Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Vařte a servírujte maso s červeným vínem

Vařte a servírujte maso s červeným vínem
sdílet:

Podzim a zima je pro mnoho milovníků vína tzv. červeným obdobím, tedy časem, kdy se vychutnávají červené zemité odrůdy. Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy i třeba tabák. Pro opravdovou smyslovou harmonii zkuste červené víno přidat k hlavnímu chodu rovnou při vaření. Poradíme vám, jaké vinné odrůdy se hodí k hovězímu, vepřovému, ale také zvěřině, a dalším druhům masa. 

Předtím se však zastavme u pár obecných rad.

  • Pokud červené víno použijeme při přípravě masa, je nejlepší jej také servírovat k jídlu. Červené víno se skvěle hodí ke kořeněnému, tmavému masu, sýrům a těstovinám.
  • Je dobré dodržet barevnou harmonii jídla i vína. Aromatické pokrmy doplní aromatické víno, pokud však používáte při vaření mořskou sůl, červenému se vyhněte.
  • Slané jídlo se sladkým vínem netvoří požadovanou harmonii, naopak je dobré ke sladkému pokrmu přidat sladké víno.
  • Tučná jídla se skvěle doplňují s mladými víny vyšších tříslovin, vzájemně se totiž neutralizují.
  • Naopak hořkou chuť tříslovin pohltí uzená či grilovaná masa.
  • Pokud pod maso dáte houby či z nich připravíte omáčku, podávejte k jídlu Pinot noir. Výsledná omáčka na těstovinách rozhodne o vašem výběru vína, má tedy přednost před samotným masem.
  • Není tedy náhodou, že do boloňské omáčky červené zkrátka patří. Jaké maso se tedy hodí k červeným odrůdám? Čím tmavší maso je, tím zralejší a plnější potřebuje víno.

Hovězí

Hovězí maso vyžaduje červená vína s vyšším obsahem kyselin.

  • Dušené hovězí maso si skvěle rozumí s odrůdou Cabernet Sauvignon nebo Rulandské modré. Pečeně ladí s Merlotem.
  • Steak servírujte také s Cabernetem, tataráku sluší třeba Frankovka. Dokonalé snoubení červeného vína a hovězího masa však naleznete v tomto vyhlášeném francouzském receptu.

Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Více

Vepřové

Smetanová omáčka s vepřovým masem se s červeným vínem příliš nesnese.

  • Dušené vepřové si však velice dobře rozumí s Pinotem noir, ušlechtilou odrůdou, které se také říká Rulandské modré a pěstovala se v oblasti Burgundska.
  • K vepřovým steakům se hodí kořenitější odrůdy, jakými jsou Cabernet Sauvignon nebo francouzské Carmenere.
  • Při vaření i dušení však neuděláte chybu, když přidáte Modrý Portugal, jenž je hojně pěstován v Rakousku i u nás na Moravě.
  • A jaké víno přidat do guláše? Frankovku, pro výraznější chuť kabinetní nebo barrigue.
  • A na červené nezapomeňte ani při vaření boloňské omáčky. Co se nevyvaří, to se vypije.

Gianfrancova boloňská omáčka s tagliatelle

Gianfrancova boloňská omáčka s tagliatelle

Více

Jehněčí

Maso jehněčí i skopové přímo vybízí ke kombinaci s červeným vínem. Aroma masa se totiž dokonalé snoubí s chutí aromatických vín. Doporučuje se tedy podávat zralá vína, jakými jsou Rulandské modré či Svatovavřinecké. Pro francouzský nádech jej propojte s Bordeaux, pro španělský zase s Riojou.

Skopové si zaslouží víno s bohatou tříslovinou, zkuste již zmiňovaný Cabernet Sauvignon či Merlot. A pokud si k jehněčímu chcete servírovat opravdu plné aroma, vyzkoušejte Shiraz nebo Syrah.

Jehněčí plec na víně

Jehněčí plec na víně

Více

Zvěřina

Plná chuťově vyzrálá červená vína podtrhnou divokost zvěřiny.

  • Srstnatá zvěřina (daněk, divočák, muflon, jelen, srnec) se hodí k těžkým vínům starších ročníků či vínům školených v barrigue. Nejlépe se hodí Frankovka či Cabernet Sauvignon.
  • Pernatá zvěřina (bažant, koroptev, křepelka, divoká husa, kachna) se v chuti nejlépe snoubí s opravdu kvalitními červenými víny. Cabernet Moravia či Sauvignon či Svatovavřinecké školené v barrigue vám na jazyku připraví samu dokonalost.
  • Zajíce na divoko doporučujeme servírovat s výrazným vínem André. Chybu však neuděláte, když zvěřinu při dušení či pečení podlijete, a budete servírovat s Frankovkou nebo Rulandským modrým,

Jelení ragú s ostružinami

Jelení ragú s ostružinami

Více

Drůbež

Ke kuřecímu a krůtímu masu se hodí vína bílá, ke grilovaní se však může podávat i Merlot. K červenému masu z krocana naopak ladí pouze červené odrůdy, Modrý Portugal i Rulandské modré.

Pečenou husu i kachnu skvěle doplníte vyzrálými červenými víny typu Frankovka, Pinot Noir či Svatovavřinecké. V listopadu se však nebojte sáhnout ani po Svatomartinském.

Nadívaná kachna na švestkách

Nadívaná kachna na švestkách

Více

Máte oblíbenou kombinaci masa a červeného vína, které se hodí k přípravě i servírování? Podělte se o ní s námi v komentáři pod článkem. Najdete zde také další recepty, které jsou vhodné k pohoštění i těch největších gurmánů.

Související články

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem
  • Poradna

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi...
Pomalu pečené maso: hovězí
  • Tipy a triky

Pomalu pečené maso: hovězí

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy kromě ryb, které by se přesušily. Jak správně péct vepřovou pečeni, jaké hovězí se do pekáče hodí nejlépe a jak si...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit