Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou

Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 2.3 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4869 kcal
Bílkoviny 158 g
Cukr 539 g
Tuky 211 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Dovolím si tvrdit, že lesní borůvky máme u nás nejlepší na světě. Jsou plné chuti a s čerstvě upečenými lívanci je to paráda!“ komentuje nadšeně toto jídlo Jiří Štift, šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental. Nám nezbývá než souhlasit.

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné
vejce 2 ks
vanilkový cukr 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 200 g
citronová kůra
z 1 biocitronu, nastrouhaná
droždí čerstvé 15 g
rum 1 kapka
na dochucení
máslo
na smažení
Na vanilkovou omáčku
smetana ke šlehání 250 ml
vanilkový cukr 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 3 ks
Na borůvky a ozdobu
borůvky 300 g
krupicový cukr
podle chuti
víno červené 100 ml
polosuché
tvaroh měkký 250 g
máta

1 V míse smíchejte všechny suroviny na lívance (mléko, vejce, vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru, rozdrobené droždí a kapku rumu) a nechte asi hodinu kynout.

2 Mezitím si připravte omáčku. Do menšího kastrůlku vlijte smetanu a přisypte vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože z něj seškrábněte semínka a přidejte je do smetany. Smetanu přiveďte k varu, stáhněte ze sporáku a metličkou vmíchejte prošlehané žloutky. Vraťte kastrůlek na sporák a za stálého míchání metlou pomalu a při nízké teplotě vařte, dokud nezačne houstnout; pak stáhněte z ohně.

3 Dvě třetiny borůvek vsypte do kastrůlku, zalijte vínem a přiveďte k varu. Přisypte cukr a krátce povařte (4–5 minut). Omáčku propasírujte přes jemný cedník, zbytek borůvek použijte jako ozdobu.

4 Tvaroh ochuťte cukrem a citronovou kůrou a vyšlehejte.

5 V pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm usmažte všechny lívance. Podávejte s borůvkami, vanilkovou omáčkou a našlehaným tvarohem, ozdobené lístky máty.

Jak na dokonalé palačinky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit