Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapučínový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné 12-16 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7679 kcal
Bílkoviny 245 g
Sacharidy 734 g
Tuky 390 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Třívrstvý tvarohový koláč doporučuju připravit den předem, aby se chutě a vůně spojily v harmonický celek.

Suroviny

Na korpus
máslo 170 g
pokojové teploty
nejlépe přírodní hnědý
strouhaný
sůl 1 špetka
Na čokoládovou vrstu
tmavá čokoláda 240 g
nasekaná
např. Baileys
Na tvarohovou náplň
plnotučný
balíčky po 8–10 g
škrob 40 g
kukuřičný (maizena, gustin)
rum 2 PL
tmavý
káva instantní 15 g
espresso
melasa 1 ČL
vejce 3 ks
velká
Na polevu
hustá, s vyšším obsahem tuku

Postup

1
Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu, odstavte, přidejte čokoládu a přilijte alkohol. Vymíchejte dohladka.
2
Zatímco čokoláda chladne, připravte si drobenkovou směs na podklad. Mouku a sůl přesijte do mísy, přidejte změklé máslo, cukr a muškátový oříšek. Vidličkou nebo prsty vypracujte drobenku a nasypte ji do kulaté formy o průměru 24 cm. Drobků těsta se neobávejte: trpělivým vymačkáváním získáte hladkou, pružnou hmotu. Prsty pěchujte nejdřív okraje a poté dno. Uhlaďte obrácenou lžící.
3
Na korpus nalijte vychladlou čokoládu a dejte na 30–40 minut do mrazáku. Než čokoláda ztuhne, připravte si tvarohovou náplň.
4
Ve sklenici rozpusťte kávu v jedné lžíci horké vody, přidejte rum a melasu. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Ušlehejte tvaroh s oba druhy cukru, kukuřičným škrobem a kávou. Po jednom vešlehejte vejce a nalijte na čokoládovou vrstvu. Pečte zhruba hodinu.
5
Vyjměte z trouby na mřížku a 20–25 minut nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Smíchejte ingredience na polevu, nalijte na zchladlý povrch, rozetřete a pečte ještě 10 minut.
6

Koláč vyjměte z trouby, nechte ho chvíli vychladnout a přesuňte do chladničky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

01.08.2008 19:00
Dortík je výtečný, sice trošku hutný, ale myslím si, že si každý pochutná!!!
29.04.2008 08:02
Pekla jsem dort manželovi k svátku a i když kávové věci nemusí byl nadmíru spokojen. Povrch smetany jsem ještě posypala skořicí a všichni si pochvalovali :)
12.04.2008 11:23
Pekla jsem ho rodičům k výročí, byl to první dort, co jsme kdy pekla a byl skvělý. Krásný na pohled a ta chuť!!!
19.03.2008 13:38
jo, souhlas, tenhle tvarohac je vynikajici!
08.09.2007 10:29
Tento kapučínový dort je úžasný a ne jen vzhledově,ale i chutově. :)
31.08.2007 13:00
Recept se nachází v č.3/05, str.53
21.08.2007 12:22
tento dort je přímo luxusní!! a ještě lepší je dva dny odleželý!! LUXUS!
23.02.2007 12:19
Ahoj všichni, tenhle dort je opravdu vynikající a nijak složitý, i když jeho příprava zabere torchu více času. Mám pár tipů: 1. Formu pořádně vymažte máslem, jinak nemáte šanci dort vyklopit. 2. Do tvarohové náplně jsem přidala likér, má pak výraznější chuť. Dělala jsem domácí baileys, je opravdu výborné: uvaříme 1 plechovku salka (ve vroucí vodě po 2 hodiny), necháme trochu vychladnout, přidáme půlku karamelového nebo mandlového pudinku (též vychladlého) a 250 ml rumu, vše rozmixujeme a dáme na chladné místo. Očas promícháme. Jinak kdo kávu nemusí, určitš se dá v náplni vynechat a nahradit právě likérem a troškou rumu.
05.04.2007 14:33
Souhlasim, i ja bych kavy dala mnohem mene, mozna i alkoholu. Testa mi prislo z udaneho mnozstvi mouky az moc, mohlo by ho byt malinko mene. Ale jinak lahoda, ktera moc chutnala!
21.09.2006 22:14
Takže dneska jsem dělala poprvé dortík a musím říct, že všem moc chutnal, měli jsme ho sice málo vychlazený - čokoláda byla ještě tekutá - ale všichni se oblizovali až za ušima, takže jsem zvědavá jaký bude zchladlý. A taky bych trochu ubrala té tvarohové náplně a přidala více čokoládové. Smetanu jsem taky pekla o deset minut déle a nezhnědla, jak psali v receptu, ale byla výborná.

Apetit magazín

Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč