Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 41. díl: Katka radí, jak nejlépe zpracovat cukety

Týdenní úsporná kuchařka 41. díl: Katka radí, jak nejlépe zpracovat cukety
ZDROJ: Apetit

Tento díl týdenní úsporné kuchařky se nese ve znamení cizrny, bylinkového pesta, rajčat, fety a bílého vína. Nic z toho nepříjde nazmar. Připravíme si z nich levné recepty, které báječně chutnají a zasytí celou rodinu nebo si je můžete vzít s sebou do práce. Jaký si uvaříte, nebo se jím alespoň inspirujete?

1. Letní polévka s cuketou a bazalkovým pestem

Pojďme zpracovat poslední zásoby cuket do této hřejivé zeleninové polévky. Dále do ní patří řapíkatý celer, hrášek, kukuřice a cizrna. Pokud nechcete používat cizrnu konzervovanou, ale raději si ji předem namočíte a následně uvaříte, nachystejte si jí víc, hodí se vám i do následujících receptů.

  • Bazalkové pesto je jednou ze skvělých možností, jak zpracovat bylinky ze zahrádky.
  • Klidně si ho udělejte víc a přendejte do uzavíratelné skleničky. Navrch ještě zakápněte olejem, aby byl povrch pesta ponořený. Takto uskladněné vydrží v lednici i několik týdnů.

2. Salát s quinoou, fetou a pečenou dýní

Rychlý, chutný, sezónní – víc slov asi netřeba. Snad jen dodejme, že salát můžete libovolně obměňovat. Místo quinoy příště vyzkoušejte kuskus nebo bulgur a do pečené zeleniny přimíchejte mrkev a červenou řepu.

  • Salát podávejte ještě teplý, abyste si vychutnali tu nezaměnitelnou vůni upečené zeleniny.

3. Sekaná s fetou

Sekaná je vždycky dobrý nápad, ovšem tato není jen tak ledajaká. Mletému hovězímu dodá šmrnc sýr feta (nebo můžete použít jiný sýr balkánského typu), česnek a tymián. Navíc se sekaná peče společně s rajčatovou passatou, cibulí a paprikami, což společně vytvoří úžasnou rajskou omáčku, která dodá další chuťový rozměr a lahodí oku.

  • Podávejte s vařenou rýží nebo plátkem čerstvého pečiva.

4. Vinná klobása v rajčatové omáčce s těstovinami

Aby těch rajčat nebylo málo, nabízíme další recept, do kterého je zakomponovat. Na první pohled se může zdát, že výčet surovin je příliš dlouhý a finančně náročný, ovšem kalkulace je přibližně na 4-6 osob a při rozpočítání na porci vychází přijatelně. Těstoviny s omáčkou a klobásou jsou opravdu syté, a pokud vám zbydou, můžete je sníst druhý den nebo zamrazit.

5. Falafel z 5 ingrediencí

Cizrna do třetice všeho dobrého – tentokrát jako falafel. Tyto vegetariánské placičky podávejte s bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo je společně s oblíbenou zeleninou a dresinkem zabalte do pšeničné tortilly. Takový wrap si můžete vzít s sebou do práce nebo přichystat starším dětem na svačinu.

6. Rizoto s pečeným česnekem a pestem

Rizota italského typu jsou krásně jemná, a proto se k nim hodí i další chuťové doplňky. V našem případě je to smažený česnek a opět bylinkové pesto. Bez ostychu použijte bazalkové pesto z minulého receptu, ušetříte čas, peníze i další mytí mixéru.

  • Zbytek bílého vína nedopíjejte, část ho přijde ještě do houbové polévky.

7. Krémová houbová polévka s bílým vínem

Právě teď je čas vytáhnout načatou láhev bílého vína a přidat ho do krémové houbové polévky. Vinná kyselost společně s kuřecím vývarem a vůní tymiánu podtrhnou chuť lesních hub. Servírujte s opečeným pršutem nebo chlebovými krutony.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč