Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jakou rybu na vánoční večeři, když vám kapr nechutná?

Většina rodiny si už sotva dokáže představit štědrovečerní večeři bez kapra, ale vy mu stále nemůžete přijít na chuť? Pusťte kapry k vodě a sáhněte po méně obvyklých rybích pochoutkách. Vyzkoušejte třeba jednu z těchto šesti lahodných alternativ, které si zamilují malí i velcí labužníci.
23. 12. 2020 | Autor: Petr Šúth

Mohlo by se zdát, že kapr a bramborový salát patří na náš štědrovečerní stůl odnepaměti. Ve skutečnosti se ale začaly na vánoční tabuli objevovat teprve nedávno. O popularitu kapříků se zasloužila Magdaléna Dobromila Rettigová. Bramborový salát se u nás začal ve větší míře objevovat dokonce až po první světové válce.

Za tu dobu ale u nás obě jídla zdomácněla a dodnes tvoří neoddělitelnou součást tradičního štědrovečerního menu. Pokud si na smaženého kapra dvakrát nepotrpíte, máte na výběr několik možností, co servírovat místo něj.

1. Pečený pstruh

Pstruzi jsou oblíbenou a nenáročnou pochoutkou, kterou si zvládnete připravit během chvilky. Na rozdíl od kapra má pstruh čistější a jemnější maso, proto ho mají ve značné oblibě jak odpůrci kapřích řízů, tak příznivci zdravého životního stylu. Ideální je třeba pečený pstruh naplněný čerstvými bylinkami. A kdybyste chtěli svůj recept ještě vylepšit, přidejte třeba pečené mandle, které nádherně rozvoní celou kuchyň.

Pstruh s opečenými mandlemi a slaninou

Vychutnejte si s přáteli delikátní menu, které pro vás Apetit exkluzivně připravil podle receptů Martina Holka,...

2. Lahodný losos

Lososí maso je ideální pro gurmány všeho věku. Nemusíte z něj složitě vybírat malé kůstky, a navíc je úplně bez zápachu. Můžete ho podávat i malým mlsounům, kteří jsou často ke kapřím řízkům dosti nedůvěřiví a dožadují se raději oblíbeného vepřového řízku. Připravte jim ale kousek lososa a možná budete překvapeni, jak rychle z jejich talířů zmizí.

Losos v ořechové krustě

Lososa milujeme ve všech možných úpravách, ale podzimní kabátek z vlašských ořechů mu obzvlášť sluší...

3. Candát v těstíčku

Pokud si chcete ušetřit pátrání po nenápadných rybích kostičkách, které se mohou při troše nepozornosti vzpříčit v krku a připravit celé rodině perné chvilky, ochutnejte filety z candáta. Nejenže je maso nádherné libové, ale nenajdete v něm téměř žádné kůstky. Pokud si ho upečete nebo ugrilujete, kosti se rozpadnou napadrť.

A pokud vám ryby právě nevoní? Stačí obalit filety z candáta v těstíčku (s čerstvými bylinkami), který jakýkoli zápach spolehlivě pohltí. Můžete si tak vychutnat hlavní večerní chod, aniž byste se museli trápit obavami z kůstky zapíchnuté v krku nebo zápachem rybiny.

Filet z candáta v těstíčku & bramborový salát

Když neholdujete kaprovi, ale přesto byste chtěli mít na vánočním stole českou rybu, je candát výborná volba.

4. Tuňákové steaky

Steaky z tuňáka jsou ideální, pokud už jste se přejedli kapříků i rybích smaženek. Zaexperimentujte a ochutnejte tuňákové steaky přímo z trouby. Jejich aroma se rozline po celé domácnosti a zaručeně přiláká i malé vybíravce. Těm dospělejším můžete steaky připravit pikantní, například s chilli a česnekem. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Tuňák s dušenými rajčaty a paprikovými bramborami

Pečená zelenina přelitá rajčaty, pikantní steaky z tuňáka, provoněné česnekem a tymiánem.

5. Je libo žralok, nebo rejnok?

Pokud se u vašeho stolu schází i náročnější gurmáni, můžete je překvapit opravdu netradiční pochoutkou. Vyzkoušejte pečeného rejnoka nebo třeba steaky ze žraloka. Žraločí maso je velmi jemné, jeho příprava je snadná a kromě toho neobsahuje téměř kosti. Kousíček tak můžete schovat i pro své ratolesti.

6. Hudba (blízké) budoucnosti: místo masa náhražka?

V posledních letech se stále více rozmáhá trend, kdy masité delikatesy nahrazují rostlinné alternativy. Ty mají přispět ke zmírnění environmentálních a zdravotních rizik, která bývají spojována se zvýšenou konzumací masa.

Trendy se nevyhnuly ani vánočním specialitám a už nyní se můžete setkat s tím, že rybí pochoutky nahradily v některých domácnostech například výrobky ze sójového granulátu. Je tedy možné, že za pár (desítek) let zmizí kapříci z našich vánočních stolů úplně?

Související

GALERIE: 5x kapr, jak ho neznáte

Jíte kapra jen o Štědrém večeru, a to ještě z donucení? Přesvědčíme vás o tom, že mezi láskou a nenávistí vede velmi...

Kapr načerno

Kapr načerno je nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Doporučujeme ho připravit aspoň s jednodenním...

Polévka z kapra

Šéfkuchař hotelu Four Seasons Vito Mollica pochází ze severu Itálie. Částečnou inspirací pro českou vánoční polévku...

Hrachová polévka s badyánem

Hrachovka patřila k tradičním českým Vánocům. Dejte jí zase lahodnou šanci!
Bramborový salát 5x jinak

Bramborový salát 5x jinak

Budete se při přípravě bramborového salátu držet klasických receptur nebo vyzkoušíte něco nového?
Jak zpestřit bramborový salát

Jak zpestřit bramborový salát

Zkuste dětem ozvláštnit bramborový salát zvířátky ze surovin, které do něj dáváte.

Jak vybrat vánočního kapra

Ačkoli během roku nepatří kapr mezi příliš vyhledávané ryby, na Štědrý den se objeví na většině českých stolů.

Přidat komentář