Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku! Svíčková na smetaně je prostě klasikou české národní kuchyně. Její příprava má své pevná pravidla a vyžaduje trochu času. Výsledek ale stojí za to.
Suroviny
Postup
Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.
Hovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem.
Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.
Rozpalte troubu na 160 °C.
Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání.
Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka.
Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.
Mouku rozmíchejte ve smetaně s mlékem, vlijte do rozmixované zeleniny a nechte chvíli provařit.
Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit. Maso nakrájejte na plátky, polijte omáčkou a ozdobte brusinkami a plátky citronu. Ideální přílohou jsou domácí houskové knedlíky.
Tipy a triky
- Pro přípravu svíčkové je nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem však využijete i maso králičí, maso ze zajíce nebo zvěřinu (srnčí, kančí, daňčí)
- Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2 – 3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.
- Svíčkovou můžete také naložit do mořidla: Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Svíčková omáčka: 9 skvělých receptů (11 receptů)
- Jak se slaví Boží hod aneb Vyladěné české menu: Svíčková, kachna i králík v tradičním i neotřelém kabátu(9 receptů)
- Pojďte s Apetitem vařit českou kuchyni. Umět uvařit skvělé české omáčky a knedlíky se vždycky hodí(12 receptů)
- Proč jíst celer aneb třeskutě dobrá vitamínová bomba za pár korun(59 receptů)
Komentáře
Dělala jsem dle receptu, i když jsem ho celý nedodržela. Využila jsem vychytávek svého tatínka a opravdu měla velký úspěch :-) Moc dobrá!
Já, který všechno vím a všechno znám a dělám tu nejlepší svíčkovou, nehodnotím recept jako takový, ale jak byl napsán. Móóóc hezky. Tak se mi to líbí, že jsem si ho třikrát přečetl a pak si šel udělat tu svoji nejlepší svíčkovou...
Díky.