0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou

Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou

2.7 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4869 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 539 g
Tuky 211 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Dovolím si tvrdit, že lesní borůvky máme u nás nejlepší na světě. Jsou plné chuti a s čerstvě upečenými lívanci je to paráda!“ komentuje nadšeně toto jídlo Jiří Štift, šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental. Nám nezbývá než souhlasit.

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné
vejce 2 ks
vanilkový cukr 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 200 g
citronová kůra
z 1 biocitronu, nastrouhaná
droždí čerstvé 15 g
rum 1 kapka
na dochucení
máslo
na smažení
Na vanilkovou omáčku
smetana ke šlehání 250 ml
vanilkový cukr 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 3 ks
Na borůvky a ozdobu
borůvky 300 g
krupicový cukr
podle chuti
víno červené 100 ml
polosuché
tvaroh měkký 250 g
máta

1 V míse smíchejte všechny suroviny na lívance (mléko, vejce, vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru, rozdrobené droždí a kapku rumu) a nechte asi hodinu kynout.

2 Mezitím si připravte omáčku. Do menšího kastrůlku vlijte smetanu a přisypte vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože z něj seškrábněte semínka a přidejte je do smetany. Smetanu přiveďte k varu, stáhněte ze sporáku a metličkou vmíchejte prošlehané žloutky. Vraťte kastrůlek na sporák a za stálého míchání metlou pomalu a při nízké teplotě vařte, dokud nezačne houstnout; pak stáhněte z ohně.

3 Dvě třetiny borůvek vsypte do kastrůlku, zalijte vínem a přiveďte k varu. Přisypte cukr a krátce povařte (4–5 minut). Omáčku propasírujte přes jemný cedník, zbytek borůvek použijte jako ozdobu.

4 Tvaroh ochuťte cukrem a citronovou kůrou a vyšlehejte.

5 V pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm usmažte všechny lívance. Podávejte s borůvkami, vanilkovou omáčkou a našlehaným tvarohem, ozdobené lístky máty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit