Tereza Ramba, jedna z nejobsazovanějších českých hereček, spisovatelka, maminka dvou dětí a zakladatelka módní značky Láska je, se v minulosti hrdě hlásila k veganství. To se však s mateřstvím změnilo. Jak se tedy stravuje v současnosti?
Veganství padlo s mateřstvím
S veganstvím skončila držitelka Českého lva za roli ve filmu Vlastníci už ve třetím měsíci těhotenství, kdy ji přemohla touha po steaku od maminky, který si s chutí dala, řekla v roce 2020 v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Zároveň podotkla, že „není důvod být radikální vegan“ a „úplně stačí pohlídat si třeba to, jaké maso jíte a jak často.“
- „Žeru všechno a žeru strašným způsobem, a jím i maso, jím i červený maso, který jsem dlouho nejedla, a moc mi to chutná, takže se tomu nebráním,“ prozradila Ramba při rozhovoru s Bleskem o pár měsíců později, kdy už plně kojila své první dítě.
- Dále také prohlásila, že dokud bude kojit, nechá důvěru v přírodu a nebude si dávat žádná omezení, ale v budoucnosti opětovný přechod k veganství zváží.
- Na otázku, jak si udržuje postavu, odpověděla, že má štíhlost v genech po mamince, a zároveň své miminko uspává houpáním, čímž také vydává spoustu energie.
- Drobná herečka obecně spíše bojuje s nechtěným hubnutím, které ji potrápilo potom, co se svými dětmi prodělala dvouměsíční boj s nejrůznějšími nemocemi, včetně covidu. „Podle mě, ženská po třicítce nesmí mít míň než šedesát kilo,“ řekla Super.cz a postěžovala si, že musí asi tak deset kilo přibrat, což s pomocí zákusků jistě dožene.
Alkohol moc nemusí, ale jídlo miluje
V rozhovoru pro CzechCrunch uvedla, že miluje cokoliv z asijské kuchyně nebo od jednoho z rodičů. „Všichni u nás doma skvěle vaří,“ uzavřela svou odpověď. I na svém instagramovém profilu @tereza.voriskova několikrát ukázala, jak si pochutnává na kynutých ovocných knedlících a palačinkách od maminky.
- Čas od času na instagramu také sdílí svoje vlastní kuchařské úspěchy, jako například štrúdl, koblihy, domácí bylinkovou lučinu, pomalu tažený vývar nebo polévku s játrovými knedlíčky, která se dle jejích slov povedla tak „že se manžel, dítě a děti z vesnice oblizovali!“
- Naopak k alkoholu si hvězda filmové trilogie Bobule nikdy cestu nenašla – dobré víno si k dobrému jídlu sice občas dá, ale jen párkrát do roka a ve velmi omezeném množství, řekla pro Deník.cz.
- Kromě jídla Tereza miluje i cestování a objevování nových kultur. Během svých dobrodružných cest ale narazila i na pokrmy, které jí vyloženě nesedly. Za zrůdnost považuje vietnamskou kachnu připravenou nafukováním zaživa, v Laosu zase ochutnala syrové mleté maso, které jí způsobilo velmi nepříjemné střevní problémy, píše Aktuálně.cz.
V lockdownu vařila pro Breakfaststory
Své kuchařské schopnosti ukázala herečka i při spolupráci s Breakfaststory, které sdružuje sociální podniky připravující obědy. Každý, kdo si přes tuto platformu objedná obědové menu, automaticky zaplatí menu člověku v nouzi, který si to nemůže dovolit.
- Tereza se s Breakfaststory spojila během první vlny covidu a v krátkém videu ukázala přípravu speciálního menu podle gurmetky Karolíny Kamberské, které bylo možné objednat na Velký pátek.
- Tříchodové menu sestávalo z mrkvového krému se zázvorem a chilli, těstovin penne s pestem z medvědího česneku a banánového chlebíčku coby sladké tečky na závěr.