Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vsaďte na přírodu, i když barvy nebudou tak syté. Aneb jak obarvit jídlo bez umělých barviv

Jehodhoubky pokládané v řadách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pestré barvy dovedou přenést radost i na váš talíř. Nevěříte? Obarvit jídlo můžete i za využití ovoce a zeleniny. Na potravinářské barvy s umělými barvivy tak můžete s klidem zapomenout.

Jak barví příroda?

Barvy, které pocházejí z přírodních zdrojů, neobsahují problematická ani syntetická barviva, se kterými se jinak můžeme setkat v běžně prodávaných potravinářských barvách

Na rozdíl od těch syntetických, pocházejí přírodní barviva z běžných plodin a navíc často prospívají zdraví, protože mají například antioxidační účinky. 

  • Nevýhodou použití ovoce a zeleniny jako zdroje barviva je, že intenzita výsledne barvy není taková, jako v případě barviv umělých.
  • Stabilnější a výraznější barvy můžete dosáhnout, smícháte-li barvicí směs s citronovou šťávou v poměru 6:1.

Z ovoce a zeleniny můžeme vyrobit různé typy barev: šťávu, pyré, prášek či pastu.

Přírodní barvivo po kapkách...

  • Barvicí šťávu vyrobíte odšťavněním plodu, kořene či jiné rostlinné části.
  • Barevná šťáva se hodí především k barvení takových potravin, do kterých se běžně přidává voda. Nahrazením části vody barvicí šťávou se tak nezmění konzistence ani receptura.
  • Uplatnit ji tak můžete například do cukrářských polev, pudinků nebo želatiny, směle jí můžete obarvit například rýži během vaření.

Chcete-li vytvořit intenzivnější barvivo, bude zapotřebí vytvořit hustší směs. Ovoce nebo zeleninu buď rozmixujte za syrova na jemné pyré, nebo nakrájejte a dejte do hrnce vařit s trochou vody (stačí pár lžic). Jakmile kousky změknou, rozmačkejte je a vzniklou hmotu přeceďte přes husté sítko. Pokud ji uskladníte v zavřené sklenici v chladničce, vydrží i týdny. 

...i po špetkách

Z ovoce a zeleniny si můžete vyrobit také práškové barvivo, které vydrží déle než čerstvé.

  • Ovoce nebo zeleninu nakrájejte na tenké plátky, položte na plech a sušte v troubě nebo sušičce.
  • Pokud se chystáte sušit bobulovité ovoce nebo listy, ponechte je vcelku.
  • Jakmile jsou ovoce nebo zelenina usušené, rozemelte je na prášek. Ten uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Do pokrmů přidávejte buď samotný prášek nebo pastu, kterou vytvoříte, když prášek rozmícháte s vodou.

Kterou potravinu na jakou barvu?

1. Růžová

Růžovou barvu vytvoříte pomocí červené řepy, která barví čerstvá i uvařená. Obarvit na růžovo můžete slané i sladké – různé pomazánky, hummus, maso na hamburgery nebo karbanátky, obiloviny, luštěniny, rizoto, ale i těsto na palačinky, vařenou rýži nebo cukroví. Připravte si krásné červené rizoto s červenou řepou!

2. Růžovo červená 

Chcete-li jiný odstín růžové, více do červena, použijte maliny. S těmi můžete obarvit například těsto na koláč, pusinky, nejrůznější cukrářské polevy nebo si připravte červené smoothie bowl.

3. Fialová 

Fialové barvivo připravíte z borůvek, ostružin nebo černého rybízu. Hodí se na obarvení smoothie, snídaňových kaší nebo pudinku.

4. Oranžová

Sytě oranžovou barvu poskytuje mrkev. Mrkvovým pyré obarvíte smoothie, polévky nebo omáčky. V mrkvi obsažené karotenoidy mají antioxidační účinky a využívají se i v průmyslové výrobě potravin.

5. Žlutá

Chcete zářivě žlutý koktejl, polévku nebo omáčku? Kurkumou dodáte exotickou barvu rýži nebo zvýrazníte barvu těstovin. V potravinářství se kurkuma používá k barvení těst, kde nahrazuje žloutky.

6. Zelená

Jarní zelenou dodáte svým pokrmům špenátovým barvivem. Účinný je zejména v práškové podobě. Ten můžete přidat do smoothie, slaného pečiva, míchaných vajíček, palačinek nebo třeba polévek.  

Když nebarví příroda ale produkt z laboratoře

Potravinářské barvy ze supermarketu totiž mohou obsahovat (a často obsahují) syntetická barviva, zejména azobarviva. Ta sice zaručují jasné a syté barvy barvených cukrovinek a drinků, ovšem mohou také způsobovat hyperaktivitu u dětí.

Barviva, kterým je lepší se vyhnout:

  • žluť SY (E110)
  • chinolinová žluť SY (E104)
  • azorubin (E122)
  • červeň allura (E129)
  • tartrazin (E102)
  • ponceau 4R (E124)

Všechna tato barviva sice lze v potravinářství oficiálně používat, ovšem na obalu potravin u nich vždy musí být uvedena věta, že "mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Problematickým barvivem je také oxid titaničitý (titanová běloba, E171), který je od roku 2022 zakázáno v potravinách používat. V potravinářství oblíbenému barvivu s názvem brilantní modř  FCF (E133), které se často objevuje v cukrovinkách, zmzlinách a sladkostech, je také lepší se vyhnout. 

Zdroje informací: NZIP, dTest, BezpecnostPotravin, Eur-lex

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Ochutnejte Vary všemi smysly. Hlad zaženete dokonalým steakem
  • Zajímavosti

Ochutnejte Vary všemi smysly. Hlad zaženete dokonalým steakem

Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary vypukne už za necelé dva týdny a město opět po roce zaplní tisíce filmových fanoušků. Patříte k těm, kteří si rádi užívají vše, co festival nabízí? Stíháte několik filmů...
AD
Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou
  • Jak na to

Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

K teplým večerům patří zahradní párty a grilování, proto by vám neměl ujít jednoduchý recept na skvělý grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou, píše Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni. Dá se připravit i jako rychlá...