Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z kláštěrní školy rovnou k herectví. Madhur Jaffrey naštěstí u jedné profese nezůstala a naučila svět vařit indickou kuchyni

Madhur Jaffrey
ZDROJ: Roland Tanglao/Flickr
sdílet:

Indicko-americkou herečku, kulinářskou spisovatelku a autorku mnoha cestopisů Madhur Jafrrey možná neznáte. O to větší důvod máte k tomu tuto ženu poznat. Čím se v gastronomickém světě proslavila? Zejména tím, že dokázala se indickými recepty prorazit na západní polokouli.

V Anglii a USA znají Madhur Jaffrey jako někoho, kdo západní svět přivedl k vaření indické kuchyně. Herečka, spisovatelka a kuchařka vydala za svůj život řadu kuchařských knih o indické kuchyni, objevovala se v pořadech mnoha televizí, měla svůj vlastní program o vaření a působila i jako gastronomická konzultantka v restauraci Dawat, což byla ve své době jedna z nejvyhlášenějších restaurací v New Yorku.

Rodina mladé Madhur si žila v relativním blahobytu v domě se služebnictvem. Čas od času si rodina ráda pochutnávala na mughlajských pokrmech ze zapadlých pouličních stánků ve starém Dilí.

  • Mezi Madhuřina oblíbená mughlajská jídla patřily bramborové kari s puri (bedmi aloo), pečené mleté maso na špejli (seekh kebab) nebo chlebová placka bakarhani.
  • Po rozdělení Indie v roce 1947 na Indii a Pákistán přišla do Dillí řada uprchlíků z Paňdžábu, kteří s sebou přinesli kuře tandoori, máslové kuře (butter chicken) nebo dal makhani. Mladá Madhur se zamilovala do paňdžábského jídla pro jeho čerstvost a jednoduchost. 
  • Vařit se Madhur naučila spíš korespondenčně od svojí maminky, se kterou si psala dopisy o jídle a vaření, když studovala na Royal Academy of Dramatic Art v Londýně.

Anglický rostbíf ji neoslovil

Poté, co se Madhur odstěhovala do Londýna daleko od své rodiny a komfortu, byla nucena začít sama vařit. Už neměla služebnictvo, a tak co si sama neobstarala, to neměla. Navštěvovala britské i indické restaurace, ale vůbec jí v nich nechutnalo.

Šedivý rostbíf servírovaný v Británii ji vyloženě odpuzoval. Ostatně jako převařené zelí a vodnaté brambory. A tak napsala své mamince, aby jí poslala své vlastní recepty, podle kterých by si mohla sama vařit. Matka jí obratem recepty poslala. Byly sepsané v hindštině a na cibulovém papíru. V úplně prvním receptu od maminky bylo maso se skořicí, kardamomem, zálivkou a kari s natvrdo uvařenými vejci.

První kuchařka všechno změnila

Přestože se na první pohled může zdát, že Jaffrey žila zejména herectvím, ve skutečnosti inklinovala stejně k psaní jako k vaření. Sepsala celou řadu kuchařek.

  • Do paměti svých příznivců se ovšem zapsala hned tou první An Invitation to Indian Cooking, kterou vydala v roce 1973. Ta byla v roce 2006 dokonce uvedena do síně slávy Nadace Jamese Bearda.
  • Celkem vydala více než tucet kuchařských knih a pravidelně se objevovala v televizních pořadech, z nichž jednoznačně nejpozoruhodnější byl pořad Indická kuchařka Madhur Jaffrey, který měl ve Spojeném království premiéru v roce 1982.
  • Pravidelně se objevovala i v pořadu Chutě Indie Madhur Jafrrey.

Madhur se narodila se 13. srpna 1933 v indickém Dilí do hinduistické rodiny jako jedna ze šesti dětí. Společně se svými staršími sestrami navštěvovala klášterní školu, už v pěti letech si zahrála svou první roli, kdy ztvárnila hnědou myšku v muzikálové verzi Krysaře z Hamelnu. Na střední škole si zahrála roli Titanie ve hře Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. V roce 1950 začala navštěvovat dívčí vysokou školu Miranda House v Dillí, kde získala bakalářský titul za studium angličtiny a filosofie.

Zdroje: časopis Apetit a BBC

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč