Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (224)
Do 30 minut na 1 větší nebo 2 menší bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4680 kcal
Bílkoviny 106 g
Cukr 634 g
Tuky 168 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Netroufáte si na kynuté těsto? Vyzkoušejte nekynutý mazanec. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a přitom vůbec není těžké.

Suroviny

250 g
měkký polotučný tvaroh v kostce
máslo 150 g
změklé
moučkový cukr 200 g
vejce 2 ks
vejce 1 ks
na potření
vanilkový cukr 1
rum 2 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
5
mléka
kypřicí prášek do pečiva 1
mandle hrst
spařené, oloupané
rozinky hrst
spařené

1 Troubu předehřejte na 200 °C. V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka. Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.

Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby. Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí. Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.

DOBRÁ RADA
Bochánek z tvarohu před pečením nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí většinou praskne a rozjede se do stran.

Komentáře

Martina Metlická

miluju klasický mazanec, ale tahle tvarohová varianta taktéž nemá chybu, navíc je bez kynutí, díky za recept! :)

Eva K

Skvělý recept. Doporučuji trochu méně cukru. Přidala jsem krom rozinek brusinky a rakytník + trochu citronové kůry. Výsledek úžasný. Není potřeba hnětení bochánků, stačí pomocí stěrky přendat na pečící papír.

Iva Homolkova

Rychlé, jednoduché a skvělé. Mazenec je nadýchaný a vláčný. Dělala jsem z poloviční dávky a vyšel mi krásný mazanec tak akorát :-)

Marie Rothová

Super recept, dala jsem na radu v komentáři jen 150gcukru, pomerančovou kůru, vlazske ořechy rozinky a mandle a opravdu moooc dobré.

Charlotte Char

Moc dobrý. Dala jsem jen polovinu cukru (nemám ráda příliš sladké), přidala více rozinek a mandlí + citrónovou kůru. Příště přidám i špetku soli.

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit