Letní polévka s cuketou a bazalkovým pestem
Do hodiny
Velmi snadné
Tento díl týdenní úsporné kuchařky se nese ve znamení cizrny, bylinkového pesta, rajčat, fety a bílého vína. Nic z toho nepříjde nazmar. Připravíme si z nich levné recepty, které báječně chutnají a zasytí celou rodinu nebo si je můžete vzít s sebou do práce. Jaký si uvaříte, nebo se jím alespoň inspirujete?
Pojďme zpracovat poslední zásoby cuket do této hřejivé zeleninové polévky. Dále do ní patří řapíkatý celer, hrášek, kukuřice a cizrna. Pokud nechcete používat cizrnu konzervovanou, ale raději si ji předem namočíte a následně uvaříte, nachystejte si jí víc, hodí se vám i do následujících receptů.
Rychlý, chutný, sezónní – víc slov asi netřeba. Snad jen dodejme, že salát můžete libovolně obměňovat. Místo quinoy příště vyzkoušejte kuskus nebo bulgur a do pečené zeleniny přimíchejte mrkev a červenou řepu.
Sekaná je vždycky dobrý nápad, ovšem tato není jen tak ledajaká. Mletému hovězímu dodá šmrnc sýr feta (nebo můžete použít jiný sýr balkánského typu), česnek a tymián. Navíc se sekaná peče společně s rajčatovou passatou, cibulí a paprikami, což společně vytvoří úžasnou rajskou omáčku, která dodá další chuťový rozměr a lahodí oku.
Aby těch rajčat nebylo málo, nabízíme další recept, do kterého je zakomponovat. Na první pohled se může zdát, že výčet surovin je příliš dlouhý a finančně náročný, ovšem kalkulace je přibližně na 4-6 osob a při rozpočítání na porci vychází přijatelně. Těstoviny s omáčkou a klobásou jsou opravdu syté, a pokud vám zbydou, můžete je sníst druhý den nebo zamrazit.
Cizrna do třetice všeho dobrého – tentokrát jako falafel. Tyto vegetariánské placičky podávejte s bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo je společně s oblíbenou zeleninou a dresinkem zabalte do pšeničné tortilly. Takový wrap si můžete vzít s sebou do práce nebo přichystat starším dětem na svačinu.
Rizota italského typu jsou krásně jemná, a proto se k nim hodí i další chuťové doplňky. V našem případě je to smažený česnek a opět bylinkové pesto. Bez ostychu použijte bazalkové pesto z minulého receptu, ušetříte čas, peníze i další mytí mixéru.
Právě teď je čas vytáhnout načatou láhev bílého vína a přidat ho do krémové houbové polévky. Vinná kyselost společně s kuřecím vývarem a vůní tymiánu podtrhnou chuť lesních hub. Servírujte s opečeným pršutem nebo chlebovými krutony.
Zdroj informací: Apetit