Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 37. díl: Česnečka, zapečený lilek nebo houbová smaženice

Týdenní úsporná kuchařka 37. díl: Česnečka, zapečený lilek nebo houbová smaženice
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Těstoviny s tuňákovou omáčkou

Rychlé jídlo na italský způsob, které bezpochyby spadá do kategorie „co dům dal“. Kromě tuňákové konzervy budete potřebovat rajčatové pyré, nebo pokud máte čerstvá rajčata, použijte je.

  • Doporučujeme ty více dužinaté, neobsahují tolik vody a tím pádem nehrozí riziko, že omáčku příliš naředíte.
  • Zbude-li vám omáčka, zkuste ji druhý den smíchat s krátkými těstovinami (vrtule, mašličky atd.), společně vložte do zapékací misky, posypte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct.

2. Vepřové v mrkvi

Tuto naprostou klasiku školní jídelny si snad musí pamatovat každý – měkké kousky vepřové plece ve světle hnědé omáčce, kterou nejen svou barvou, ale i chutí podtrhují kolečka karotky.

  • Servírované nejčastěji s vařenými bramborami a ozdobené čerstvou petrželovou natí. Naprosto geniální jídlo pro zahřátí během sychravých letních dnů.

3. Klasická smaženice

Houbaři se už nemohli dočkat, až popadnou košíky, nožíky a vyrazí do lesa. Počasí konečně začíná přát a nastává ideální čas si uvařit jídlo téměř za hubičku.

  • Ať už si smaženici nachystáte na opečené toasty podobně jako my, nebo k ní budete přikusovat čerstvý krajíc chleba, určitě si ji po tak dlouhé době řádně vychutnáte.

4. Lilek zapečený s fetou

Receptům z lilku věnujeme celou jednu kategorii a jsme si jisti, že si v ní svého favorita rozhodně najdete. Pokud se vám ale nechce hledat, přinášíme tento jednoduchý tip.

  • Plátky zapečené se sýrem feta, bulgurem a špenátem. Do receptu budete opět potřebovat rajčatovou passatu, kterou i v tomto případě můžete nahradit masitými rajčaty.

5. Fazolkový paprikáš & halušky

Že znáte halušky jen s brynzou nebo zelím a uzeným? My je tentokrát zkusili jako velmi chutnou přílohu ke smetanové omáčce se zelenými fazolkovými lusky. Je to jakási vegetariánská variace na klasický paprikáš a věřte, nebo ne, chutná skutečně výborně.

6. Celozrnné lívance

Sladká hlavní jídla jsou v naší české kuchyni poměrně zabydlená a čas od času na ně přijde chuť. Hlavně v období, kdy je dostatek sezónního ovoce a my hledáme příležitost, jak ho zužitkovat.

  • V receptu jsme lívance párovali s hustým bílým jogurtem a borůvkami, ale hodí se k němu i jiné ovoce – ostružiny, maliny, jahody. Místo jogurtu vyzkoušejte zakysanou smetanu nebo dotuha ušlehanou šlehačku. Křupavou texturu dodají nasekané oříšky, případně hoblinky čokolády.

7. Klasická česnečka

Česnečka se nejčastěji používá jako spolehlivý vyprošťovák, ale v době sklizně prvního českého česneku využijte jeho sílu a připravte si jednu ze skromných tuzemských polévek.

  • Pokud máte na záhonku čerstvou majoránku, rozhodně ji do česnečky přidejte také. Jako bonus k ní udělejte pořádnou várku chlebových krutonků nebo dokonce smažený hrášek. S obojím u strávníků zabodujete.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova