K posezení u kávy nebo čaje si upečte pravý tažený jablečný štrúdl. Není to tak složité, jak by se mohlo na prví pohled zdát. S našim receptem se vám tažený štrúdl určitě povede. A nemusíte ho plnit pouze jablky. Náplň můžete pozměnit podle své chuti.
Suroviny
Postup
Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama. Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypte mouku.
Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec. Mezičas využijte k přípravě jablek – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.
Z odpočatého těsta odkrojte polovinu, zbytek (na druhý štrúdl) vraťte pod hrnec. Odkrojenou část rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, poté přeneste na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případné silnější okraje.
Potřete plát na tažený štrúdl rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrúdl lehce poprašte cukrem i skořicí, a pokud máte rádi rozinky nebo ořechy, přidejte také je.
S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začněte závin postupně rolovat, a to od kratší strany. Až dojdete na konec, přeneste ho na utěrce na plech a nechte na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod. Pak zahněte okraje dolů a celý závin opět potřete máslem. Pokud je plech menší, můžete štrúdl ohnout nebo ho ještě na utěrce překrojit na dvě poloviny a ty pak samostatně přenést na plech. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.
Jablečný štrúdl pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem. Před krájením nechte moučník aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.
Tip Apetitu:
- Místo strouhanky zkuste třeba strouhaný kokos. Výtečné!
- Báječný je také závin z vypeckovaných višní. Úspěšně experimentovat můžete i s jiným ovocem, například se švestkami.
- Anebo dejte do štrúdlu klasickou tvarohovou náplň, která se používá do buchet nebo do koláčů. Navíc ji můžete osvěžit sušenými meruňkami: Nechte je aspoň čtvrt hodiny nabobtnat v horké vodě, pak je pokrájejte na plátky a naklaďte jako další vrstvu na náplň.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jablečné hody: 20 receptů s jablky(20 receptů)
- 30 podzimních jablečných sladkostí (30 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- S mascarpone, ciderem i po francouzsku – 9x pečená jablka(9 receptů)
Komentáře
Anonym
07.11.2006 18:22
Nenechajte sa odradiť!!!
Anonym
03.09.2007 15:37
Apetit 9/05
Anonym
14.09.2007 20:17
pohádka
Anonym
28.10.2007 07:16
určite neoľutujete
Anonym
25.03.2008 16:33
Potriet vajickom
Anonym
29.03.2008 17:52
skvělý, ale ....
Anonym
22.07.2008 17:24
strudl
Anonym
14.09.2008 16:44
Diky autorovi
Anonym
06.02.2009 13:28
Exotická náplň
Anonym
03.04.2015 12:18
Můj první tažeňák a povedl se
Můj první tažeňák a povedl se výborně! Recept na těsto je super, já jako vrchní matla jsem ho zvládla na výbornou :o) díky! Jana