0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Paštika pod stromeček: jedlý dárek pro každého labužníka

Paštika pod stromeček: jedlý dárek pro každého labužníka
sdílet:
Přemýšlíte, čím na Vánoce potěšit své blízké nebo kamarády, ale inspirace nepřichází? Nevěště hlavu: domácí paštikou uděláte radost jedlíkům všeho věku. Navíc ji budete mít hotovou během pár hodin a nadílku zvládnete roznést i na poslední chvíli.

Dárková balení plné (domácích) dobrot jsou ideálním dárkem pro blízké přátele nebo náročné členy rodiny, kteří na otázku, co by si přáli pod stromečkem, odpovídají, že vlastně nic nepotřebují. Jíst ale musí každý. Proč toho nevyužít? Přibalte obdarovanému do balíčku poctivou domácí paštiku, která má hned několik výhod.

  • Lehce ji přizpůsobíte chuti obdarovaného. Stačí do paštiky přidat brusinky, borůvky, slané ořechy… fantazii se meze nekladou.
  • Paštiku připravíte v pohodlí domova. Ušetříte si mnoho času, který byste strávili obcházením po obchodních domech při pátrání po vhodném dárku.
  • Jako šéfkuchař máte všechny suroviny pod kontrolou. Už žádné laskominy s obsahem chemie, které vás navíc přijdou na nemalé peníze.
  • Nemusíte řešit, jestli jste vybrali správnou značku, model nebo vhodnou konfekční velikost.

A to nejlepší? Paštiku je možné zavařit do sklenic, aby vám vydržela čerstvá několik dní. Až se nabažíte smaženého kapra nebo voňavého vánočního cukroví, můžete se do ní s chutí pustit.

Jak na výrobu domácí paštiky?

Máme pro vás pár tipů, na co si dát během příprav pozor, aby měla hotová paštika tu nejlepší chuť.

1. Vybírejte prvotřídní suroviny

Pokud chystáte paštiku v domácích podmínkách, nemusíte se spoléhat na různá zahušťovadla a dochucovadla, jako je tomu ve velkovýrobnách. Například obsah kuřecích jater v paštice by měl být minimálně 50 %. U kupovaných výrobků je podíl často mnohem nižší.

Proto na ingrediencích zbytečně nešetřete, připravili byste se o jedinečný chuťový požitek. Náklady na výrobu domácí paštiky nejsou ani pří nákupu kvalitnějších surovin nijak vysoké.

2. Nenechte zavařovací sklenice ležet ladem

Opomíjenou částí je příprava zavařovaček, do kterých paštiku uložíte. Sklenice musí být sterilní a nepoškozené (ujistěte se, že nejsou prasklé). S předstihem je vyvařte a nechte oschnout. Sklenice nevytírejte kuchyňskou utěrkou nebo papírovými ubrousky, mohou se z nich uvolňovat nitky a žmolky.

Pokud máte zavařovací sklenice uložené na balkoně, přeneste je včas do pokoje. Při přelévání hotové hmoty by měly být zavařovačky teplé.

3. Zavařujte nadvakrát

Pokud domácí paštiku zavaříte jen jednou, nedojde ke sterilizaci (zneškodnění bakterií). Pokud budete chtít problém vyřešit delším zavařováním, dojde pravděpodobně pouze k pasterizaci, která zahubí bakterie, ale ne jejich spory.

Nejlepší je proto zavařit paštiku následující den ještě jednou. Jestliže ji budete předávat dále, upozorněte, že je potřeba paštiku skladovat v lednici a spotřebovat co nejdříve.

A jeden vypečený tip na závěr

Chcete okusit plody své práce? Domácí paštika je nejlepší s křupavým pečivem, na které máte zaděláno během chvilky. Co třeba nadýchané rohlíky? Nebo máte raději vypečený chléb z vlastní pekárny? Vyberte si, co hrdlo ráčí.

Hledáte další inspiraci, čím si zpestřit (před)vánoční jídelníček? Pár nápadů naleznete v sekci pod článkem. Vánoční atmosféru si tak budete moci vychutnat plnými doušky.

Související články

Vánoce po italsku: panettone
  • Tipy a triky

Vánoce po italsku: panettone

Samozřejmě že milujeme českou klasiku a tradiční vánoční dobroty. Stejně tak nás ale baví občas nahlédnout za hranice a ochutnat i jiné než české Vánoce. ...
5 tipů na jedlé vánoční věnce
  • Tipy a triky

5 tipů na jedlé vánoční věnce

Tyhle adventní věnce mohou zdobit vaše dveře nebo slavnostní tabuli. Do jejich přípravy můžete zapojit také děti, které vám s radostí pod rukama...
Zdravé vánoční pečení: špaldová mouka
  • Tipy a triky

Zdravé vánoční pečení: špaldová mouka

Špalda je původní nešlechtěný druh pšenice, kterou v minulosti vytlačily jiné obilniny. Vy se však nenechte odradit její vyšší cenou. Investice se vám vrátí v zajímavé, lehce oříškové chuti cukroví a lepším zažívání, což během vánočních...
Vánoční know-how: čokoláda
  • Tipy a triky

Vánoční know-how: čokoláda

Jak vybírat Čokoládu volte nejen podle obsahu kakaové hmoty (čím vyšší, tím lepší), ale také podle původu a kvality čokoládových bobů. Směrodatná je její chuť. Pokud vašemu jazyku nelahodí, ani vysoký podíl kakaa ji nezachrání....
Kapr nejen na Vánoce
  • Zajímavosti

Kapr nejen na Vánoce

Co: Kurz vařeníKdy: 19. 6. 2010 11.00–15.30Kde: Divoká vařečka, Pekárenská 6, BrnoZa kolik: 2300 KčInfo: www.divoka-varecka.cz ...
Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj
  • Zajímavosti

Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich...
Autor: petr.suth

Apetit magazín

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...

Obchod Apetit