0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařte a servírujte maso s červeným vínem

Vařte a servírujte maso s červeným vínem
sdílet:

Podzim a zima je pro mnoho milovníků vína tzv. červeným obdobím, tedy časem, kdy se vychutnávají červené zemité odrůdy. Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy i třeba tabák. Pro opravdovou smyslovou harmonii zkuste červené víno přidat k hlavnímu chodu rovnou při vaření. Poradíme vám, jaké vinné odrůdy se hodí k hovězímu, vepřovému, ale také zvěřině, a dalším druhům masa. 

Předtím se však zastavme u pár obecných rad.

  • Pokud červené víno použijeme při přípravě masa, je nejlepší jej také servírovat k jídlu. Červené víno se skvěle hodí ke kořeněnému, tmavému masu, sýrům a těstovinám.
  • Je dobré dodržet barevnou harmonii jídla i vína. Aromatické pokrmy doplní aromatické víno, pokud však používáte při vaření mořskou sůl, červenému se vyhněte.
  • Slané jídlo se sladkým vínem netvoří požadovanou harmonii, naopak je dobré ke sladkému pokrmu přidat sladké víno.
  • Tučná jídla se skvěle doplňují s mladými víny vyšších tříslovin, vzájemně se totiž neutralizují.
  • Naopak hořkou chuť tříslovin pohltí uzená či grilovaná masa.
  • Pokud pod maso dáte houby či z nich připravíte omáčku, podávejte k jídlu Pinot noir. Výsledná omáčka na těstovinách rozhodne o vašem výběru vína, má tedy přednost před samotným masem.
  • Není tedy náhodou, že do boloňské omáčky červené zkrátka patří. Jaké maso se tedy hodí k červeným odrůdám? Čím tmavší maso je, tím zralejší a plnější potřebuje víno.

Hovězí

Hovězí maso vyžaduje červená vína s vyšším obsahem kyselin.

  • Dušené hovězí maso si skvěle rozumí s odrůdou Cabernet Sauvignon nebo Rulandské modré. Pečeně ladí s Merlotem.
  • Steak servírujte také s Cabernetem, tataráku sluší třeba Frankovka. Dokonalé snoubení červeného vína a hovězího masa však naleznete v tomto vyhlášeném francouzském receptu.

Vepřové

Smetanová omáčka s vepřovým masem se s červeným vínem příliš nesnese.

  • Dušené vepřové si však velice dobře rozumí s Pinotem noir, ušlechtilou odrůdou, které se také říká Rulandské modré a pěstovala se v oblasti Burgundska.
  • K vepřovým steakům se hodí kořenitější odrůdy, jakými jsou Cabernet Sauvignon nebo francouzské Carmenere.
  • Při vaření i dušení však neuděláte chybu, když přidáte Modrý Portugal, jenž je hojně pěstován v Rakousku i u nás na Moravě.
  • A jaké víno přidat do guláše? Frankovku, pro výraznější chuť kabinetní nebo barrigue.
  • A na červené nezapomeňte ani při vaření boloňské omáčky. Co se nevyvaří, to se vypije.

Jehněčí

Maso jehněčí i skopové přímo vybízí ke kombinaci s červeným vínem. Aroma masa se totiž dokonalé snoubí s chutí aromatických vín. Doporučuje se tedy podávat zralá vína, jakými jsou Rulandské modré či Svatovavřinecké. Pro francouzský nádech jej propojte s Bordeaux, pro španělský zase s Riojou.

Skopové si zaslouží víno s bohatou tříslovinou, zkuste již zmiňovaný Cabernet Sauvignon či Merlot. A pokud si k jehněčímu chcete servírovat opravdu plné aroma, vyzkoušejte Shiraz nebo Syrah.

Zvěřina

Plná chuťově vyzrálá červená vína podtrhnou divokost zvěřiny.

  • Srstnatá zvěřina (daněk, divočák, muflon, jelen, srnec) se hodí k těžkým vínům starších ročníků či vínům školených v barrigue. Nejlépe se hodí Frankovka či Cabernet Sauvignon.
  • Pernatá zvěřina (bažant, koroptev, křepelka, divoká husa, kachna) se v chuti nejlépe snoubí s opravdu kvalitními červenými víny. Cabernet Moravia či Sauvignon či Svatovavřinecké školené v barrigue vám na jazyku připraví samu dokonalost.
  • Zajíce na divoko doporučujeme servírovat s výrazným vínem André. Chybu však neuděláte, když zvěřinu při dušení či pečení podlijete, a budete servírovat s Frankovkou nebo Rulandským modrým,

Drůbež

Ke kuřecímu a krůtímu masu se hodí vína bílá, ke grilovaní se však může podávat i Merlot. K červenému masu z krocana naopak ladí pouze červené odrůdy, Modrý Portugal i Rulandské modré.

Pečenou husu i kachnu skvěle doplníte vyzrálými červenými víny typu Frankovka, Pinot Noir či Svatovavřinecké. V listopadu se však nebojte sáhnout ani po Svatomartinském.

Máte oblíbenou kombinaci masa a červeného vína, které se hodí k přípravě i servírování? Podělte se o ní s námi v komentáři pod článkem. Najdete zde také další recepty, které jsou vhodné k pohoštění i těch největších gurmánů.

Související články

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem
  • Poradna

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi...
Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit