Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Neotřelá snídaně v podobě obláčkových vajec. Tradiční francouzský recept zažívá renesanci

Obláčková vejce se slaninou a parmazánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mysleli jste, že s vejci a slaninou už nic nového nelze vymyslet? Omyl! Sociální sítě nyní žijí obláčkovými vejci (Cloud Eggs nebo Egg Nests). Klasika oděná do nového fotogenického kabátku vám zachutná nejen jako první jídlo dne.

Receptů na snídaně z vajec existuje nespočet, ale už dlouho nepřibyl žádný originální. Míchaná vejce, vejce benedikt, volská oka , turecké vejce nebo hemenex se sice jen tak neomrzí, dech s nimi však nikomu nevytrhnete. Obláčková vejce jsou neotřelá a zábavná, v čem tkví jejich kouzlo?

Nadýchaný bílek s kousky křupavé slaniny a parmazánem a neodolatelně tekutý žloutek dělají z obláčkových vajec snídani, na kterou jen tak nezapomenete. Základem je oddělit žloutky od bílků.

  • Ž̌loutky potřebujete zachovat neporušené, proto je raději ponechte ve skořápkách nebo je oddělujte do samostatných šálků – pokud vám jeden praskne, ostatní jím nebudou zasaženy.

Z bílků pak vyšlehejte sníh a opatrně do něj vmíchejte parmazán, kousky slaniny a jarní cibulku. Pokud vám verze se slaninou nesedí, zkuste do sněhu přimíchat třeba kousky uzeného tofu.

  • Čím bílky ochutíte, je jen na vás, ale volte spíše lehké suroviny, které nebudou bílkem propadávat.

Sníh potom rozprostřete na plech, uprostřed každého kopečku udělejte jamku a pečte na 220 °C asi tři minuty. Potom pech vyndejte a do každé jamky dejte opatrně po jednom žloutku. Pečte další tři minuty. 

  • Toužíte-li po sytějším pokrmu, podávejte obláčková vejce s avokádovým toustem. Opečte krajíc kváskového chleba, rozetřete na něj rozmačkané avokádo, osolte a opepřete.

Oprášený recept

Recept se tváří jako novinka a za poslední rok se stal virálním. Přitom podobnou úpravu vajec znají Francouzi už po staletí pod názvem vejce ve sněhu. Recept se poprvé objevil v kuchařce Le Cuisinier François už v roce 1651, v době, kdy Francie zažívala revoluci ve vaření, uvádí web NPR.

Recept se objevil třeba i v dětské kuchařce ilustrované Jeanem Cocteauem nazvané La Cuisine Est un Jeu d'Denfants (Vaření je dětská hra) z roku 1963. Recept na obláčková vejce se v ní jmenoval vaječná hnízda, píše web Simply Recipes.  

Zdroje: časopis Apetit, Simply Recipes, NPR

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč