0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chorvatská kuchyně je různorodá. Jaké pokrmy vaří ve vnitrozemí a co ochutnáte u moře?

Chorvatsko
ZDROJ: Heloisa Nass/Unsplash
sdílet:

Chorvatsko je země s nádhernou přírodou, průzračně čistým mořem a skvělým jídlem! Překvapí vás její různorodost, každá oblast je specifická jinými pokrmy. Liší se zejména vnitrozemská od přímořské kuchyně.

Přímořská kuchyně

Přímořská kuchyně je ovlivněná kuchyní řeckou a italskou. Typickými ingrediencemi jsou olivový olej, bylinky jako rozmarýn, šalvěj, oregano, bobkový list, červenou papriku, muškátový ořech a kůru z citrusů. Oblíbeným kořením je také čubrica, což je směs saturejky, pískavice a dalšího koření.

Istrie – poloostrov plný specialit

Istrie je poloostrov nacházející se na severu Chorvatska. Tamní kuchyně je velmi rozmanitá a nabízí spoustu specialit.

  • Lanýže. Istrie je známá díky výskytu vzácných lanýžů (tartufi), které patří mezi nejcennější na světě. Lanýže rostou několik centimetrů pod zemí, k jejich hledání tak Chorvaté využívají čich psů nebo vepřů.
  • Chřest. Chřest je další velmi oblíbenou surovinou typickou pro tento poloostrov. Roste v lesích a na loukách, v průběhu roku se dokonce konají Dny chřestu.
  • Fuži. Jde o typické istrijské těstoviny, které se nejčastěji podávají s telecím masem a omáčkou z rajčat, cibule, bílého vína a vývar. Oblíbené jsou také s chřestem nebo s lanýži.
  • Ryby a mořské plody. Z ryb si na Istrii pochutnáte na ropušnici (škrpina), která se tradičně připravuje s česnekem, bílým vínem, olivovým olejem a rajčaty na způsob guláše.
  • Pršut je chorvatská sušená šunka. Ta Istrijská je specifická tím, že se nechává sušit na silném severozápadním větru zvaném bura.
  • Maneštra je hustá polévka plná zeleniny, kukuřice, fazolí a ječmene.

Primorje – oblast bylinek

Primorje neboli Přímoří je oblast mezi Istrií a Dalmácií. Patří sem například Rijeka, Crikvenica nebo ostrov Krk. Tamní kuchyně je typická používáním bylinek, které zde rostou volně v přírodě.

  • Mezi nejpoužívanější bylinky patří bobkový list, majoránka, rozmarýn, česnek, šalvěj, petržel, oregano a bazalka.
  • Dalšími delikatesami typickými pro Přímoří jsou sušené fíky (suhe smokve), marinované ryby, tuňák v oleji nebo langusty z Kvarnerského zálivu.

Pag – ostrov ovčího sýra

Ostrov Pag se nachází na severu Dalmácie a patří do skupiny Kvarnerských ostrovů.

  • Žijí zde ovce, které uvykly tamnímu skalnatému terénu a silnému vlhkému větru bora.
  • Ovce spásají trávu a léčivé bylinky, které na Pagu hojně rostou mezi skalami. Jedná se zejména o šalvěj, routu nebo smil.
  • Na trávě i bylinkách ulpívají krystalky soli z moře zanesené větrem. Kombinace soli a bylin dodává pažskému ovčímu mléku unikátní chuť a aroma.
  • Z ovčího mléka se připravuje světově proslulý pažský sýr (Paški sir).

Dalmácie – oblast ryb a mangoldu

Dalmácie se nachází pod Přímořím a dělí se na severní, střední a jižní Dalmácii. I zde si pochutnáte na mnoha specialitách.

  • Grilované ryby. Dalmácie je typická grilováním ryb, což je zde zároveň společenskou událostí. Lidé vedou dlouhé diskuse o tom, zda se má ryba potřít olejem, jestli je lepší dát ji na studený nebo už rozpálený gril, kolikrát se má během grilování otočit apod. K rybě se podává grilovaná paprika, cuketa a lilek.
  • Mangold – jako přílohu v Dalmácii nejčastěji dostanete blitvu, což je mangold vařený společně s bramborami a česnekem. Z mangoldu se připravuje typický dalmátský pokrm soparnik, což je slaný koláč z tenkého těsta plněný mangoldem s česnekem, petrželkou a olivovým olejem.
  • Pašticada – Typicky dalmátský m pokrmem je pašticada. Připravuje se z hovězího masa, které se prošpikuje slaninou a česnekem a na noc se naloží do směsi vinného octa, červeného vína a kořenové zeleniny. Druhý den se plátky masa osmaží a poté se dusí společně se zeleninou z nálevu, rajčatovým protlakem a sušenými fíky. Hotové maso se vyndá, zbytek se rozmixuje na hustou omáčku. Pašticada se podává s domácími brambovými nočky.
  • Nakládaný kozí sýr – tato delikatesa je typická pro dalmátský ostrov Hvar. Jedná se o kozí sýr nakrájený na kostičky a naložený do olivového oleje.

