Chorvatsko je země s neuvěřitelnou přírodou a skvělým jídlem! Liší se zejména vnitrozemská a přímořská kuchyně, všude si však pochutnáte na burku – lahodném pečivu z filo těsta plněným sýrem či masem. V kvízu uvnitř článku si můžete prověřit, jak hluboká je vaše láska k chorvatské kuchyni.
Přímořská kuchyně
Přímořská kuchyně je ovlivněná řeckou, tureckou a italskou kuchyní. Typickými ingrediencemi jsou olivový olej, filo těsto, ryby a mořské plody. bylinky jako rozmarýn, šalvěj, oregano, bobkový list, červenou papriku, muškátový ořech a kůra z citrusů. Oblíbeným kořením je také čubrica, což je směs saturejky, pískavice a dalšího koření.
Istrie – poloostrov plný specialit
Istrijský poloostrov se nachází na severu Chorvatska. Tamní kuchyně je velmi rozmanitá a nabízí spoustu specialit.
- Lanýže. Istrie je známá díky výskytu vzácných lanýžů (tartufi), které patří mezi nejcennější na světě. Lanýže rostou několik centimetrů pod zemí, k jejich hledání tak Chorvaté využívají čich psů nebo vepřů.
- Chřest. Chřest je další velmi oblíbenou surovinou typickou pro tento poloostrov. Roste v lesích a na loukách, v průběhu roku se dokonce konají Dny chřestu.
- Fuži. Jde o typické istrijské těstoviny, které se nejčastěji podávají s telecím masem a omáčkou z rajčat, cibule, bílého vína a vývar. Oblíbené jsou také s chřestem nebo s lanýži.
- Ryby a mořské plody. Z ryb si na Istrii pochutnáte na ropušnici (škrpina), která se tradičně připravuje s česnekem, bílým vínem, olivovým olejem a rajčaty na způsob guláše.
- Pršut je chorvatská sušená šunka. Ta Istrijská je specifická tím, že se nechává sušit na silném severozápadním větru zvaném bóra (bura).
- Maneštra je hustá polévka plná zeleniny, kukuřice, fazolí a ječmene.
Primorje – oblast bylinek
Primorje neboli Přímoří je oblast mezi Istrií a Dalmácií. Patří sem například Rijeka, Crikvenica nebo ostrov Krk. Tamní kuchyně je typická používáním bylinek, které všude rostou volně.
- Mezi nejpoužívanější bylinky patří bobkový list, majoránka, rozmarýn, česnek, šalvěj, petržel, oregano a bazalka.
- Dalšími delikatesami typickými pro Přímoří jsou sušené fíky (suhe smokve), marinované ryby, tuňák v oleji nebo langusty z Kvarnerského zálivu.
Pag – ostrov ovčího sýra
Ostrov Pag se nachází na severu Dalmácie a patří do skupiny Kvarnerských ostrovů.
- Na Pagu žijí ovce, které uvykly skalnatému terénu a silnému vlhkému větru bóra (bura). Ovce spásají trávu a léčivé bylinky, které na Pagu hojně rostou mezi skalami. Jedná se zejména o šalvěj, routu nebo smil.Na trávě i bylinkách ulpívají krystalky soli z moře zanesené větrem.
- Kombinace soli a bylin dodává pažskému ovčímu mléku unikátní chuť a aroma.
- Z ovčího mléka se připravuje světově proslulý pažský sýr (Paški sir).
Dalmácie – ryby a mangold
Dalmácie se nachází pod Přímořím a dělí se na severní, střední a jižní Dalmácii. I zde si pochutnáte na mnoha specialitách.
- Grilované ryby. Dalmácie je typická grilováním ryb, což je zde zároveň společenskou událostí. Lidé vedou dlouhé diskuse o tom, zda se má ryba potřít olejem, jestli je lepší dát ji na studený nebo už rozpálený gril, kolikrát se má během grilování otočit apod. K rybě se podává grilovaná paprika, cuketa a lilek.
- Mangold – jako přílohu v Dalmácii nejčastěji dostanete blitvu, což je mangold vařený společně s bramborami a česnekem.
- Z mangoldu se připravuje typický dalmátský pokrm soparnik, což je slaný koláč z tenkého těsta plněný mangoldem s česnekem, petrželkou a olivovým olejem.
- Pašticada – Typicky dalmátský m pokrmem je pašticada. Připravuje se z hovězího masa, které se prošpikuje slaninou a česnekem a na noc se naloží do směsi vinného octa, červeného vína a kořenové zeleniny. Druhý den se plátky masa osmaží a poté se dusí společně se zeleninou z nálevu, rajčatovým protlakem a sušenými fíky. Hotové maso se vyndá, zbytek se rozmixuje na hustou omáčku. Pašticada se podává s domácími brambovými nočky.
