0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou

Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou

4.5 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4869 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 539 g
Tuky 211 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Dovolím si tvrdit, že lesní borůvky máme u nás nejlepší na světě. Jsou plné chuti a s čerstvě upečenými lívanci je to paráda!“ komentuje nadšeně toto jídlo Jiří Štift, šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental. Nám nezbývá než souhlasit.

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné
vejce 2 ks
vanilkový cukr 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 200 g
citronová kůra
z 1 biocitronu, nastrouhaná
droždí čerstvé 15 g
rum 1 kapka
na dochucení
máslo
na smažení
Na vanilkovou omáčku
smetana ke šlehání 250 ml
vanilkový cukr 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 3 ks
Na borůvky a ozdobu
borůvky 300 g
krupicový cukr
podle chuti
víno červené 100 ml
polosuché
tvaroh měkký 250 g
máta

Postup

1

V míse smíchejte všechny suroviny na lívance (mléko, vejce, vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru, rozdrobené droždí a kapku rumu) a nechte asi hodinu kynout.

2

Mezitím si připravte omáčku. Do menšího kastrůlku vlijte smetanu a přisypte vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože z něj seškrábněte semínka a přidejte je do smetany.

3

Smetanu přiveďte k varu, stáhněte ze sporáku a metličkou vmíchejte prošlehané žloutky.

4

Vraťte kastrůlek na sporák a za stálého míchání metlou pomalu a při nízké teplotě vařte, dokud nezačne houstnout; pak stáhněte z ohně.

5

Dvě třetiny borůvek vsypte do kastrůlku, zalijte vínem a přiveďte k varu. Přisypte cukr a krátce povařte (4–5 minut). Omáčku propasírujte přes jemný cedník, zbytek borůvek použijte jako ozdobu.

6

Tvaroh ochuťte cukrem a citronovou kůrou a vyšlehejte.

7

V pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm usmažte všechny lívance. Podávejte s borůvkami, vanilkovou omáčkou a našlehaným tvarohem, ozdobené lístky máty.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč