0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se zbylou zeleninou z vývaru? Rozhodně ji nevyhazujte a připravte z ní další jídla

Zelenina z vývaru
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Někdy máme chuť na čistý vývar, případně si jej připravujeme jako základ do dalších jídel. Nastává pak otázka, co se zbylou zeleninou. Zajisté se dá nabídnout psímu členovi domácnosti či dalším zvířatům, je však škoda zbylé vitaminy spolu s chutí masa vyhazovat do koše. Poradíme vám jednoduché triky, jak zbylou zeleninu zužitkovat.

Zavářka či knedlíčky

Do čistého vývaru můžete přidat zavářku či knedlíčky, tak proč je nepřipravit ze zeleniny, která pojmula všechny chutě z vývaru?

  • Rozmělněná kořenová zelenina tak skvěle poslouží jako základ pro těstíčko.
  • Ať už budete připravovat játrové knedlíčky, jáhelnou či drožďovou zavářku, jejich chuť i konzistenci podtrhnete právě kořenovou zeleninou.

Kaše nebo pyré

Nejrychlejším zužitkováním zbylé kořenové zeleniny z vývaru je vytvoření chutné kaše. 

  • Zeleninu stačí rozmixovat tyčovým mixérem, přidat máslo, pro větší nadýchanost teplé mléko, dokořenit podle chuti a výtečná příloha je na světě.
  • Oproti bramborové kaši je zeleninová lehčí a řidší. Nastavit jí můžete klasickou bramborovou, jáhelnou či pohankovou kaši.
  • Naředěním rozmixované zeleniny můžete získat další zeleninovou polévku nebo kaší hotovou polévku či omáčku naopak zahustit.

Placičky

  1. Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na sádle či na slaninovém základu.
  2. Do těstíčka můžete přidat uvařené brambory, stačit vám však bude vejce, čerstvý česnek a slanina.
  3. Pro lepší chuť doporučujeme přidat také nastrouhaný parmazán.
  4. Vytvarujte placičky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a poté vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů.
  5. Placičky potřebují kolem 15 –2 0 minut, v půlce pečení je doporučujeme obrátit. Chutnají skvěle samotné, s domácí tatarkou či s volským okem.
  6. Uvařenou zeleninu můžete také přidat do základu květákových, cuketových či pohankových placiček.

Karbanátky či kuličky

Vařená zelenina je variabilním materiálem, ze kterého můžete připravit i karbanátky. Ať už ji přidáte k mletému masu, nebo ji použijete samostatně k výrobě vegetariánské alternativy, bude se hodit! Karbanátky doporučujeme připravit v troubě, jsou méně mastné, a přesto propečené s křupavou krustičkou.

  • Zeleninu nechte dobře okapat, rozmělněte vidličkou, přidejte k mletému masu nebo ji jen zahustěte trochou strouhanky, případně přidejte další suroviny (vločky, parmazán, bylinky)

Pomazánka či bruschetta

Kořenová zelenina spolu s čerstvým sýrem a bylinkami vytváří chutný doplněk k oblíbenému pečivu.

  • Zelenina je stále plná chuti, pokud jste připravovali vývar s masem či kostmi, na chuti pomazánky to bude zajisté poznat.
  • Využít můžete i další přebytky z lednice – tvaroh, lučinu, obyčejné pomazánkové máslo, ale také další druhy zeleniny, tvrdé sýry jako je čedar, gouda či parmezán.
  • Na výrobu vám bude stačit struhadlo či vidlička, nezapomeňte ochutit solí, pepřem a čerstvými bylinkami.
  • Zeleninu můžete jen nahrubo pokrájet a položit na opečenou topinku, pokapat olivovým olejem a osolit, stejně jako byste připravovali bruschettu.

Zdroj: Apetit, LaCucinaItaliana, PureWow

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč