Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Použitý olej do odpadu nepatří. Vyhoďte ho do ‚tuktejneru‘ nebo na něj použijte zázračný prášek

Smažené jablečné kroužky
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Klasická Nerudovská otázka „kam s ním“, tedy s použitým olejem, je oříšek nejen pro domácnosti, řeší ho i velké gastroprovozovny. Přesto, že pro každého z nich platí jiná legislativní pravidla, jedno mají společné – do odpadu olej rozhodně nepatří. Co tedy s použitým kuchyňským olejem?

Kdo by to neznal. Pochutnáte si na smaženém řízku, květáku nebo hranolkách, ale ve fritéze či pánvi zůstane značné množství přepáleného tuku, na kterém už rozhodně dál smažit nechcete. Jenže kam se starým kuchyňským olejem?

Ještě nedávno se nad touto otázkou nepozastavovali ani naši zákonodárci a lidé použitý tuk nejčastěji vylévali do odpadu. Jenže kuchyňský olej z vaření a smažení do odpadu nepatří. Proč?

  • Tuk se usazuje a ucpává kanalizaci. Někdy si s tak velkým množství, jako bývá třeba během Vánoc, neporadí ani čističky odpadních vod.
  • Netříděné tuky představují velkou ekologickou zátěž.
  • Potravinářské tuky jsou přitom skvělou druhotnou surovinou, lze je recyklovat a vyrábět z nich palivo.

Jak likvidovat použitý jedlý olej?

Od začátku roku 2020 je uzákoněno, že všechna města a obce v České republice mají povinnost zajistit obyvatelům možnost třídit jedlé tuky a oleje z domácnosti. Nejčastěji se objevují dvě možnosti, jak olej třídit:

1. Odvézt do sběrného dvora

Máte možnost je stejně jako jiný tříděný nebo nebezpečný odpad přinést do sběrných dvorů. Ty jsou vybaveny speciálním barelem, do kterého olej přelijete. Vždy se ale musí lít přes sítko, aby se zbavil případných nečistot a připálenin a bylo možné ho dále zpracovat.

2. Vyhodit do kontejneru na tuk – „tuktejneru“

Některé obce zase rozmisťují na svém území kontejnery na tuky, kterým se začalo přezdívat „tuktejnery“, kam lze stočený olej do plastové lahve vyhodit. 

  • Vychladlý použitý olej sbírejte do PET lahve. Jakmile bude plná, vhoďte ji do kontejneru. Pokud takovou možnost nemáte, můžete lahev vyhodit do komunálního odpadu.

„Waste Cooking Oil Powder“ – zázračný prostředek pro likvidaci oleje

Naprosto geniální způsob, jak se zbavit kuchyňského oleje, nabízí japonský výrobek zvaný „Waste Cooking Oil Powder“. Jedná se o bílé krystalky, které po vsypání do horkého oleje přemění tuk v gelovitou hmotu.  Tu snadno vyndáte z pánve a bez obav vyhodíte do koše.

Jak „Waste Cooking Oil Powder“ funguje?

  • Ihned po smažení vypněte oheň a nasypte do oleje prášek.
  • Dobře pomíchejte, aby se krystalky rozpustily.
  • Počkejte přibližně hodinu, během které olej ztuhne.
  • Gelovitou hmotu vyjměte obracečkou a vzniklý disk vyhoďte do odpadkového koše.

Použitý olej z gastroprovozoven

Gastronomická zařízení si sběr a likvidaci oleje musí zajistit sami. Krom možnosti odvézt ho do sběrného dvora mají také možnost využít společnosti, které se právě výkupem použitého oleje zabývají. Dále se také postarají o jeho ekologickou likvidaci, čímž splní zákonnou povinnost.

Jaký olej z domácností lze třídit?

Mezi oleje, které jsou vhodné ke třídění, patří:

  • zbytky oleje po smažení, fritování
  • zbytky tuhých tuků (máslo, margarín atd.)
  • olejové salátové zálivky
  • olej z nakládaných sýrů
  • grilovací marinády
  • olej z konzervovaných potravin

Jak se olej z domácností dále zpracovává?

Jedlé oleje mají velmi dobré technologické vlastnosti a dají se dobře recyklovat. Především se dále využívají pro výrobu biopaliv, nejčastěji bionafty, která má v porovnání s tou běžnou velmi podobné vlastnosti. Navíc během spalování produkuje méně oxidu uhličitého a nezatěžuje tolik životní prostředí.

Druhou možností, jak se využívá jedlý olej z domácnosti je při výrobě plastů. Protože umožňuje zpracování při nižší teplotě, pomáhá šetřit energii. Vyrábí se z něj především moderní střešní krytiny.

Jak omezit spotřebu oleje?

Zdroje informací: CooksIllustrated, Trafinoil, Amazon, TrideniOdpadu, ČRo Plzeň

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...