Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zkuste si letos na Velikonoce upéct něco tradičního z ciziny. Co se peče na svátky za hranicemi?

Mazurek krolewski
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoce se slaví po celém světě. Jsou spojeny s příchodem jara a znovuzrozením Ježíše Krista. Tradice a jídlo, které můžete najít na velikonoční tabuli, se však v různých zemích liší. Co byste našli na velikonočním menu u Italů, Poláků, Britů nebo třeba Španělů?

Itálie

V Itálii se náboženské tradice a oslavy prožívají velice silně, proto i Velikonoce, po italsku pasqua, jsou velmi bujarým obdobím. Probíhají radostné oslavy, vesnicemi procházejí velikonoční procesí, věřící se vydávají na křížovou cestu připomínající Kristovo utrpení.  

  • K oslavám Velikonoc v Itálii samozřejmě patří také hodování. Italové musí mít o velikonočních svátcích na stole tradiční italské pečivo, kterým je colomba pasquale neboli velikonoční holubice. Jedná se o sladký mandlový koláč ve tvaru holubice.  
  • K nedělnímu obědu podávají několik chodů, zlatý hřeb hostiny je pečené jehněčí.
  • Pořádný hodokvas ale přichází na Velikonoční pondělí, kdy na italském stole můžete najít slaný koláč torta rusticakterý je plněný vaječnou náplní, a různé druhy sušených salámů.

Španělsko

Pro Španěly jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce, neobejdou se tak bez velikých slavností, procesí se sochami Ježíše Krista a hodování především v restauracích, které praskají ve švech.

  • Lidé si během těchto svátků pochutnávají zejména na solené tresce zvané bacalao a spoustě sladkého pečiva, jako je například tradiční huesos de santo neboli kosti světce, což jsou marcipánové trubičky plněné žloutkovým krémem a sypané cukrem.
  • Dále můžete na španělském stole najít postní koblížky zvané buňuelos de cuaresma nebo velikonoční pletenec roscon de pascua, který je symbolem rodiny a pospolitosti. Do pletence hospodyňky vtlačují barevná vejce uvařená natvrdo a malé plastové postavičky Marie, Josefa nebo Ježíška. Kdo ho ve svém pletenci najde, ten bude mít štěstí.
  • Oblíbeným španělským velikonočním dezertem jsou torrijas, což je obdoba francouzského toustu: plátky den staré bílé veky se namáčejí v oslazeném mléce, obalují ve vejcích a smaží dozlatova. Podávají se pocukrované a sypané skořicí.

Polsko

I v této zemi jsou Velikonoce jedním z nejdůležitějších svátků v roce. Na Velikonoce se tradičně vaří kyselá polévka s bramborami, vejcem a klobásou zvaná žurek. 

  • Tradičním pečivem je kromě velikonočního beránka, kterému se v některých částech Polska říká angusek, také bábovka, se kterou je spojena řada mýtů. Praví se například, že když se lidé v domácnosti hádají, bábovka správně nenakyne.
  • Posledním tradičním moučníkem je mazurek, což je bohatě zdobený koláč z křehkého těsta s různými náplněmi (džem, čokoláda, cukrová poleva). Na ozdobu se nejčastěji používají sušené ovoce, ořechy, čokoláda nebo kokos.

Velká Británie

Snad nejznámější velikonoční tradicí v Británii je egg hunt neboli lovení čokoládových vajíček. Ty hledají děti po celém domě nebo zahradě a říká se, že jim je tam schoval velikonoční zajíček. Vajíčka se zdobí v sobotu večer. Velkým dnem oslav a veselí je velikonoční neděle.

  • Velikonoce v Británii nejsou na rozdíl od jiných zemí svátky velkého hodování. Nejtradičnějším velikonočním jídlem jsou Hot Cross Buns neboli horké bochánky, které tvarem i chutí připomínají mini verzi našeho mazance. Na každém bochánku je kříž z cukru nebo cukrové polevy jako připomínka Ježíšova ukřižování.
  • Pečou se také velikonoční muffiny ozdobené bonbony ve tvaru vajíček. Jako hlavní chod se podává pečené jehněčí maso se sladkými bramborami a zeleninou.

Německo

Pro Němce jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce. Probíhají bohoslužby a rodinná a přátelská setkání. Stejně jako u nás, i v Německu jsou hlavním symbolem Velikonoc malované kraslice. Němci je však spojují s různými sportovními aktivitami, například házením vajec do dálky, ale tak, aby se nerozbila.

  • Podobně jako v Británii, i v Německu zajíček schovává vajíčka po domě a zahradě, ale snáší je do slaměných hnízd, které děti večer před tím vyrobí. Ráno se pak vydávají vajíčka hledat.
  • Velikonoční jídelníček v Německu je podobný jako u nás. Jí se skopové a jehněčí maso, pečou se mazance, koláče a koblihy.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč