Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 41. díl: Katka radí, jak nejlépe zpracovat cukety

Týdenní úsporná kuchařka 41. díl: Katka radí, jak nejlépe zpracovat cukety
ZDROJ: Apetit

Tento díl týdenní úsporné kuchařky se nese ve znamení cizrny, bylinkového pesta, rajčat, fety a bílého vína. Nic z toho nepříjde nazmar. Připravíme si z nich levné recepty, které báječně chutnají a zasytí celou rodinu nebo si je můžete vzít s sebou do práce. Jaký si uvaříte, nebo se jím alespoň inspirujete?

1. Letní polévka s cuketou a bazalkovým pestem

Pojďme zpracovat poslední zásoby cuket do této hřejivé zeleninové polévky. Dále do ní patří řapíkatý celer, hrášek, kukuřice a cizrna. Pokud nechcete používat cizrnu konzervovanou, ale raději si ji předem namočíte a následně uvaříte, nachystejte si jí víc, hodí se vám i do následujících receptů.

  • Bazalkové pesto je jednou ze skvělých možností, jak zpracovat bylinky ze zahrádky.
  • Klidně si ho udělejte víc a přendejte do uzavíratelné skleničky. Navrch ještě zakápněte olejem, aby byl povrch pesta ponořený. Takto uskladněné vydrží v lednici i několik týdnů.

2. Salát s quinoou, fetou a pečenou dýní

Rychlý, chutný, sezónní – víc slov asi netřeba. Snad jen dodejme, že salát můžete libovolně obměňovat. Místo quinoy příště vyzkoušejte kuskus nebo bulgur a do pečené zeleniny přimíchejte mrkev a červenou řepu.

  • Salát podávejte ještě teplý, abyste si vychutnali tu nezaměnitelnou vůni upečené zeleniny.

3. Sekaná s fetou

Sekaná je vždycky dobrý nápad, ovšem tato není jen tak ledajaká. Mletému hovězímu dodá šmrnc sýr feta (nebo můžete použít jiný sýr balkánského typu), česnek a tymián. Navíc se sekaná peče společně s rajčatovou passatou, cibulí a paprikami, což společně vytvoří úžasnou rajskou omáčku, která dodá další chuťový rozměr a lahodí oku.

  • Podávejte s vařenou rýží nebo plátkem čerstvého pečiva.

4. Vinná klobása v rajčatové omáčce s těstovinami

Aby těch rajčat nebylo málo, nabízíme další recept, do kterého je zakomponovat. Na první pohled se může zdát, že výčet surovin je příliš dlouhý a finančně náročný, ovšem kalkulace je přibližně na 4-6 osob a při rozpočítání na porci vychází přijatelně. Těstoviny s omáčkou a klobásou jsou opravdu syté, a pokud vám zbydou, můžete je sníst druhý den nebo zamrazit.

5. Falafel z 5 ingrediencí

Cizrna do třetice všeho dobrého – tentokrát jako falafel. Tyto vegetariánské placičky podávejte s bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo je společně s oblíbenou zeleninou a dresinkem zabalte do pšeničné tortilly. Takový wrap si můžete vzít s sebou do práce nebo přichystat starším dětem na svačinu.

6. Rizoto s pečeným česnekem a pestem

Rizota italského typu jsou krásně jemná, a proto se k nim hodí i další chuťové doplňky. V našem případě je to smažený česnek a opět bylinkové pesto. Bez ostychu použijte bazalkové pesto z minulého receptu, ušetříte čas, peníze i další mytí mixéru.

  • Zbytek bílého vína nedopíjejte, část ho přijde ještě do houbové polévky.

7. Krémová houbová polévka s bílým vínem

Právě teď je čas vytáhnout načatou láhev bílého vína a přidat ho do krémové houbové polévky. Vinná kyselost společně s kuřecím vývarem a vůní tymiánu podtrhnou chuť lesních hub. Servírujte s opečeným pršutem nebo chlebovými krutony.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova