0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí na česneku se špenátem

Hovězí na česneku se špenátem

4/5 Počet hodnocení: 37
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1305 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 56 g
Tuky 87 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přestože má špenát ze školní jídelny pověst toho nejhoršího jídla, podle receptu michelinského šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka jej uděláte tak, že se hovězí na česneku se špenátem stane vaším nejoblíbenějším pokrmem!

 

Suroviny

600 g
loupaná hovězí plec lze nahradit kulatou hovězí plecí
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 6 stroužků
utřený
sádlo 2 PL
cibule 1 ks
velká, na kolečka
vývar hovězí 400 ml
lze nahradit vodou
Na špenát
600 g
čerstvý špenát
cibule 40 g
nakrájená nadrobno
česnek 40 g
nakrájený nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
špek 100 g
na kostičky
vejce 1 ks
bramborový knedlík
k podávání

Postup

1

Špenát zbavte stonků, omyjte ho, nakrájejte na širší nudličky a na 15 minut namočte do ledové vody.

2

Předehřejte troubu na 200 °C.

3

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte s utřeným česnekem.

4

V širokém hrnci vhodném do trouby rozškvařte na sádle kostičky slaniny, přisypte cibuli a opékejte ji doměkka; trvá to asi 3 minuty.

5

Přidejte maso a opečte ho ze všech stran (maso se nesmí dusit, pokud máte malý hrnec, opečte ho ve dvou várkách).

6

Maso podlijte vývarem či vodou, přiklopte a pečte 1 hodinu. Občas promíchejte, případně přilijte vývar či vodu. Hotové maso dochuťte solí a pepřem.

7

Špenát spařte vroucí vodou a hned zchlaďte ledovou (zachová si barvu).

8

Špek rozpusťte na středním plameni v hrnci. Přidejte cibuli, česnek a společně nechte zezlátnout.

9

Nakonec přidejte vyždímaný špenát a duste ho pod pokličkou doměkka 15–20 minut, pak stáhněte z ohně.

10

Vejce prošlehejte v misce a vmíchejte do horkého špenátu (nesmějí se srazit, špenát mají jen zahustit). Osolte a opepřete.

11

Hovězí a špenát podávejte společně, třeba s bramborovým knedlíkem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč