0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Povidloň
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 109
Do hodiny Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7092 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 860 g
Tuky 291 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle moučník dostal do kolen!

Suroviny

máslo 100 g
+ na vymazání plechů
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 200 g
vejce 5 ks
Na dokončení
tvaroh měkký 3 ks
polotučný (750 g)
vanilkový cukr 4 bal
3–4 balíčky, podle chuti
smetana ke šlehání 3 kelímky
600 g
ztužovač 2 bal
šlehačky
švestková povidla 250 g
rum 100 ml
tuzemský
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Nejprve udělejte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody, máslo a špetku soli. Pak přimíchejte mouku a energicky míchejte, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Nechte vychladnout.

2

Předehřejte troubu na 180 °C.

3

Do vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce. Dva plechy důkladně vymažte máslem (když je navíc pokropíte studenou vodou, budou se placky péci ještě lépe, ale těsto půjde hůř roztírat), rozdělte na ně těsto a rovnoměrně ho rozetřete a obrácenou lžící na ploše těsta udělejte vlny.

4

Vložte do dobře předehřáté trouby a na dno trouby postavte kastrůlek s horkou vodou. Pečte cca 20 minut.

5

Troubu můžete ztlumit, ale v žádném případě ji v průběhu pečení neotvírejte – placky by zbytečně spadly. Upečené pláty nechte zcela vychladnout.

6

Jeden z plátů nakrájejte na čtverce. Všechen tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, pak do něj vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem.

7

Povidla rozmíchejte s rumem podle potřeby a potřete jimi jeden vychladlý plát, navrch rozetřete tvarohovou směs a navrch poskládejte čtverce z druhého plátu těsta. Díky tomu půjde dezert mnohem lépe krájet.

8

Poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?
  • Zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Komentáře

Anonym

Dneška jsem se rozhodla recept vyzkoušet.Netuší v jaké troubě bylo pečeno,ale po 20-ti minutách jsem měla pláty stále syrové. Nakonec jsem pekla asi 2 hodiny a pak jsem to vzdala.Zbytečná práce.Myslím,že jestli se rozhodnutí příště tak upeču 2 pláty listového těsta a mám závodníků hotovo.

Jana Kopřivová

Dobrý den, to nás mrzí. Bohužel netušíme, v čem je chyba, pokud jste postupovala přesně podle receptu. Nám se povidloň povedl, jak vidíte na obrázku. A od jiných čtenářů máme potvrzené, že s receptem problém neměli.

Anonym

Listové těsto ale není to samé co odpalované, tudíž půjde o jiný dezert... Navíc pokud používáte kupované, není to kvalitní, protože obsahuje ztužené tuky (včetně palmového) a aroma. Možná jste neměla pořádně rozpálenou troubu? Já jsem těsto pekla poprvé, a po 20 min. bylo akorát upečené. Pekla jsem jeden plech (dva naráz by se možná mohly péct déle).

Aneta Janošková

Nepoužívá jsem listové těsto.Myslela jsem tím,že než se dělat s odpalovány použijí listové těsto :-) Ale už jsem zjistila v čem byl asi háček.Slavná babiččina mouka na křehké pečivo.Dělala jsem pak odpalované těsto z jiné a všechno OK.

Anonym

Dezert byl chuťově výborný, postup jednoduchý. Jen malá poznámka: stačil mi jeden plech (máme poměrně velkou troubu a plechy), musíte sami vyzkoušet. Krému mi přišlo zbytečně moc, příště ho udělám pouze ze 2 tvarohů a 1 šlehačky (tento poměr nám chutnal). Také doporučuji vybrat opravdu kvalitní povidla, pak je výsledek zaručen :-)

Martina Zajícová

Dobrý den,
recept je určen na takový ten klasický plech, co bývá součástí každé trouby (tuším, že 35x42 cm). Pokud máte třeba jen větší plech nebo by vám přišlo těsta málo, určitě ho můžete rozetřít jen např. na 2/3 plechu. Jak říká kolegyně - "Roztírejte, dokud jde roztírat" :-)!

Michaela Aulická

Dnes jsem dělala povidloňka přesně podle receptu a vyšel mi krásně! Dost těsta na dva velké plechy a k tomu úměrně dostatek krému. Ten jsem měla sice řidší, ale to bylo dle mého kvůli druhu použitého tvarohu. A neocenitelnou radou bylo nařezání plátu na kostky (vyšlo mi jich 24ks) díky čemuž se pak celý zakusek báječně krájel, jinak by naplň zbytečně vytékala po stranách. JEDNIČKA S HVĚZDIČKOU!

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit