0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí na česneku se špenátem

Hovězí na česneku se špenátem

4 / 5. Počet hodnocení: 33
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1305 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 56 g
Tuky 87 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přestože má špenát ze školní jídelny pověst toho nejhoršího jídla, podle receptu michelinského šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka jej uděláte tak, že se hovězí na česneku se špenátem stane vaším nejoblíbenějším pokrmem!

 

Suroviny

600 g
loupaná hovězí plec lze nahradit kulatou hovězí plecí
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 6 stroužků
utřený
sádlo 2 PL
anglická slanina 80 g
cibule 1 ks
velká, na kolečka
vývar hovězí 400 ml
lze nahradit vodou
Na špenát
600 g
čerstvý špenát
cibule 40 g
nakrájená nadrobno
česnek 40 g
nakrájený nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
špek 100 g
na kostičky
vejce 1 ks
bramborový knedlík
k podávání

Postup

1

Špenát zbavte stonků, omyjte ho, nakrájejte na širší nudličky a na 15 minut namočte do ledové vody.

2

Předehřejte troubu na 200 °C.

3

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte s utřeným česnekem.

4

V širokém hrnci vhodném do trouby rozškvařte na sádle kostičky slaniny, přisypte cibuli a opékejte ji doměkka; trvá to asi 3 minuty.

5

Přidejte maso a opečte ho ze všech stran (maso se nesmí dusit, pokud máte malý hrnec, opečte ho ve dvou várkách).

6

Maso podlijte vývarem či vodou, přiklopte a pečte 1 hodinu. Občas promíchejte, případně přilijte vývar či vodu. Hotové maso dochuťte solí a pepřem.

7

Špenát spařte vroucí vodou a hned zchlaďte ledovou (zachová si barvu).

8

Špek rozpusťte na středním plameni v hrnci. Přidejte cibuli, česnek a společně nechte zezlátnout.

9

Nakonec přidejte vyždímaný špenát a duste ho pod pokličkou doměkka 15–20 minut, pak stáhněte z ohně.

10

Vejce prošlehejte v misce a vmíchejte do horkého špenátu (nesmějí se srazit, špenát mají jen zahustit). Osolte a opepřete.

11

Hovězí a špenát podávejte společně, třeba s bramborovým knedlíkem.

Související články

Špenát a vejce: 7+1 jídlo pro jarní vaření
  • Tipy a triky

Špenát a vejce: 7+1 jídlo pro jarní vaření

1 Míchaná vejce se špenátemBlesková snídaně, lehký oběd i večeře. Míchaná vejce jsou klasika všech klasik. Skvěle se k nim hodí restovaný špenát. Špenátové listy nejprve krátce orestujte na másle nebo olivovém oleji, pak přimíchejte vejce a...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit