Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vařit s červeným vínem?

Maso a víno
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy třeba i tabák. Pro opravdovou smyslovou harmonii zkuste červené víno přidat k hlavnímu chodu rovnou při vaření. Poradíme vám, jaké vinné odrůdy se hodí k hovězímu, vepřovému, ale také zvěřině a dalším druhům masa.

Na vínu nešetřete, do vaření dávejte stejné víno, které k pokrmu budete později popíjet. Červené víno se skvěle hodí ke kořeněnému, tmavému masu, sýrům a těstovinám.

Hovězí

Hovězí maso vyžaduje červená vína s vyšším obsahem kyselin.

  • Dušené hovězí maso si skvěle rozumí s odrůdou Cabernet Sauvignon nebo Rulandské modré. Pečeně ladí s Merlotem.
  • Steak servírujte s Cabernetem, tataráku sluší třeba Frankovka.
  • Dokonalé snoubení červeného vína a hovězího masa naleznete v tomto vyhlášeném francouzském receptu.

Vepřové

  • Dušené vepřové si velice dobře rozumí s Pinotem noir, ušlechtilou odrůdou, které se také říká Rulandské modré.
  • K vepřovým steakům se hodí kořenitější odrůdy, jakými jsou Cabernet Sauvignon nebo francouzské Carmenere.
  • Při vaření i dušení neuděláte chybu, když přidáte Modrý Portugal, jenž je hojně pěstován v Rakousku i u nás na Moravě.
  • A jaké víno přidat do guláše? Frankovku, pro výraznější chuť kabinetní nebo barrigue.
  • A na červené nezapomeňte ani při vaření ragú. Co se nevyvaří, to se vypije.

Jehněčí

Maso jehněčí i skopové přímo vybízí ke kombinaci s červeným vínem. Aroma masa se totiž dokonalé snoubí s chutí aromatických vín. Doporučuje se tedy podávat zralá vína, jakými jsou Rulandské modré či Svatovavřinecké. Pro francouzský nádech jej propojte s Bordeaux, pro španělský zase s Riojou.

  • Skopové si zaslouží víno s bohatou tříslovinou, zkuste již zmiňovaný Cabernet Sauvignon či Merlot. A pokud si k jehněčímu chcete servírovat opravdu plné aroma, vyzkoušejte Shiraz nebo Syrah.

Zvěřina

Plná chuťově vyzrálá červená vína podtrhnou nevšední chuť zvěřiny.

  • Srstnatá zvěřina (daněk, divočák, muflon, jelen, srnec) se hodí k těžkým vínům starších ročníků či vínům školených v barrigue. Nejlépe se hodí Frankovka či Cabernet Sauvignon.
  • Pernatá zvěřina (bažant, koroptev, křepelka, divoká husa, kachna) se v chuti nejlépe snoubí s Cabernet Moravia či Sauvignon či Svatovavřinecké školené v sudech barrigue vám na jazyku připraví samu dokonalost.
  • Zajíce na divoko doporučujeme servírovat s výrazným vínem André. Chybu však neuděláte, když zvěřinu při dušení či pečení podlijete a budete servírovat s Frankovkou nebo Rulandským modrým.

Drůbež

Ke kuřecímu a krůtímu masu se hodí vína bílá, ke grilovaní se však může podávat i Merlot. K červenému masu z krocana naopak ladí pouze červené odrůdy, Modrý Portugal i Rulandské modré.

  • Pečenou husu i kachnu skvěle doplníte vyzrálými červenými víny typu Frankovka, Pinot Noir či Svatovavřinecké. V listopadu se nebojte sáhnout po Svatomartinském.

Tip redakce:

Pokud se ve vínu příliš nevyznáte a chtěli byste sázku na jistotu, objednejte si víno z e-shopů, které jsou na kvalitní vína zaměřená.

  • Jedním z nich je například Víno z archivu, kde vám odborníci poradí přímo po telefonu. Vybírat můžete podle ročníků i druhů vín a koupit si třeba i víno jako investici nebo obdarovat k narozeninám blízké lahví přesně z jejich ročníku.
  • Další skvělá vína najdete také na e-shopu Premiere Wines, kde můžete díky přehlednému filtru nastavit výběr podle svých preferencí. Od ročníku až po značku.
  • Na e-shopu Tovino můžete filtrovat třeba i zemi, která bývá často žádaným kritériem. Filtrovací systém je zde opravdu komplexní, nastavit lze i obsah alkoholu či k jakému jídlu se lahev hodí. K dispozici jsou i levnější kousky než například u zmíněných dvou značek.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč