Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí na česneku se špenátem
Hovězí na česneku se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí na česneku se špenátem

4.1/5 Počet hodnocení: 57
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2579 kcal
Bílkoviny 248 g
Sacharidy 66 g
Tuky 141 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přestože nemá špenát ze školní jídelny nejlepší pověst, podle receptu michelinského šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka jej uděláte tak, že se hovězí na česneku se špenátem stane vaším nejoblíbenějším pokrmem!

 

Související recepty

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 6 stroužků
vývar hovězí 400 ml
Na špenát
čerstvý, nebo čerstvý baby špenát
česnek 3 stroužky
nebo více, podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý
špek 100 g
vejce 1 ks
K podávání

Postup

1

Špenát zbavte stonků, omyjte ho, nakrájejte na širší nudličky a na 15 minut namočte do ledové vody. V případě, že používáte baby špenát, stačí ho omýt. Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte s utřeným česnekem.

3

V širokém hrnci vhodném do trouby rozškvařte na sádle kostičky slaniny, přisypte na kolečka nakrájenou cibuli a opékejte ji doměkka; trvá to asi 3 minuty.

4

Přidejte maso a opečte ho ze všech stran (maso se nesmí dusit, pokud máte malý hrnec, opečte ho ve dvou várkách).

5

Maso podlijte vývarem či vodou, přiklopte a pečte 1 hodinu. Občas promíchejte, případně přilijte vývar či vodu. Hotové maso dochuťte solí a pepřem.

6

Špenát spařte vroucí vodou a hned zchlaďte ledovou (zachová si barvu).

7

Na kostičky pokrájený špek rozpusťte na středním ohni v hrnci. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a společně nechte zezlátnout.

8

Nakonec přidejte vyždímaný špenát a duste ho pod pokličkou doměkka 15–20 minut, pak stáhněte z ohně.

9

Vejce prošlehejte v misce a vmíchejte do horkého špenátu (nesmějí se srazit, špenát mají jen zahustit). Osolte a opepřete.

10

Hovězí a špenát podávejte společně, třeba s bramborovým knedlíkem.

Poznámka:
Množství česneku ve špenátu bylo upraveno ze 40 g na 3 stroužky. Množství česneku volte podle své chuti a jeho síly. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Komentáře

12.03.2023 21:31
Výborné, jen jsem v troubě nechala o 45 minut déle kvůli tuhosti masa, ale po prodloužení doby v troubě bylo už masíčko krásně měkké.

Apetit magazín

Germknödel: Sladká alpská pochoutka s českým rodokmenem
  • Zajímavosti

Germknödel: Sladká alpská pochoutka s českým rodokmenem

Kynuté knedlíky, které kdysi bývaly jednoduchým postním jídlem, dnes evokují hlavně pohodu alpských horských chat. Naplněné povidly, přelité voňavou vanilkovou omáčkou a posypané mákem – kdo by odolal? A pokud vás právě nečekají zasněžené...