Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 42.díl: Jak vařit levně během podzimu? Vsaďte na dýni, celer i spadaná jablka, radí Katka

Týdenní úsporná kuchařka 42.díl: Jak vařit levně během podzimu? Vsaďte na dýni, celer i spadaná jablka, radí Katka
ZDROJ: Apetit

Suroviny jsou v poslední době čím dál tím dražší a navíc nemám příliš čas trávit dlouhé hodiny u plotny. Protože mám dvě děti, baví mě vařit rychlá jídla z pár surovin, která příliš neprovětrají peněženku. Každý týden vám představím sedm jídel, které si můžete uvařit. Tento díl se nese ve znamení podzimní zeleniny, která posiluje naši obranyschopnost.

1. Žemlovka s tvarohem

Na zahrádce nám začala padat jablka, také zbylo starší pečivo a tím je rozhodnuto – bude žemlovka! Jako sytící prvek do ní ráda předávám tučný tvaroh z vaničky, který nijak nesladím, ani nedochucuji. Pochopitelně vy se můžete držet našeho receptu a připravit tvarohovou náplň se vším všudy. Nezapomeňte přidat i rozinky, mletou skořici, vanilkový cukr a oříšky.

  • Sněhovou čepici navrch nedělám, zato každičký plátek rohlíku zlehka pomažu máslem a celé zasypu skořicovým cukrem.
  • Během pečení získají zlatavou barvu a právě o tato křupavá kolečka je u nás největší boj.

2. Rizoto s medovou dýní

Jemné rizoto s medovou dýní na italský způsob je bezvadné jídlo na podzim. Už jen proto, že pokud zrovna nemáte dýni z vlastní zahrádky, v září ji seženete takřka na každém rohu. Nebojte se experimentovat a místo medové vyzkoušejte dýni Hokaido (nemusí se loupat) nebo muškátovou.

  • Mascarpone můžete nahradit levnější ricottou, ale jestliže ho koupíte, zbytek použijete do následujícího receptu.

3. Mušličky s houbami a mascarpone

Lehká houbová omáčka s těstovinami je opravdu rychlá a nebudete potřebovat příliš ingrediencí. Houby volte buď jako my – hlívu ústřičnou a hnědé žampiony, nebo jakékoli lesní.

  • Poměrně nákladnou položkou v tomto receptu je portské víno, které lze s přimhouřením očí naradit klasickým vínem a přidat můžete trochu cukru. Klidně třeba zbylé bílé víno z dýňového rizota.

4. Celerová polévka

Celer by v našem podzimním jídelníčku rozhodně neměl chybět. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a také minerální látky, které posilují naší imunitu. A pokud k němu přidáte ještě kroupy, vznikne dokonalé superjídlo. Přesně taková je tato celerová polévka plná vůní a chutí, navíc ozdobená vypečenou slaninou.

5. Kuře na paprice s rýží

Když se mi povede koupit kuřecí stehna v akci, pak u nás jednoznačně vítězí kuře na paprice. Ať už s rýží, knedlíkem nebo těstovinami. Pokud připravujete omáčku pro děti a víte, že celá stehna nesnědí, ještě před vařením je rozdělte na spodní a vrchní část. Rázem vám vznikne víc menších porcí a také bude maso dříve hotové.

6. Bramborový salát s řapíkatým celerem

Bramborový salát s řapíkatým celerem je další vitaminová bomba, která vzpruží vaše tělo a kde zužitkujete zbylé řapíky z dýňového rizota. Výhodou je, že si ho můžete připravit už několik hodin předem a až přijde rodina domu, rovnou servírujte.

  • Abyste mu dodali ten správný šmrnc, podávejte ho jako „ruské vejce“ – salát nandejte do misky, ozdobte složeným plátkem šunky, kolečkem okurky, rozpůleným vařeným vejcem a navrch vše pokapejte zbylou majonézou, lehce rozředěnou mlékem nebo nálevem z kyselých okurek.

7. Kuskus se sušenými rajčaty

Jestli se něco opravdu vyplatí mít v kuchyni po ruce, pak je to kuskus. Drobné těstovinové kuličky připravené do dvou minut jsem si pro jejich rychlou přípravu oblíbila na mateřské. Kuskus je úžasný jako příloha, ale také se z něj dá připravit samostatné jídlo. Navíc se k němu hodí téměř vše.

  • Tento recept je bezmasý, ale pokud vám zbyly plátky šunky, slanina nebo jiné uzeniny, klidně je do jídla přimíchejte. Zvýrazní to jeho chuť.

Autorka: Katka Vávrová

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova