Byl pekelně sladký, ale tááák dobrý :)
Obrazek uzivatele
U nás velmi oblíben, jen druhou polovinu těstatrochu ředím, aby se lépe roztekla na náplň.
Obrazek uzivatele
Podaril sa úžasne! Do polevy som nedala maslo a nechýbalo tam.

Přidat komentář