0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špenát a vejce: 7+1 jídlo pro jarní vaření

Špenát a vejce: 7+1 jídlo pro jarní vaření
sdílet:
Listová zelenina a bílkovinová bomba představují dokonalý pár, pokud chcete jíst sytě, zdravě a současně se dostat do formy. Navíc vejce ani špenát nevyžadují dlouhý pobyt na pánvi, a tak mnohdy můžete jíst dřív, než stihnete prostřít stůl a vychladit limonádu.

1 Míchaná vejce se špenátem

Blesková snídaně, lehký oběd i večeře. Míchaná vejce jsou klasika všech klasik. Skvěle se k nim hodí restovaný špenát. Špenátové listy nejprve krátce orestujte na másle nebo olivovém oleji, pak přimíchejte vejce a upravte, jak máte rádi. Čerstvě mletý pepř a sůl jsou základ. Během restování můžete ke špenátu přidat také houby, jídlo bude vydatnější a chuťově ještě bohatší.

2 Frittata se špenátem

Další snadná variace na téma špenát a vejce. S frittatou si můžete opravdu vyhrát a pokud nemáte zrovna náladu na špenát, je báječná i s hrstí čerstvých bylinek. Dejte si ji s pečivem, opečenými brambůrkami nebo jako proteinovou složku křupavého salátu.

3 Špenátová polévka s vařenými vejci

Připravit špenátový krém zvládnete levou zadní, zvlášť pokud váš mrazák skrývá předpřipravené zásoby špenátu. V zeleném moři se pak krásně vyjímá vejce uvařené tak, jak ho máte nejraději.

Pro rychlé zopakování si připomeňme, jak dlouho vařit vejce pro dokonalý výsledek. Časy jsou orientační, vždy záleží na velikosti vajec i jejich teplotě před vložením do vody.

  • 5 minut = vajíčko naměkko
  • 7 minut = vajíčko nahniličko
  • 10 minut = vajíčko natvrdo

 

Podrobnější návod, jak zvládnout přípravu vajec podle svých představ a bez nehod, najdete v našem článku Jak správně uvařit vejce.

 

4 Quiche se špenátem a klobásou

Slané koláče k nám doputovaly z Francie. Křehký máslový korpus nese bohatou smetanovo-vaječnou náplň, do které se před upečením přidávají chuťově výrazné suroviny spolu se sýrem. Pečením náplň ztuhne a po krátkém odpočinku slaného koláče mimo troubu se můžete pustit do krájení.
 
Quiche se špenátem kombinujte s česnekem a houbami, pokud chcete vegetariánskou verzi, jinak v něm také udělá velkou parádu pikantní klobása. A nalijte si k němu skleničku vychlazeného bílého vína. Je to lahůdka!
 

5 Zapečený špenát s pošírovaným vejcem

Tuhle pochoutku si můžete dopřát jako snídani, ale protože příprava zabere víc než deset minut (a ráno času není nazbyt), doporučujeme si s ní spíše pohrát k večeři. Křupavé krutonky, vláčné vejce a špenát dochucený parmazánem si určitě zaslouží opakování.
 

6 Galetky se špenátem a vejcem

Další pozdrav z Francie. Slané pohankové palačinky můžete plnit čímkoliv, co milujete. Spojení špenátu s vejcem patří k nejoblíbenějším a nejsnazším náplním.
 

7 Špenát jako příloha zahuštěná vejci

Takhle špenát připravují michelinští šéfkuchaři. Místo mouky zahušťují horký špenát v závěru dušení rozšlehanými vejci. Aby se nesrazila, ale špenát krásně krémově zahustila, musí stát rendlík se špenátem mimo zdroj tepla. Vejce v horkém špenátu dojdou. A co k ním? Samozřejmě k české klasice - pečenému masu na česneku a bramborovým knedlíkům.

8 Vejce Benedikt

Královská snídaně nebo svačina, která provází naše rána údajně již od roku 1894. Udělejte si na ni někdy čas, kombinace pošírovaného vejce s holandskou omáčkou je senzační. Špenát do původního receptu nepatří, celému jídlu však dodá ten správný jarní švih.
 

 

 

 

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit