Paštika pod stromeček: jedlý dárek, který potěší každého labužníka

sdílet:
Přemýšlíte, čím na Vánoce potěšit své blízké nebo kamarády, ale inspirace nepřichází? Nevěště hlavu: domácí paštikou uděláte radost jedlíkům všeho věku. Navíc ji budete mít hotovou během pár hodin a nadílku zvládnete roznést i na poslední chvíli.

Dárková balení plné (domácích) dobrot jsou ideálním dárkem pro blízké přátele nebo náročné členy rodiny, kteří na otázku, co by si přáli pod stromečkem, odpovídají, že vlastně nic nepotřebují. Jíst ale musí každý. Proč toho nevyužít? Přibalte obdarovanému do balíčku poctivou domácí paštiku, která má hned několik výhod.

  • Lehce ji přizpůsobíte chuti obdarovaného. Stačí do paštiky přidat brusinky, borůvky, slané ořechy… fantazii se meze nekladou.
  • Paštiku připravíte v pohodlí domova. Ušetříte si mnoho času, který byste strávili obcházením po obchodních domech při pátrání po vhodném dárku.
  • Jako šéfkuchař máte všechny suroviny pod kontrolou. Už žádné laskominy s obsahem chemie, které vás navíc přijdou na nemalé peníze.
  • Nemusíte řešit, jestli jste vybrali správnou značku, model nebo vhodnou konfekční velikost.

A to nejlepší? Paštiku je možné zavařit do sklenic, aby vám vydržela čerstvá několik dní. Až se nabažíte smaženého kapra nebo voňavého vánočního cukroví, můžete se do ní s chutí pustit.

Domácí paštika: delikatesa, kterou máte hotovou během chvilky.

Více

Jak na výrobu domácí paštiky?

Máme pro vás pár tipů, na co si dát během příprav pozor, aby měla hotová paštika tu nejlepší chuť.

1. Vybírejte prvotřídní suroviny

Pokud chystáte paštiku v domácích podmínkách, nemusíte se spoléhat na různá zahušťovadla a dochucovadla, jako je tomu ve velkovýrobnách. Například obsah kuřecích jater v paštice by měl být minimálně 50 %. U kupovaných výrobků je podíl často mnohem nižší.

Proto na ingrediencích zbytečně nešetřete, připravili byste se o jedinečný chuťový požitek. Náklady na výrobu domácí paštiky nejsou ani pří nákupu kvalitnějších surovin nijak vysoké.

Jak na domácí zavařování?

Více

2. Nenechte zavařovací sklenice ležet ladem

Opomíjenou částí je příprava zavařovaček, do kterých paštiku uložíte. Sklenice musí být sterilní a nepoškozené (ujistěte se, že nejsou prasklé). S předstihem je vyvařte a nechte oschnout. Sklenice nevytírejte kuchyňskou utěrkou nebo papírovými ubrousky, mohou se z nich uvolňovat nitky a žmolky.

Pokud máte zavařovací sklenice uložené na balkoně, přeneste je včas do pokoje. Při přelévání hotové hmoty by měly být zavařovačky teplé.

3. Zavařujte nadvakrát

Pokud domácí paštiku zavaříte jen jednou, nedojde ke sterilizaci (zneškodnění bakterií). Pokud budete chtít problém vyřešit delším zavařováním, dojde pravděpodobně pouze k pasterizaci, která zahubí bakterie, ale ne jejich spory.

Nejlepší je proto zavařit paštiku následující den ještě jednou. Jestliže ji budete předávat dále, upozorněte, že je potřeba paštiku skladovat v lednici a spotřebovat co nejdříve.

Domácí paštika z kuřecích jater

Více

A jeden vypečený tip na závěr

Chcete okusit plody své práce? Domácí paštika je nejlepší s křupavým pečivem, na které máte zaděláno během chvilky. Co třeba nadýchané rohlíky? Nebo máte raději vypečený chléb z vlastní pekárny? Vyberte si, co hrdlo ráčí.

Neodolatelné domácí pečivo

Více

Hledáte další inspiraci, čím si zpestřit (před)vánoční jídelníček? Pár nápadů naleznete v sekci pod článkem. Vánoční atmosféru si tak budete moci vychutnat plnými doušky.

Související články

  • Tipy a triky

Nápoj na Vánoce: horké jablko s brandy

Svařte V kastrůlku svařte 200 ml jablečné šťávy, 2 lžičky třtinového cukru, 1 svitek skořice a 2 hřebíčky. Zahřívejte, dokud se cukr...
  • Tipy a triky

Vánoce po italsku: panettone

Panettone, sladké pečivo zvláštního tvaru, si na Vánoce pečou Italové. Chutnat vám bude, pokud máte rádi lehké a voňavé kynuté těsto s...
  • Tipy a triky

5 tipů na jedlé vánoční věnce

Tyhle adventní věnce mohou zdobit vaše dveře nebo slavnostní tabuli. Do jejich přípravy můžete zapojit také děti, které vám s radostí pod rukama...
  • Tipy a triky

Zdravé vánoční pečení: špaldová mouka

Špalda je původní nešlechtěný druh pšenice, kterou v minulosti vytlačily jiné obilniny. Vy se však nenechte odradit její vyšší cenou. Investice se vám vrátí v zajímavé, lehce oříškové chuti cukroví a lepším zažívání, což během vánočních...
  • Tipy a triky

Vánoční know-how: čokoláda

Jak vybírat Čokoládu volte nejen podle obsahu kakaové hmoty (čím vyšší, tím lepší), ale také podle původu a kvality čokoládových bobů. Směrodatná je její chuť. Pokud vašemu jazyku nelahodí, ani vysoký podíl kakaa ji nezachrání....
  • Novinky a zajímavosti

Kapr nejen na Vánoce

Co: Kurz vařeníKdy: 19. 6. 2010 11.00–15.30Kde: Divoká vařečka, Pekárenská 6, BrnoZa kolik: 2300 KčInfo: www.divoka-varecka.cz ...
  • Novinky a zajímavosti

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

Kdo si na karamelu pochutnával jako první? Původ karamelu není úplně jednoznačný. Historici mají hned několik možných průkopníků této cukrové lahůdky. Jedni lahodný objev přisuzují arabským kulturám přibližně kolem roku 1000....
  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
  • Novinky a zajímavosti

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Česká republika je rájem pejskařů Ve světě jsme známí především dobrým pivem a poctivou, přesto trochu tučnou, kuchyní. Málokdo si ale uvědomuje, že vynikáme i počtem pejskařů. Statistiky z roku 2015 uvádí, že v domácnostech máme něco...
Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit