0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skromné retro: Uvařte si pokrmy inspirované 30. léty 20. století

Vepřová panenka v mléce a lepenice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Prvorepublikové menu se lišilo podle postavení člověka ve společnosti. Lidé z vyšších tříd se dostali i k zahraničním surovinám, nižší třídy se musely spokojit s převážně lokálními potravinami. I těch ale bylo v některých obdobích nedostatek. Nechte se inspirovat a připravte si československé lahůdky!

  • Jídelníček těžce pracujících byl velmi prostý a maso zahrnoval jen výjimečně. Dělníci, kteří chodili za prací do továren, zaháněli hlad jídly jednoduchými a často jednotvárnými.
  • Na rozdíl od zemědělců, kteří žili na venkově a měli tedy dostupný rozmanitější výběr surovin, z nichž většinu si sami vypěstovali, se dělníci museli spokojit s nabídkou městských trhů.

Kraple alias bramborové taštičky

Za zázračnou potravinu byly brambory považovány již dávno před první republikou. Dodnes jsou brambory nedílnou součástí různých slaných i sladkých těst, která můžeme s hrdostí považovat za skvosty české národní kuchyně.

  • Příkladem bramborového těsta hojně používaného před sto lety jsou například kraple – bramborové taštičky plněné povidly.

Královna polévek – bramboračka

V polévkách byly prvorepublikové hospodyně velmi vynalézavé. V poválečném období byl například běžný vývar z bramborových slupek, který se v rámci skromné kuchyně jistě hodí i dnešním hospodyňkám. Mezi nejčasteji připravované polévky patřila bramboračka.

Lepenice nad zlato

Hrdým reprezentantem chudé kuchyně je třeba lepenice z brambor a kysaného zelí, do které někdy kuchařky přidávaly také škvarky či kousky uzeného masa.

Nudle jako od babičky

Těstoviny tehdejším hospodyním rozhodně nebyly neznámé, ať už jako prosté nudle s mákem nebo zapečené šunkofleky. Samozřejmostí byla jejich domácí příprava. Žádné nudle z pytlíku.

Zbytky od oběda k večeři

Dalším typickým jídlem byly knedlíky s vajíčkem, které dodnes patří k oblíbeným způsobům, jak ze zbytků vykouzlit jednoduchou, ale lahodnou večeři. Nejlepší jsou samozřejmě z domácích knedlíků a vajec od slepic z volného chovu.

Zdroje informací: Odbornice na gastronomii první republiky Kristina Šemberová, časopis Apetit

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit