Česnek podivný, česnek medvědí a česnek viničný. Tři jarní bylinky, které poznáte na procházce podle intenzivní česnekové vůně. Všechny můžete sbírat a skvěle využít v kuchyni. Ať už si z nich doma uděláte pesto, omáčku nebo pomazánku, pochutnáte si a prospějete tělu spoustou zdraví prospěšných látek.
Medvědí česnek
Medvědí česnek (Allium ursinum) roste ve stinných a vlhčích lokalitách, má rád lužní lesy a polostinné svahy. Medvědí česnek není chráněný, ale často roste v přírodních rezervacích a památkách, kde je jeho sběr zakázán.
I mimo chráněná místa je potřeba vzácný česnek sbírat opatrně, to znamená, že trs chytnete rukou a nožíkem odříznete. Netrhejte ho i s kořeny. A především dávejte pozor, abyste si listy nespletli s konvalinkou nebo ocúnem, ty mají narozdíl od medvědího česneku mnohem pevnější listy, které nevoní česnekem.
- Připravit si z něj můžete pesto, které je pak dobré do smetanových omáček, polévek, přidat ho můžete do pomazánek a nádivky.
Česnek podivný
Mnohem lépe se sbírá česnek podivný (Allium paradoxum), který je druhem parazitním, takže ho můžete trhat, kolik chcete. Česnek viniční má oproti česneku medvědímu tenčí listy a nejčastěji roste v parcích a na krajích lesů.
V Praze se mu daří i na Petříně pod Hladovou zdí, v Letenských sadech, ve Džbánu, na Smíchově, v Šárce i v oboře Hvězda, v Brně na Lesné v okolí Arbesovy ulice. Nejvíce se mu daří ve středočeském kraji. Narazit na něj ale můžete i v jižních a jihozápadních Čechách a na severovýchodě země, na Hradecku a Trutnovsku.
- Využít ho můžete stejně jako medvědí česnek, ale protože ho můžete vytrhnout i s cibulkami, lze použit i je. Nejlepší jsou naložené ve sladkokyselém nálevu.
Česnek viničný
Česneku viničnému (Allium vineale) se přezdívá divoká pažitka a nejčastěji se rozrůstá na krajích řídkých lesů v blízkosti vodních toků, narazit na něj také můžete v blízkosti vinic nebo v zalesněných městských parcích.
- Od července do září má fialové pacibulky, které jsou krásnou ozdobou salátů. Jinak s ním můžete naložit stejně jako s klasickou pažitkou.
Všechny tři bylinky jsou bohaté na vitaminy, minerály a stopové prvky. Obsahují fytoncidy, tedy sloučeniny s antibiotickým účinkem, které brání růstu mikroorganismů. Význámným zástupcem fytoncidů je především allicin, který česnekům dodává charakteristické štiplavé aroma. Díky pestrému koktejlu obsažených látek mají všechny tři druhy česneku pozitivní vliv na imunitu, pomohou v boji proti vysokému krevnímu tlaku, nadýmání, či při léčbě plicních a průduškových zánětů.
Zdroj: časopis Apetit