0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špenát a vejce: 7+1 jídlo pro jarní vaření

Špenát a vejce: 7+1 jídlo pro jarní vaření
sdílet:
Listová zelenina a bílkovinová bomba představují dokonalý pár, pokud chcete jíst sytě, zdravě a současně se dostat do formy. Navíc vejce ani špenát nevyžadují dlouhý pobyt na pánvi, a tak mnohdy můžete jíst dřív, než stihnete prostřít stůl a vychladit limonádu.

1 Míchaná vejce se špenátem

Blesková snídaně, lehký oběd i večeře. Míchaná vejce jsou klasika všech klasik. Skvěle se k nim hodí restovaný špenát. Špenátové listy nejprve krátce orestujte na másle nebo olivovém oleji, pak přimíchejte vejce a upravte, jak máte rádi. Čerstvě mletý pepř a sůl jsou základ. Během restování můžete ke špenátu přidat také houby, jídlo bude vydatnější a chuťově ještě bohatší.

2 Frittata se špenátem

Další snadná variace na téma špenát a vejce. S frittatou si můžete opravdu vyhrát a pokud nemáte zrovna náladu na špenát, je báječná i s hrstí čerstvých bylinek. Dejte si ji s pečivem, opečenými brambůrkami nebo jako proteinovou složku křupavého salátu.

3 Špenátová polévka s vařenými vejci

Připravit špenátový krém zvládnete levou zadní, zvlášť pokud váš mrazák skrývá předpřipravené zásoby špenátu. V zeleném moři se pak krásně vyjímá vejce uvařené tak, jak ho máte nejraději.

Pro rychlé zopakování si připomeňme, jak dlouho vařit vejce pro dokonalý výsledek. Časy jsou orientační, vždy záleží na velikosti vajec i jejich teplotě před vložením do vody.

  • 5 minut = vajíčko naměkko
  • 7 minut = vajíčko nahniličko
  • 10 minut = vajíčko natvrdo

 

Podrobnější návod, jak zvládnout přípravu vajec podle svých představ a bez nehod, najdete v našem článku Jak správně uvařit vejce.

 

4 Quiche se špenátem a klobásou

Slané koláče k nám doputovaly z Francie. Křehký máslový korpus nese bohatou smetanovo-vaječnou náplň, do které se před upečením přidávají chuťově výrazné suroviny spolu se sýrem. Pečením náplň ztuhne a po krátkém odpočinku slaného koláče mimo troubu se můžete pustit do krájení.
 
Quiche se špenátem kombinujte s česnekem a houbami, pokud chcete vegetariánskou verzi, jinak v něm také udělá velkou parádu pikantní klobása. A nalijte si k němu skleničku vychlazeného bílého vína. Je to lahůdka!
 

5 Zapečený špenát s pošírovaným vejcem

Tuhle pochoutku si můžete dopřát jako snídani, ale protože příprava zabere víc než deset minut (a ráno času není nazbyt), doporučujeme si s ní spíše pohrát k večeři. Křupavé krutonky, vláčné vejce a špenát dochucený parmazánem si určitě zaslouží opakování.
 

6 Galetky se špenátem a vejcem

Další pozdrav z Francie. Slané pohankové palačinky můžete plnit čímkoliv, co milujete. Spojení špenátu s vejcem patří k nejoblíbenějším a nejsnazším náplním.
 

7 Špenát jako příloha zahuštěná vejci

Takhle špenát připravují michelinští šéfkuchaři. Místo mouky zahušťují horký špenát v závěru dušení rozšlehanými vejci. Aby se nesrazila, ale špenát krásně krémově zahustila, musí stát rendlík se špenátem mimo zdroj tepla. Vejce v horkém špenátu dojdou. A co k ním? Samozřejmě k české klasice - pečenému masu na česneku a bramborovým knedlíkům.

8 Vejce Benedikt

Královská snídaně nebo svačina, která provází naše rána údajně již od roku 1894. Udělejte si na ni někdy čas, kombinace pošírovaného vejce s holandskou omáčkou je senzační. Špenát do původního receptu nepatří, celému jídlu však dodá ten správný jarní švih.
 

 

 

 

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč