0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak Madhur Jaffrey seznámila západní svět s indickou kuchyní

Madhur Jaffrey spasila indickou kuchyni v Americe
ZDROJ: wikibio.in
sdílet:

Indicko-americkou herečku, kulinářskou spisovatelku a autorku mnoha cestopisů Madhur Jafrrey možná neznáte. O to větší důvod máte k tomu tuto ženu poznat. Čím se v gastronomickém světě proslavila? Zejména tím, že dokázala se indickými recepty prorazit na západní polokouli.

V Anglii a USA znají Madhur Jaffrey jako někoho, kdo západní svět přivedl k vaření indické kuchyně. Herečka, spisovatelka a kuchařka vydala za svůj život řadu kuchařských knih o indické kuchyni, objevovala se v pořadech mnoha televizí, měla svůj vlastní program o vaření a působila i jako gastronomická konzultantka v restauraci Dawat, což byla ve své době jedna z nejvyhlášenějších restaurací v New Yorku.

Rodina mladé Madhur si žila v relativním blahobytu v domě se služebnictvem. Čas od času si rodina ráda pochutnávala na mughlajských pokrmech ze zapadlých pouličních stánků ve starém Dilí.

  • Mezi Madhuřina oblíbená mughlajská jídla patřily bramborové kari s puri (bedmi aloo), pečené mleté maso na špejli (seekh kebab) nebo chlebová placka bakarhani.
  • Po rozdělení Indie v roce 1947 na Indii a Pákistán přišla do Dillí řada uprchlíků z Paňdžábu, kteří s sebou přinesli kuře tandoori, máslové kuře (butter chicken) nebo dal makhani. Mladá Madhur se zamilovala do paňdžábského jídla pro jeho čerstvost a jednoduchost. 
  • Vařit se Madhur naučila spíš korespondenčně od svojí maminky, se kterou si psala dopisy o jídle a vaření, když studovala na Royal Academy of Dramatic Art v Londýně.

Anglický rostbíf ji neoslovil

Poté, co se Madhur odstěhovala do Londýna daleko od své rodiny a komfortu, byla nucena začít sama vařit. Už neměla služebnictvo, a tak co si sama neobstarala, to neměla. Navštěvovala britské i indické restaurace, ale vůbec jí v nich nechutnalo.

Šedivý rostbíf servírovaný v Británii ji vyloženě odpuzoval. Ostatně jako převařené zelí a vodnaté brambory. A tak napsala své mamince, aby jí poslala své vlastní recepty, podle kterých by si mohla sama vařit. Matka jí obratem recepty poslala. Byly sepsané v hindštině a na cibulovém papíru. V úplně prvním receptu od maminky bylo maso se skořicí, kardamomem, zálivkou a kari s natvrdo uvařenými vejci.

První kuchařka všechno změnila

Přestože se na první pohled může zdát, že Jaffrey žila zejména herectvím, ve skutečnosti inklinovala stejně k psaní jako k vaření. Sepsala celou řadu kuchařek.

  • Do paměti svých příznivců se ovšem zapsala hned tou první An Invitation to Indian Cooking, kterou vydala v roce 1973. Ta byla v roce 2006 dokonce uvedena do síně slávy Nadace Jamese Bearda.
  • Celkem vydala více než tucet kuchařských knih a pravidelně se objevovala v televizních pořadech, z nichž jednoznačně nejpozoruhodnější byl pořad Indická kuchařka Madhur Jaffrey, který měl ve Spojeném království premiéru v roce 1982.
  • Pravidelně se objevovala i v pořadu Chutě Indie Madhur Jafrrey.

Madhur se narodila se 13. srpna 1933 v indickém Dilí do hinduistické rodiny jako jedna ze šesti dětí. Společně se svými staršími sestrami navštěvovala klášterní školu, už v pěti letech si zahrála svou první roli, kdy ztvárnila hnědou myšku v muzikálové verzi Krysaře z Hamelnu. Na střední škole si zahrála roli Titanie ve hře Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. V roce 1950 začala navštěvovat dívčí vysokou školu Miranda House v Dillí, kde získala bakalářský titul za studium angličtiny a filosofie.

Související články

Palmový olej: Proč je tak levný a kontroverzní zároveň?
  • Zajímavosti

Palmový olej: Proč je tak levný a kontroverzní zároveň?

Palmový olej najdeme v polovině zboží, na které narazíme v supermarketu. Nachází se prakticky ve všech typech výrobků – od sladkostí přes instatní nudle, pizzu až po šampóny nebo rtěnky. Je totiž oproti ostatním olejům velmi levný. Jak je...
Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit