Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kardamom: Jaký je rozdíl mezi zeleným, černým a bílým a jak ho použít?

kardamom
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Kardamom je považovaný za krále všech koření. Ano, skutečně jde o kardamom, nikoliv o kardamon, jak se mu často říká. Po staletí se přidává do kávy, rýžových jídel i pečiva nebo omáček. Víte, co kardamom vlastně je a jaké jsou jeho účinky na lidské zdraví?

Kardamom patří bezesporu mezi dražší a cenné koření, má nasládlou chuť a výrazné aroma. Jde o lusky (tobolky) se semínky z rostliny kardamom, která je příbuzná zázvoru a kurkumě a pochází z jižní Indie. Semena lze používat celá nebo mletá.

  • Toto koření se často používá ve sladkých i slaných pokrmech světových kuchyní od Indie přes Blízký východ až po Skandinávii.
  • Semínka obsahují olej, který příznivě působí na zažívání. Olej se uvolňuje při žvýkání.

Kde roste kardamon?

Kardamom pochází z jižní Indie, kde se také hojně pěstuje. Největším vývozcem kardamomu je však Guatemala. Téměř všechen guatemalský kardamom se vyváží a v místní kuchyni se příliš nepoužívá.

A protože se kardamomu daří zejména ve vyšších nadmořských výškách, hojně se pěstuje také v Číně, Laosu a Vietnamu, kde je zároveň také teplo a nejsou tam časté výkyvy teplot.

  • Aby sběrači nasbírali alespoň jeden kilogram čistého koření, musí rukama nasbírat šest kilogramů lusků.
  • Sběrači procházejí šestiměsíčním výcvikem, aby přesně věděli, která semínka sbírat a která nechat dozrát.
  • Než se semena kardamomu mohou začít sbírat, musí být rostlina minimálně tři roky stará.

Kolik existuje druhů karamomu?

Existuje několik druhů kardamomu. Hlavními odrůdami jsou kardamom černý a zelený, pododrůdy pak představují kardamom bílý a žlutý.

  • Zelený kardamom se prodává nejvíce, a také se nejčastěji používá v indické kuchyni. Hodí se do sladkých i slaných pokrmů. Voní a chutná pro pryskyřici, kafírové limetě, citronu a mátě. Výborně se kombinuje s citrusy.
  • Bílý kardamom je bělená verze toho zeleného a má méně výraznou chuť.
  • Černý kardamom prochází procesem sušení, díky čemuž dostává výraznou kouřovou chuť. Příliš se nehodí pro přípravu sladkých pokrmů.

Než se kardamom dostane do oběhu, musí se také propláchnout a roztřídit nejen podle kvality, ale i velikosti, a to většinou ručně s pomocí sít. Tobolky kardamomu nejvyšší kvality má osm milimetrů.

Kardamom v kuchyni

Kardamom můžeme koupit mletý v podobě prášku, vyloupaných semen nebo celých tobolek. Ideální je koupit tobolky, které před použitím rozdrtíte. Prášek nemá tak intenzivní chuť.

  • Kardamom lze přidávat do sladkých i slaných pokrmů.
  • Tvoří důležitou složku směsi koření chai, tudíž si kardamom můžete vychutnat také v nápojích jako chai latté nebo masala chai.
  • Přidává se do různých skandinávských dezertů, třeba do švédské semly nebo do skořicových šneků kanelbullar.
  • Případně můžete kardamom vyzkoušet v podobě dezertu zvaného pascha anebo si uvařte zeleninové karí s chilli a kardamomem.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč