Jednoduché kynuté babiččiny lívance můžete sypat jen cukrem a skořicí. My si občas dopřejeme rádi skvělou variantu s povidly a strouhaným tvarohem nebo se zakysanou smetanou a borůvkami.
Suroviny
mléko
700
ml
mouka pšeničná polohrubá
400
g
vejce
2
ks
droždí
20
g
krupicový cukr
40
g
sůl
1
špetka
Na ochucení
skořicový cukr
švestková povidla
strouhaný
Postup
1
Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.
2
Teď přizvete na pomoc děti: prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Takto vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi pětadvacet minut (objem by se měl zdvojnásobit).
3
Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete tukem; dobře to jde mašlovačkou. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova. Na závěr po libosti ochuťte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- TOP 5 receptů z babiččiny kuchařky(5 receptů)
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů)
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů)
- Palačinky a lívance: 50 ověřených receptů od českých po japonské(50 receptů)
- Krupicová kaše a víc jak 30 dalších dokonalých sladkých jídel(33 receptů)
Komentáře
Taky jsem pridala ovesne vlocky a bylo to mnamozni! Super recept :) dali jsme si s boruvkama a zakyskou.