Jakou rybu na vánoční večeři, když vám kapr nechutná?

Jakou rybu na vánoční večeři, když vám kapr nechutná?
sdílet:
Většina rodiny si už sotva dokáže představit štědrovečerní večeři bez kapra, ale vy mu stále nemůžete přijít na chuť? Pusťte kapry k vodě a sáhněte po méně obvyklých rybích pochoutkách. Vyzkoušejte třeba jednu z těchto šesti lahodných alternativ, které si zamilují malí i velcí labužníci.

Mohlo by se zdát, že kapr a bramborový salát patří na náš štědrovečerní stůl odnepaměti. Ve skutečnosti se ale začaly na vánoční tabuli objevovat teprve nedávno. O popularitu kapříků se zasloužila Magdaléna Dobromila Rettigová. Bramborový salát se u nás začal ve větší míře objevovat dokonce až po první světové válce.

Za tu dobu ale u nás obě jídla zdomácněla a dodnes tvoří neoddělitelnou součást tradičního štědrovečerního menu. Pokud si na smaženého kapra dvakrát nepotrpíte, máte na výběr několik možností, co servírovat místo něj.

1. Pečený pstruh

Pstruzi jsou oblíbenou a nenáročnou pochoutkou, kterou si zvládnete připravit během chvilky. Na rozdíl od kapra má pstruh čistější a jemnější maso, proto ho mají ve značné oblibě jak odpůrci kapřích řízů, tak příznivci zdravého životního stylu. Ideální je třeba pečený pstruh naplněný čerstvými bylinkami. A kdybyste chtěli svůj recept ještě vylepšit, přidejte třeba pečené mandle, které nádherně rozvoní celou kuchyň.

Pstruh s opečenými mandlemi a slaninou

Pstruh s opečenými mandlemi a slaninou

Více

2. Lahodný losos

Lososí maso je ideální pro gurmány všeho věku. Nemusíte z něj složitě vybírat malé kůstky, a navíc je úplně bez zápachu. Můžete ho podávat i malým mlsounům, kteří jsou často ke kapřím řízkům dosti nedůvěřiví a dožadují se raději oblíbeného vepřového řízku. Připravte jim ale kousek lososa a možná budete překvapeni, jak rychle z jejich talířů zmizí.

Losos v ořechové krustě

Losos v ořechové krustě

Více

3. Candát v těstíčku

Pokud si chcete ušetřit pátrání po nenápadných rybích kostičkách, které se mohou při troše nepozornosti vzpříčit v krku a připravit celé rodině perné chvilky, ochutnejte filety z candáta. Nejenže je maso nádherné libové, ale nenajdete v něm téměř žádné kůstky. Pokud si ho upečete nebo ugrilujete, kosti se rozpadnou napadrť.

A pokud vám ryby právě nevoní? Stačí obalit filety z candáta v těstíčku (s čerstvými bylinkami), který jakýkoli zápach spolehlivě pohltí. Můžete si tak vychutnat hlavní večerní chod, aniž byste se museli trápit obavami z kůstky zapíchnuté v krku nebo zápachem rybiny.

Filet z candáta v těstíčku & bramborový salát

Filet z candáta v těstíčku & bramborový salát

Více

4. Tuňákové steaky

Steaky z tuňáka jsou ideální, pokud už jste se přejedli kapříků i rybích smaženek. Zaexperimentujte a ochutnejte tuňákové steaky přímo z trouby. Jejich aroma se rozline po celé domácnosti a zaručeně přiláká i malé vybíravce. Těm dospělejším můžete steaky připravit pikantní, například s chilli a česnekem. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Tuňák s dušenými rajčaty a paprikovými bramborami

Tuňák s dušenými rajčaty a paprikovými bramborami

Více

5. Je libo žralok, nebo rejnok?

Pokud se u vašeho stolu schází i náročnější gurmáni, můžete je překvapit opravdu netradiční pochoutkou. Vyzkoušejte pečeného rejnoka nebo třeba steaky ze žraloka. Žraločí maso je velmi jemné, jeho příprava je snadná a kromě toho neobsahuje téměř kosti. Kousíček tak můžete schovat i pro své ratolesti.

6. Hudba (blízké) budoucnosti: místo masa náhražka?

V posledních letech se stále více rozmáhá trend, kdy masité delikatesy nahrazují rostlinné alternativy. Ty mají přispět ke zmírnění environmentálních a zdravotních rizik, která bývají spojována se zvýšenou konzumací masa.

Trendy se nevyhnuly ani vánočním specialitám a už nyní se můžete setkat s tím, že rybí pochoutky nahradily v některých domácnostech například výrobky ze sójového granulátu. Je tedy možné, že za pár (desítek) let zmizí kapříci z našich vánočních stolů úplně?

Související články

GALERIE: 5x kapr, jak ho neznáte
  • Novinky a zajímavosti

GALERIE: 5x kapr, jak ho neznáte

„Sladkovodní ryby u nás jíme málo. To už jste ale určitě slyšeli tolikrát, že je mi až hloupé to opakovat. Jenže je to jednak pravda, jednak hodně velká škoda,“ říká Ondřej Jíňa, šéfkuchař restaurace TriBeCa Zdeňka Pohlreicha ve...
Bramborový salát 5x jinak
  • Tipy a triky

Bramborový salát 5x jinak

Bramborový salát má mnoho variant, nikdo neví, která je ta správná. Spor o přítomnost uzeniny v salátu způsobil v nejedné rodině pořádné dusno. V receptu Apetitu na vánoční bramborový salát se vyskytuje šunka od kosti, pokud by vám to...
Jak zpestřit bramborový salát
  • Tipy a triky

Jak zpestřit bramborový salát

Není to žádná velká práce: stačí je nechat v celku nebo vhodně vytvarovat; očka vykouzlíte z hřebíčku či pepře. Například Kuřátko vytvoříte z vajíčka, hřebínek a zobáček z mrkve; žabák vznikne také z vajíčka, nohy může mít z okurek a pusu z...
Jak vybrat vánočního kapra
  • Novinky a zajímavosti

Jak vybrat vánočního kapra

Z historieKapr se stal součástí štědrovečerní večeře až v polovině 19. století. Nikoli však smažený, ale na černo – s aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů. Smaženou variantu převzatou z rakouské...
Autor: petr.suth

Obchod Apetit