Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů

olomoucké tvarůžky
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Na své si nyní přijdou všichni milovníci sýrů s výrazným odérem a ušlechtilou plísní. Vychutnejte si romadur, olomoucké tvarůžky nebo jihočeskou nivu a dopřejte si výraznou sýrovou chuť v lahodných pokrmech.

Čeští sýraři nezahálí a nabízejí spoustu místních sýrových skvostů. Zlatavý smažák pro jednou nechme stranou a pojďme se podívat na jedinečné sýry, které rychle prostoupí vaše čichové i chuťové buňky.

Olomoucké tvarůžky

První zmínky o zrajícím sýru vyrobeném z odtučněného kyselého tvarohu sahá až do poloviny 15. století. Od té doby urazily tehdy selské, olomoucké či loštické tvarůžky kus cesty. Z ručního tvarování tvaglů v dlaních přešla výroba na mechanizovanou – chuť zůstala stejná.

  • Nejlépe chutnají samotné s plátkem čerstvého kváskového chleba, smažené ve strouhance nebo jako pomazánka.
  • Vyzkoušejte také tvarůžkový tatarák, který se skvěle hodí k orosené sklenici českého ležáku.

Jihočeská niva

Inspirací pro výrobu nivy byl francouzský rokfór (roquefort). Vzhledem a chutí se podobá také italské gorgonzole a všechny tyto sýry pojí společný jmenovatel –⁠ ušlechtilá plíseň. Modré sýry vznikají vpravením štětičkovce (penicillium) do mléčného či tvarohového základu, což následně vytvoří jedinečnou chuť a typické modré mramorování.

  • Jihočeská niva vyniká slanou pikantní chutí a hodí se jak do studené i teplé kuchyně.
  • Využít ji můžete do omáček k masu, na těstoviny nebo gnocchi.

Romadur

Měkký na povrchu mazlavý zrající sýr sametově bílé barvy uvnitř se těší oblibě ve všech fázích zrání. Svou chutí a tvarohovým základem může romadur lehce připomínat tvarůžky a v mnoha receptech najdeme tyto dva druhy sýrů pospolu. Před konzumací se pro dostatečné rozvinutí vůně doporučuje nechat sýr dojít pokojové teploty.

  • A jak si romadur nejlépe vychutnat? Na sýrovém prkénku nebo naložený a řádně uleželý. Pro tento recept jsme díky nezaměnitelné vůni zvolili příznačný název ‚poslední rande‘.

Sedlčanský hermelín

Jemný a měkký zrající sýr s bílou plísní na povrchu je tradičním českým sýrovým produktem. Hermelín je vyroben z kravského mléka, má jemné sýrové aroma a je vhodný za studena i na vaření. Sýrům tohoto typu sluší různé příchutě a v regálech obchodů tak najdeme například hermelín s česnekem, chilli, pepřem nebo bylinkami.

  • V našich receptech najdete hermelín v mnoha chuťových variacích. Doporučujeme vyzkoušet oblíbený nakládaný, grilovaný nebo smažený hermelín.

Královský kamadet

Variace na způsob francouzského camembertu jsou velmi oblíbené. Název kamadet nevznikl z francouzštiny, ale spojením slov Kaplice a Madeta. Oproti hermelínu je kamadet aromatičtější, vyzrálejší a měkčí.

  • Kamadet se hodí ke sklence suchého bílého vína. Můžete jej také naložit podobně jako hermelín a těšit se ještě vyzrálejší chuti.

Zdroje informací: Bezpecnost potravin, Tvaruzky, Sýry od Madety, Sedlčanský

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín