„Dovolím si tvrdit, že lesní borůvky máme u nás nejlepší na světě. Jsou plné chuti a s čerstvě upečenými lívanci je to paráda!“ komentuje nadšeně toto jídlo Jiří Štift, šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental. Nám nezbývá než souhlasit.
Suroviny
Postup
V míse smíchejte všechny suroviny na lívance (mléko, vejce, vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru, rozdrobené droždí a kapku rumu) a nechte asi hodinu kynout.
Mezitím si připravte omáčku. Do menšího kastrůlku vlijte smetanu a přisypte vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože z něj seškrábněte semínka a přidejte je do smetany.
Smetanu přiveďte k varu, stáhněte ze sporáku a metličkou vmíchejte prošlehané žloutky.
Vraťte kastrůlek na sporák a za stálého míchání metlou pomalu a při nízké teplotě vařte, dokud nezačne houstnout; pak stáhněte z ohně.
Dvě třetiny borůvek vsypte do kastrůlku, zalijte vínem a přiveďte k varu. Přisypte cukr a krátce povařte (4–5 minut). Omáčku propasírujte přes jemný cedník, zbytek borůvek použijte jako ozdobu.
Tvaroh ochuťte cukrem a citronovou kůrou a vyšlehejte.
V pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm usmažte všechny lívance. Podávejte s borůvkami, vanilkovou omáčkou a našlehaným tvarohem, ozdobené lístky máty.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Fialové mlsání – ty nejlepší borůvkové dezerty(35 receptů)
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů)
- Palačinky a lívance: 46 ověřených receptů od českých po japonské(46 receptů)
- 30x neodolatelné borůvky(30 receptů)