Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu
sdílet:

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy experimentovat a připravte klasické české recepty v netradičním pojetí.

Ruku na srdce, česká kuchyně rozhodně není pro dietáře. Omáčky zahuštěné jíškou, přílohy v podobě knedlíků či bramborové kaše, tučná masa i kynuté dezerty dělají z českých pokrmů tikající kalorickou bombu. Obzvláště v dnešní době, kdy se snažíme stravovat ve jménu zdravého životního stylu, jsou české recepty často shazovány ze stolu. Není ale škoda se ochudit o výtečnou českou kuchyni? Vždyť stačí poupravit několik surovin, změnit postup a klasická svíčková omáčka se ihned stane vyváženým jídlem. 

Špatný tuk jako metla lidstva

V tradičních českých receptech dříve nebo později narazíte na použití tuku. V ideálním případě se snažte vyhnout vepřovému sádlu, které je velmi tučné, a nahraďte ho kachním sádlem nebo kvalitním slunečnicovým olejem. Mnoho receptů také obsahuje zbytečně velké množství tuku, a tak není na škodu, když na množství sami uberete.

Není žádným tajemstvím, že smažení nepatří k nejzdravější úpravě pokrmů. Ani v tomto ohledu se nemusíte bát experimentovat, a tak si skvělé řízky či chutné karbanátky můžete připravit pečením v troubě. Stačí, když maso potřete jemnou vrstvou oleje a vložíte do trouby. Za necelých třicet minut už ucítíte dokonale "upečené" řízky nebo karbanátky. 

Na čem si pochutnávaly významné české osobnosti?

Na čem si pochutnávaly významné české osobnosti?

Více

Mouka nad zlato?

Ani s moukou se v českých receptech nešetří, a tak ji jako zahušťovadlo najdete v každém druhém receptu na omáčku. Pokud netrpíte alergií na lepek, pak se klasické bílé mouce nemusíte vyhýbat. Na druhou stranu neuškodí, když ji vyměníte za jejího zdravějšího sourozence - mouku celozrnnou.

Při přípravě karbanátků také můžete namísto mouky použít rozemleté ovesné vločky, díky kterým pokrm obohatíte o důležitou vlákninu, nebo parmazán. Mouce se samozřejmě můžete zcela vyhnout, a to tím, že omáčku zahustíte rozmixovanou zeleninou nebo bramborou. Ideální krok pro všechny, kteří milují svíčkovou, ale mají pocit, že je pro ně těžko stravitelná. 

Jak na správnou jíšku a další tipy v zahušťování pokrmů

Jak na správnou jíšku a další tipy v zahušťování pokrmů

Více

Ach, ty přílohy

Houskové, karlovarské, bramborové, špekové nebo vídeňské. Pokud existuje něco, co definuje českou kuchyni, pak jsou to bezesporu právě knedlíky. Bohužel, musíme si přiznat, že knedlíky jako příloha nejsou to pravé ořechové.

Obzvláště to platí pro lidi, kteří se snaží jíst zdravě a odlehčeně. Přesto existuje mnoho receptů, ve kterých knedlík nabral druhý, a především moderní, dech.

Zkuste si například připravit bramborovošpaldové knedlíky, které se hodí k houbovým omáčkám či ke sladkým receptům. Výbornou chuť a skvělé nutriční hodnoty mají také ricottové knedlíky. Další možností na vyzkoušení jsou knedlíky z polenty, kukuřičné mouky či pastiňáku

20x slané knedlíky pro každého

20x slané knedlíky pro každého

Více
 
Nejde jenom o knedlíky. Vždyť důležitou součástí české kuchyně je také bramborová kaše, kterou si s chutí dopřáváme třeba k holandskému řízku. V tomto případě se záměna bramborové kaše za zdravější variantu přímo nabízí. Stačí vykouzlit zeleninové pyré (květákové, batátové nebo celerové) a dokonalá příloha je na světě!
 

Smetana pro kočku

Jsou omáčky, ve kterých smetana hraje důležitou roli. Pokud tedy nemáte intoleranci na laktózu, pak se smetaně nemusíte zuby nehty vyhýbat. Bohatě postačí, když 33% smetanu do omáčky vyměníte za 12%. Stejně tak se vyplatí, když budete číst etiky u tvrdých sýrů. Nikde není psáno, že v české kuchyni musíte nutně používat 45% sýr. 

Tradiční české omáčky a jak na ně

Tradiční české omáčky a jak na ně

Více

Česky, hezky - a hravě!

S klasickými českými recepty si můžete také hrát a vytvořit z nich dílo hodné mistra. S troškou kreativity totiž dokážete svíčkovou omáčku proměnit v luxusní burger, španělského ptáčka ukrýt do chlebíčku, fazolačka přeměnit v chili con carne a kulajdu povýšit v ruské vejce. Fantazii se meze nekladnou, a tak se nebojte vystoupit z komfortní kulinářské zóny a odít českou kuchyni do hávu 21. století

Související články

Tradiční sekaná a jak ji připravit
  • Tipy a triky

Tradiční sekaná a jak ji připravit

Nevšední zážitekUpečená sekaná patřila až do druhé světové války ke svátečním a noblesním pokrmům. Zdobila sváteční tabuli, pekla se na neděli a za svatebního veselí se stala nepostradatelným pokrmem. Druhý svatební den se totiž chodívalo,...

Obchod Apetit