Vnitrozemská kuchyně

Vnitrozemská kuchyně je ovlivněná kuchyní slovanskou, maďarskou a tureckou. Mezi často používané suroviny patří brambory, kapusta a jedlá levandule, z koření je to červená paprika, černý pepř a česnek.

Slavonie - obilnice Chorvatska

Slavonie je oblast nacházející se ve východní části vnitrozemí. Říká se jí obilnice Chorvatska, protože má velmi úrodnou půdu. Ochutnáte zde:

  • Guláš z kapra. Do nej se přidává hodně pálivé červené papriky.
  • Kulen. Jde o tradiční místní aromatický salám. Pořádají se i festivaly kulenu, na kterých se prodávají nejrůznější druhy tohoto salámu.  
  • Ajvar. Populární omáčka z pečeného lilku a paprik se podává jako příloha ke grilovanému masu. Místní jí říkají slavonský oheň (slavonská vatra).

Zagorje - region kaprů

Zagorje se nachází uprostřed Chorvatska. Podobně jako v Slavonii, i zde je typickým pokrmem kapr připravovaný na různé způsoby.

  • Nejznámějším pokrmem této oblasti jsou zagorski štrukli, což je závin z taženého těsta plněný sýrem, zapečený a přelitý smetanou.

Lika a Gorski kotar - krajiny pastvin

Lika a Gorski kotar jsou regiony, ve kterých můžete narazit na medvědy, rysy, vlky, louky plné krav, koz a ovcí, a pole s bramborami, kapustou a jedlou levandulí. Na jakých pokrmech si zde pochutnáte?

  • Brambory zapečené s jehněčím masem. Suroviny se zapékají ve speciální keramické kulaté nádobě zvané peka.
  • Sýry. Regiony Lika a Gorski kotar jsou typické přípravou různých druhů sýrů na různé způsoby. Ochutnat zde můžete sýry měkké i tvrdé, uzené, přírodní. 

Chorvatsko provoněné mletým masem

Stejně jako všude na balkáně si můžete dopřát mleté maso v různých podobách. Bývá ochucené čubricou, koupit si ho můžete v restauraci, ale i jako pouliční jídlo

  • Nejoblíbenější je pljeskavica, placka z mletého masa, která má původ v srbské kuchyni. Setkat se s ní můžete všude na Balkáně, obsahovat by měla dva a více druhů masa. Většinou jde o hovězí, telecí, jehněčí a vepřové. 
  • Další verzí jsou čevapi, tedy válečky z mletého masa.

Sladká tečka

Pokud vám po hlavním jídle zbyde ještě nějaké místo, dopřejte si sladkou tečku.

  • Velmi oblíbené jsou záviny s různými náplněmi – ořechovou (orehnjača), fíkovou, makovou (makovnjača).
  • Z těsta na halušky se připravují švestkové knedlíky (njoki sa šljivama) přelité máslem a sypané strouhankou.
  • Na místních festivalech narazíte na malé smažené koblížky zvané fritule a křupavé smažené těsto s rumem, kterému se říká kroštule.
  • Tradiční jsou takzvané paprenjake, zdobené obdélníkové sušenky s medem, ořechy a pepřem.
  • V Dalmácii narazíte na dalmátský pudink z mléka, vajec a karamelizovaného cukru zvaný rožata.

Nápoje

Oblíbenými alkoholickými nápoji v Chorvatsku jsou pivo, víno i pálenky všeho druhu. 

  • Pivo. Chorvatská piva jsou méně chmelená, mají tak jemnější chuť a světlejší barvu. Nejprodávanějšími značkami jsou Ožujsko a Karlovačko.
  • Víno. Z bílých vín vyzkoušejte odrůdy Malvasia, Vrbnička Žlahtin či Maraština, pokud máte raději červené, sáhněte po odrůdě MerlotBogdanuš či Teran. V nabídce většinou najdete také sladké dezertní víno zvané prošek, které se pije jako aperitiv.
  • Pálenky. Chorvaté je milují! Připravují je z ovoce i z bylinek. Obvykle narazíte slivovici (šljivovica), pálenku z vína (loza), fíků nebo ořechů, oblíbená je také medová rakije (medova rakija). Z bylinných likérů je oblíbená pánke z pelyňku a dalších travin travarica nebo destilát z anýzu mastika

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč