Hovězí na česneku se špenátem

Hovězí na česneku se špenátem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1305 kcal
Bílkoviny 69 g
Cukr 56 g
Tuky 87 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Přestože má špenát ze školní jídelny pověst toho nejhoršího jídla, podle receptu michelinského šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka jej uděláte tak, že se stane vaším nejoblíbenějším pokrmem!

Suroviny

600 g
loupaná hovězí plec lze nahradit kulatou hovězí plecí
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 6 stroužků
utřený
sádlo 2 PL
anglická slanina 80 g
cibule 1 ks
velká, na kolečka
vývar hovězí 400 ml
lze nahradit vodou
Na špenát
600 g
čerstvý špenát
cibule 40 g
nakrájená nadrobno
česnek 40 g
nakrájený nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
špek 100 g
na kostičky
vejce 1 ks
bramborový knedlík
k podávání

1 Špenát zbavte stonků, omyjte ho, nakrájejte na širší nudličky a na 15 minut namočte do ledové vody.

2 Předehřejte troubu na 200 °C. Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte s utřeným česnekem. V širokém hrnci vhodném do trouby rozškvařte na sádle kostičky slaniny, přisypte cibuli a opékejte ji doměkka; trvá to asi 3 minuty. Přidejte maso a opečte ho ze všech stran (maso se nesmí dusit, pokud máte malý hrnec, opečte ho ve dvou várkách).

3 Maso podlijte vývarem či vodou, přiklopte a pečte 1 hodinu. Občas promíchejte, případně přilijte vývar či vodu. Hotové maso dochuťte solí a pepřem.

4 Špenát spařte vroucí vodou a hned zchlaďte ledovou (zachová si barvu). Špek rozpusťte na středním plameni v hrnci. Přidejte cibuli, česnek a společně nechte zezlátnout. Nakonec přidejte vyždímaný špenát a duste ho pod pokličkou doměkka 15–20 minut, pak stáhněte z ohně. Vejce prošlehejte v misce a vmíchejte do horkého špenátu (nesmějí se srazit, špenát mají jen zahustit). Osolte a opepřete.

5 Hovězí a špenát podávejte společně, třeba s bramborovým knedlíkem.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit