
Cuketový koláč se sýrem
Do hodiny
Velmi snadné
Přinášíme vám další várku levných receptů, podle kterých můžete vařit, nebo se jimi alespoň inspirovat. Objevíte v nich sezónní zeleninu, jako cuketu, okurky, rajčata, ale také bylinky. Určitě oceníte návod na studenou okurkovou polévku, luxusní lečo nebo třeba slané tuňákové muffiny.
Variací na slané koláče je nespočet a my si neodpustíme přidat další – cuketový. Základ tvoří listové těsto, které si můžete vytvořit vlastní, nebo použít už hotové. Na něj přijde ochucená smetanová směs z crème fraîche (lze nahradit hustou zakysanou smetanou) a sýru gruyère (případně ementál nebo jiný chuťově výraznější sýr). Poslední vrstvu tvoří slabé plátky mladé cukety, zakapané olivovým olejem.
Studená polévka z okurky a podmáslím vás jistojistě osvěží a navíc dodá i tolik potřebné vitamíny, minerály, vlákninu a tekutiny. Připravit si ji můžete už ráno a sníst kdykoli během dne. Ideálně s čerstvým pečivem nebo rozpečeným toastem.
Výrazně se podobají bramborovým kroketám, proto je také můžete použít jako křupavou přílohu. Ovšem stejně dobře poslouží i jako samostatné hlavní jídlo.
Pro ty, kteří mají zeleninu z vlastní zahrádky, je lečo naprosto dokonalý způsob, jak se pořádně najíst a přesto ušetřit. Sytící složkou jsou v našem případě vajíčka, ale rozhodně nic nezkazíte tím, když do zeleninového základu přidáte kvalitní klobásu. Podávejte s vařenými bramborami nebo krajícem čerstvého chleba.
Slané muffiny mají co do sebe – příprava je často velmi jednoduchá a jsou nenáročné na suroviny. Často se dají vyrobit i z nejrůznějších zbytků v lednici a spíži.
My zvolili kombinaci tuňáka, kukuřice a cukety. Slané bábovičky rozhodně oceníte, pokud se chystáte na cesty nebo hledáte rychlý oběd s sebou do práce.
Polenta je kaše z kukuřičné krupice a ne nadarmo se tradičně připravuje především v Itálii a jihovýchodní Evropě. Konzumace kukuřice údajně ochlazuje organismus, a proto je vhodné ji jíst právě v teplých oblastech a horkých dnech.
Vajíčkovou pomazánku si nemusíte vychutnávat jen o Velikonoce. Můžete jí naplnit toustový chleba nebo rozkrojenou bagetu kdykoli během roku. Určitě přidejte zeleninu, jako třeba listy salátu, okurku, rajčata případně jarní cibulku. Během chvilky tak vykouzlíte chutný sendvič, který určitě ocení i ti nejmenší.
Zdroj informací: Apetit