Většina rodiny si už sotva dokáže představit štědrovečerní večeři bez kapra, ale vy mu stále nemůžete přijít na chuť? Pusťte kapry k vodě a sáhněte po méně obvyklých rybích pochoutkách. Vyzkoušejte třeba jednu z těchto šesti lahodných alternativ, které si zamilují malí i velcí labužníci.
Mohlo by se zdát, že kapr a bramborový salát patří na náš štědrovečerní stůl odnepaměti. Ve skutečnosti se ale začaly na vánoční tabuli objevovat teprve nedávno. O popularitu kapříků se zasloužila Magdaléna Dobromila Rettigová. Bramborový salát se u nás začal ve větší míře objevovat dokonce až po první světové válce.
Za tu dobu ale u nás obě jídla zdomácněla a dodnes tvoří neoddělitelnou součást tradičního štědrovečerního menu. Pokud si na smaženého kapra dvakrát nepotrpíte, máte na výběr několik možností, co servírovat místo něj.
1. Pečený pstruh
Pstruzi jsou oblíbenou a nenáročnou pochoutkou, kterou si zvládnete připravit během chvilky. Na rozdíl od kapra má pstruh čistější a jemnější maso, proto ho mají ve značné oblibě jak odpůrci kapřích řízů, tak příznivci zdravého životního stylu. Ideální je třeba pečený pstruh naplněný čerstvými bylinkami. A kdybyste chtěli svůj recept ještě vylepšit, přidejte třeba pečené mandle, které nádherně rozvoní celou kuchyň.
2. Lahodný losos
Lososí maso je ideální pro gurmány všeho věku. Nemusíte z něj složitě vybírat malé kůstky, a navíc je úplně bez zápachu. Můžete ho podávat i malým mlsounům, kteří jsou často ke kapřím řízkům dosti nedůvěřiví a dožadují se raději oblíbeného vepřového řízku. Připravte jim ale kousek lososa a možná budete překvapeni, jak rychle z jejich talířů zmizí.
3. Candát v těstíčku
Pokud si chcete ušetřit pátrání po nenápadných rybích kostičkách, které se mohou při troše nepozornosti vzpříčit v krku a připravit celé rodině perné chvilky, ochutnejte filety z candáta. Nejenže je maso nádherné libové, ale nenajdete v něm téměř žádné kůstky. Pokud si ho upečete nebo ugrilujete, kosti se rozpadnou napadrť.
A pokud vám ryby právě nevoní? Stačí obalit filety z candáta v těstíčku (s čerstvými bylinkami), který jakýkoli zápach spolehlivě pohltí. Můžete si tak vychutnat hlavní večerní chod, aniž byste se museli trápit obavami z kůstky zapíchnuté v krku nebo zápachem rybiny.
4. Tuňákové steaky
Steaky z tuňáka jsou ideální, pokud už jste se přejedli kapříků i rybích smaženek. Zaexperimentujte a ochutnejte tuňákové steaky přímo z trouby. Jejich aroma se rozline po celé domácnosti a zaručeně přiláká i malé vybíravce. Těm dospělejším můžete steaky připravit pikantní, například s chilli a česnekem. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
5. Je libo žralok, nebo rejnok?
Pokud se u vašeho stolu schází i náročnější gurmáni, můžete je překvapit opravdu netradiční pochoutkou. Vyzkoušejte pečeného rejnoka nebo třeba steaky ze žraloka. Žraločí maso je velmi jemné, jeho příprava je snadná a kromě toho neobsahuje téměř kosti. Kousíček tak můžete schovat i pro své ratolesti.
6. Hudba (blízké) budoucnosti: místo masa náhražka?
V posledních letech se stále více rozmáhá trend, kdy masité delikatesy nahrazují rostlinné alternativy. Ty mají přispět ke zmírnění environmentálních a zdravotních rizik, která bývají spojována se zvýšenou konzumací masa.
Trendy se nevyhnuly ani vánočním specialitám a už nyní se můžete setkat s tím, že rybí pochoutky nahradily v některých domácnostech například výrobky ze sójového granulátu. Je tedy možné, že za pár (desítek) let zmizí kapříci z našich vánočních stolů úplně?