0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapustová polévka s klobásou

Kapustová polévka s klobásou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapustová polévka s klobásou

4.8 / 5. Počet hodnocení: 31
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2369 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 201 g
Tuky 141 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka s přehledem vydá i za hlavní jídlo a zahřeje na těle i na duši.

Suroviny

sádlo 50 g
anglická slanina 100 g
na nudličky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
brambory 500 g
na kostičky
česnek 3 stroužky
kapusta 400 g
vývar 1.25 l
masový či zeleninový
jíška
viz Něco navíc v postupu
sůl a pepř
kmín 0.25 ČL
smetana ke šlehání 125 ml
majoránka (drhnutá) 2 PL
nasekaná, nebo oregano
petrželka 2 PL
nasekaná
klobása pikantní 1 ks
na půlkolečka
chleba
k podávání

Postup

1

V polévkovém hrnci rozpusťte polovinu sádla, vsypte slaninu, rozškvařte ji, vsypte cibuli a opečte dorůžova.

2

Přidejte nakrájené brambory a 2 nakrájené stroužky česneku a chvíli je opékejte. Přidejte tmavé vnější listy kapusty, nakrájené na nudličky.

3

Zalijte vývarem či vodou, chcete-li, vmíchejte jíšku (viz Něco navíc), osolte, opepřete, okmínujte a prošlehejte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 10–15 minut.

4

Měkké brambory rozmačkejte šťouchadlem – nebo jen jejich část –, polévku zjemněte smetanou, přidejte nakrájenou zbylou kapustu a ještě povařte, aby kapusta zkřehla.

5

Nakonec polévku dochuťte zbylým česnekem utřeným se špetkou soli a majoránkou a/nebo oreganem. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, s půlkolečky klobásy opečené na zbylém sádle a s chlebem. 

NĚCO NAVÍC
Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte.  

Související články

Kuchařky pro zimní sezonu
  • Zajímavosti

Kuchařky pro zimní sezonu

Recepty z farmářského trhu Autorka Hanka Michopulu ve své kuchařce prozrazuje, jak snadno a skvěle vařit z českých sezonních surovin. Ať už si domů přinesete celer, kapustu, čekanku, nebo třeba červenou řepu, vždycky budete vědět, co s...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit