Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 40. díl: Cuketu pomalu střídají recepty z dýně

Týdenní úsporná kuchařka 40. díl: Cuketu pomalu střídají recepty z dýně
ZDROJ: Apetit

Cuketová sezona pomalu ale jistě předává žezlo té dýňové a proto oranžové krásky nesmí v úsporné kuchařce chybět. Nezapomněli jsme ani na další druhy zeleniny, ze kterých si snadno připravíte salát, studenou polévku nebo rajčatový hit sociální sítě TikTok.

1. Osvěžující gazpacho

Studená španělská polévka nechá vyniknout chuti zeleniny, která právě dozrává – rajčata, okurky, papriky.  Její nespornou výhodou je, že k přípravě nemusíte rozpalovat hrnec, vystačíte si jen s mixérem.

  • Na první pohled se může zdát jako „hladové jídlo“, ale po přidání chlebových krutonů, osmažených kostiček tofu nebo lžíce zakysané smetany svou sytost umocní.

2. Toust v polévce s fazolemi

Jednoduchý a přesto geniální pokrm, který zvládnou i začátečníci. Navíc je to skvělý způsob, jak využít kůrky a odkrojky od parmazánu. Pokud zrovna parmazán při vaření nepoužíváte, nezapomeňte vývar při dochucování více osolit. I během podávání ho můžete vynechat nebo nahradit jiným sýrem (eidam, gouda).

3. Pikantní kuřecí salát

Zeleninu ze seznamu ingrediencí berte spíše pro inspiraci a klidně ji nahraďte/doplňte za jinou, kterou máte na zahrádce nebo v lednici.

  • Použili jsme kuřecí prsíčka, ale skvělé budou stehenní řízky.
  • Jestliže plánujete salát také pro děti, buďte opatrní na množství pálivé pasty, kterou v takovém případě můžete vynechat.

4. Dýňový hummus

Jednou variací na „hummusové téma“ je právě tato – dýňová. Základ tvoří pečená máslová dýně, která je lehce stravitelná a také pro její rozmixování není potřeba příliš výkonný mixér. Na dochucení jsme zvolili klasické koření, včetně tahini pasty.

  • Pomazánku servírujte s opečenými toasty, čerstvou bagetou nebo třeba na špalíčky nakrájenou zeleninou.

5. Šťouchané brambory s fazolemi a pórkem

Že už se šťouchané brambory nedají vylepšit? S tím rozhodně nesouhlasíme. Vyzkoušeli jsme přidat konzervu bílých fazolí a pórek a z klasické přílohy se rázem vyklubal sytý hlavní chod. A vylepšovat jej můžete klidně dál!

  • Přidejte kousky masa z předchozího dne, sýr, škvarky, opečenou slaninu nebo na kostičky nakrájenou šunku.

6. Feta pečená s rajčaty

Znáte tento virální recept, který v minulých letech vévodil všem sociálním sítím? Jedná se o kořeněná pečená rajčata se sýrem feta či balkánským sýrem. Jejich nespornou výhodou je, že s nimi po upečení můžete naložit podle libosti.

  • Rajčata s balkánem můžete sníst hned s pečivem, nebo mírně rozmačkáte vidličkou, přidáte do nich uvařené těstoviny a společně promícháte.
  • Další alternativou je rajčata společně se sýrem a výpekem rozmixujete dohladka a vzniklou omáčku nalít na špagety nebo rozředit a přichystat dokonalou polévku.

7. Ořechové knedlíčky s ostružinami

Posypat ovocné knedlíky praženými oříšky není nic tak zvláštního, ale přimíchat je rovnou do těsta chce už odvahu. My to vyzkoušeli a vznikly z toho tyto úžasné kuličky z vlašských ořechů a ostružinovým přelivem. Recept si rozhodně uložte, protože mu sluší i jiné druhy ovoce, například rozvařená jablíčka se skořicí nebo jahody se zakysanou smetanou.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova