Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8/5 Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1953 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 304 g
Tuky 20 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Průhledné balíčky z rýžového papíru jednoznačně patří k vietnamské klasice. Kromě letních závitků existují i jarní (u nás jsou známé spíš z čínské kuchyně), jejichž příprava je o něco složitější, a balíčky se po naplnění ještě smaží. Léto si ale žádá lehkost a vietnamské letní závitky vám ji dprřejí v každém soustu...

Suroviny

nudle rýžové 1 bal
skleněné
salát 1 ks
menší skleníková
mrkev 2 ks
klíčky 1 bal
sojové
kedlubna 1 ks
velká, nebo 2 malé
jarní cibulka 1 svazek
1 ks
karambola lze vynechat
zázvor (čerstvý) 1 ks
cca 5 cm
koriandr čerstvý 1 svazek
lze nahradit hladkolistou petrželkou
lze nahradit vepřovou panenkou, kuřecími prsíčky
sůl
1 PL
glutasol
cukr 1 PL
ocet 1 PL
Na omáčku
rybí omáčka 4 PL
vietnamská
ocet 2 PL
cukr 1,5 PL
celá palice
voda 1 hrnek
horká

Postup

1

Nakrájejte mrkev a kedlubnu – můžete ozdobně.

2

Zeleninu promíchejte a jemně osolte. Skleněné nudle namočte do hrnce nebo misky s teplou vodou.

3

Maso (musí být prvotřídní, aby ihned změklo) nakrájejte přes vlákno na co nejtenčí plátky; Mimi je doslova odškrabává. Pak je ještě překrájejte na co nejjemnější kostičky. Stejným způsobem naložte se zázvorem. Smíchejte ho s masem a směs lehce poprašte glutasolem.

4

Okurku oloupejte, ale ne úplně – měly by na ní zůstat jemné proužky slupky. Potom okurku příčně překrájejte, špalíčky rozkrájejte na čtvrtky a z nich odkrajujte co nejtenčí plátky. Také karambolu nakrájejte na jemné plátky.

5

Cibulku očistěte, s kouskem zelené nati překrojte na čtvrtky a z těch odkrajujte nebo spíš odlupujte opět co nejjemnější plátky.

6

Na omáčku oloupejte stroužky česneku, silně je zmáčkněte plochou stranou nože (tím se uvolní spousta vůně) a pak je nakrájejte nebo nasekejte najemno.

7

Ocet smíchejte s cukrem. Posolenou mrkev s kedlubnou propláchněte a promíchejte s cukrem a octem.

8

Suroviny na omáčku smíchejte a přidejte k nim lžíci ozdobně nakrájené mrkve s kedlubnou.

9

Nudle sceďte a na minutku ponořte do vařící vody. Poté vyjměte a nechte okapat. Nakrájené maso dejte do cedníku a také je na chvilku ponořte do vařící vody, aby zhnědlo. Pokud nemáte dost velký cedník, vařte je po částech.

10

Všechny připravené suroviny přemístěte do různých misek, abyste měli všechno na balení závitků pěkně po ruce. Hlávku salátu rozčtvrťte a jednotlivé listy překrájejte na menší kousky. Koriandr rozdělte na větvičky, případně jenom na lístky. Připravte si ještě jednu misku s teplou vodou.

11

Na pracovní plochu si položte placičku rýžového papíru, kousek salátu namočte do teplé vody a použijte ho jako mašlovačku. Pracujte rychle, aby byla placka potřená stejnoměrně a nezačala se trhat – chce to trochu cviku...

12

Ten kousek salátu, s nímž jste placku natírali, položte doprostřed horní třetiny placky. Přidejte svazeček rýžových nudlí, trochu masa a pak všechny další suroviny. Pokud jsou nakrájeny dostatečně jemně, vznikne úhledná hromádka, která se dá do placky pevně zavinout – asi jako palačinka. Okraje rolky zahrňte dospodu.

13

Pikantní omáčku, do které budete závitky namáčet, rozdělte do mističek. Závitky podávejte okamžitě, spolu s omáčkou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

06.08.2009 10:45
zkuste k salatu do zavitku pridat jeste listek maty
11.06.2008 11:06
rýžový papír se dá koupit dneska skoro všude. Mají ho v Tescu, v hypernově a tak - většinou se nachází někde, kde je sojová omáčka a takovéhle podobně ,,čínské" věci ;o)
08.11.2007 22:38
Dá se, prosím Vás, něčím nahradit vietnamská rybí omáčka? Mám alergii na ryby a mořské plody..
01.02.2007 05:29
viz titulek :-/
01.03.2007 12:29
v Delvitě na Karlově nám. a snad i v Tesco Národní, á = 50,-
02.05.2007 15:24
Pokud máte možnost jet do Německa, v Edece ho mají za přibližně 1Euro

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč