Osvěžující gazpacho
Do 10 minut
Velmi snadné
Cuketová sezona pomalu ale jistě předává žezlo té dýňové a proto oranžové krásky nesmí v úsporné kuchařce chybět. Nezapomněli jsme ani na další druhy zeleniny, ze kterých si snadno připravíte salát, studenou polévku nebo rajčatový hit sociální sítě TikTok.
Studená španělská polévka nechá vyniknout chuti zeleniny, která právě dozrává – rajčata, okurky, papriky. Její nespornou výhodou je, že k přípravě nemusíte rozpalovat hrnec, vystačíte si jen s mixérem.
Jednoduchý a přesto geniální pokrm, který zvládnou i začátečníci. Navíc je to skvělý způsob, jak využít kůrky a odkrojky od parmazánu. Pokud zrovna parmazán při vaření nepoužíváte, nezapomeňte vývar při dochucování více osolit. I během podávání ho můžete vynechat nebo nahradit jiným sýrem (eidam, gouda).
Zeleninu ze seznamu ingrediencí berte spíše pro inspiraci a klidně ji nahraďte/doplňte za jinou, kterou máte na zahrádce nebo v lednici.
Jednou variací na „hummusové téma“ je právě tato – dýňová. Základ tvoří pečená máslová dýně, která je lehce stravitelná a také pro její rozmixování není potřeba příliš výkonný mixér. Na dochucení jsme zvolili klasické koření, včetně tahini pasty.
Že už se šťouchané brambory nedají vylepšit? S tím rozhodně nesouhlasíme. Vyzkoušeli jsme přidat konzervu bílých fazolí a pórek a z klasické přílohy se rázem vyklubal sytý hlavní chod. A vylepšovat jej můžete klidně dál!
Znáte tento virální recept, který v minulých letech vévodil všem sociálním sítím? Jedná se o kořeněná pečená rajčata se sýrem feta či balkánským sýrem. Jejich nespornou výhodou je, že s nimi po upečení můžete naložit podle libosti.
Posypat ovocné knedlíky praženými oříšky není nic tak zvláštního, ale přimíchat je rovnou do těsta chce už odvahu. My to vyzkoušeli a vznikly z toho tyto úžasné kuličky z vlašských ořechů a ostružinovým přelivem. Recept si rozhodně uložte, protože mu sluší i jiné druhy ovoce, například rozvařená jablíčka se skořicí nebo jahody se zakysanou smetanou.
Zdroj informací: Apetit