Přestože má špenát ze školní jídelny pověst toho nejhoršího jídla, podle receptu michelinského šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka jej uděláte tak, že se hovězí na česneku se špenátem stane vaším nejoblíbenějším pokrmem!
Suroviny
Postup
Špenát zbavte stonků, omyjte ho, nakrájejte na širší nudličky a na 15 minut namočte do ledové vody.
Předehřejte troubu na 200 °C.
Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte s utřeným česnekem.
V širokém hrnci vhodném do trouby rozškvařte na sádle kostičky slaniny, přisypte cibuli a opékejte ji doměkka; trvá to asi 3 minuty.
Přidejte maso a opečte ho ze všech stran (maso se nesmí dusit, pokud máte malý hrnec, opečte ho ve dvou várkách).
Maso podlijte vývarem či vodou, přiklopte a pečte 1 hodinu. Občas promíchejte, případně přilijte vývar či vodu. Hotové maso dochuťte solí a pepřem.
Špenát spařte vroucí vodou a hned zchlaďte ledovou (zachová si barvu).
Špek rozpusťte na středním plameni v hrnci. Přidejte cibuli, česnek a společně nechte zezlátnout.
Nakonec přidejte vyždímaný špenát a duste ho pod pokličkou doměkka 15–20 minut, pak stáhněte z ohně.
Vejce prošlehejte v misce a vmíchejte do horkého špenátu (nesmějí se srazit, špenát mají jen zahustit). Osolte a opepřete.
Hovězí a špenát podávejte společně, třeba s bramborovým knedlíkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30 ověřených špenátových receptů(31 receptů)
- Česnek v tradiční kuchyni: 60 ověřených receptů(60 receptů)