- Nakládaný kozí sýr – Místní delikatesa z ostrova Hvar a sestává z kostiček kozího sýra naložených do olivového oleje.
Vnitrozemská kuchyně
Vnitrozemská kuchyně je ovlivněná kuchyní slovanskou, maďarskou a tureckou. Mezi často používané suroviny patří brambory, kapusta a jedlá levandule, z koření je to červená paprika, černý pepř a česnek.
Slavonie – obilnice Chorvatska
Slavonie je oblast nacházející se ve východní části vnitrozemí. Říká se jí obilnice Chorvatska, protože má velmi úrodnou půdu. Ochutnáte zde:
- Guláš z kapra. Do nej se přidává hodně pálivé červené papriky.
- Kulen. Jde o tradiční místní aromatický salám. Pořádají se i festivaly kulenu, na kterých se prodávají nejrůznější druhy tohoto salámu.
- Ajvar. Populární omáčka z pečeného lilku a paprik se podává jako příloha ke grilovanému masu. Místní jí říkají slavonský oheň (slavonská vatra).
Zagorje – region kaprů
Zagorje se nachází uprostřed Chorvatska. Podobně jako v Slavonii, i zde je typickým pokrmem kapr připravovaný na různé způsoby.
- Nejznámějším pokrmem této oblasti jsou zagorski štrukli, což je závin z taženého těsta plněný sýrem, zapečený a přelitý smetanou.
Lika a Gorski kotar – krajiny pastvin
Lika a Gorski kotar jsou regiony, ve kterých můžete narazit na medvědy, rysy, vlky, louky plné krav, koz a ovcí, a pole s bramborami, kapustou a jedlou levandulí. Na jakých pokrmech si zde pochutnáte?
- Brambory zapečené s jehněčím masem. Suroviny se zapékají ve speciální keramické kulaté nádobě zvané peka.
- Sýry. Regiony Lika a Gorski kotar jsou typické přípravou různých druhů sýrů na různé způsoby. Ochutnat zde můžete sýry měkké i tvrdé, uzené, přírodní.
Chorvatsko provoněné mletým masem
Stejně jako všude na balkáně si můžete dopřát mleté maso v různých podobách. Bývá ochucené čubricou, koupit si ho můžete v restauraci, ale i jako pouliční jídlo
- Nejoblíbenější je pljeskavica, placka z mletého masa, která má původ v srbské kuchyni. Setkat se s ní můžete všude na Balkáně, obsahovat by měla dva a více druhů masa. Většinou jde o hovězí, telecí, jehněčí a vepřové.
- Další verzí jsou čevapi, tedy válečky z mletého masa.
Slastná sladká tečka
Pokud vám po hlavním jídle zbyde ještě nějaké místo, dopřejte si sladkou tečku.
- Velmi oblíbené jsou záviny s různými náplněmi – ořechovou (orehnjača), fíkovou, makovou (makovnjača).
- Z těsta na halušky se připravují švestkové knedlíky (njoki sa šljivama) přelité máslem a sypané strouhankou.
- Na místních festivalech narazíte na malé smažené koblížky zvané fritule a křupavé smažené těsto s rumem, kterému se říká kroštule.
- Tradiční jsou takzvané paprenjake, zdobené obdélníkové sušenky s medem, ořechy a pepřem.
- V Dalmácii narazíte na dalmátský pudink z mléka, vajec a karamelizovaného cukru zvaný rožata.
Chorvatské drinky
Oblíbenými alkoholickými nápoji v Chorvatsku jsou pivo, víno i pálenky všeho druhu.
- Pivo. Chorvatská piva jsou méně chmelená, mají tak jemnější chuť a světlejší barvu. Nejprodávanějšími značkami jsou Ožujsko a Karlovačko.
- Víno. Z bílých vín vyzkoušejte odrůdy Malvasia, Vrbnička Žlahtin či Maraština, pokud máte raději červené, sáhněte po odrůdě Merlot, Bogdanuš či Teran. V nabídce většinou najdete také sladké dezertní víno zvané prošek, které se pije jako aperitiv.
- Pálenky. Chorvaté je milují! Připravují je z ovoce i z bylinek. Obvykle narazíte slivovici (šljivovica), pálenku z vína (loza), fíků nebo ořechů, oblíbená je také medová rakije (medova rakija). Z bylinných likérů je oblíbená pánke z pelyňku a dalších travin travarica nebo destilát z anýzu mastika.
Zdroje informací: CroatiaWeek, elebrityCruises, TimeOut