Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí na česneku se špenátem
Hovězí na česneku se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí na česneku se špenátem

4.1/5 Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2619 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 74 g
Tuky 141 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přestože nemá špenát ze školní jídelny nejlepší pověst, podle receptu michelinského šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka jej uděláte tak, že se hovězí na česneku se špenátem stane vaším nejoblíbenějším pokrmem!

 

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 6 stroužků
vývar hovězí 400 ml
Na špenát
čerstvý
sůl
pepř
čerstvě mletý
špek 100 g
vejce 1 ks

Postup

1

Špenát zbavte stonků, omyjte ho, nakrájejte na širší nudličky a na 15 minut namočte do ledové vody. Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte s utřeným česnekem.

3

V širokém hrnci vhodném do trouby rozškvařte na sádle kostičky slaniny, přisypte na kolečka nakrájenou cibuli a opékejte ji doměkka; trvá to asi 3 minuty.

4

Přidejte maso a opečte ho ze všech stran (maso se nesmí dusit, pokud máte malý hrnec, opečte ho ve dvou várkách).

5

Maso podlijte vývarem či vodou, přiklopte a pečte 1 hodinu. Občas promíchejte, případně přilijte vývar či vodu. Hotové maso dochuťte solí a pepřem.

6

Špenát spařte vroucí vodou a hned zchlaďte ledovou (zachová si barvu).

7

Na kostičky pokrájený špek rozpusťte na středním plameni v hrnci. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a společně nechte zezlátnout.

8

Nakonec přidejte vyždímaný špenát a duste ho pod pokličkou doměkka 15 – 20 minut, pak stáhněte z ohně.

9

Vejce prošlehejte v misce a vmíchejte do horkého špenátu (nesmějí se srazit, špenát mají jen zahustit). Osolte a opepřete.

10

Hovězí a špenát podávejte společně, třeba s bramborovým knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Komentáře

12.03.2023 21:31
Výborné, jen jsem v troubě nechala o 45 minut déle kvůli tuhosti masa, ale po prodloužení doby v troubě bylo už masíčko krásně měkké.

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...