Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Salát je skvělý pokrm (nejen) na léto. Jak připravit nejlahodnější zeleninové kombinace?

Salát je skvělý pokrm (nejen) na léto. Jak připravit nejlahodnější zeleninové kombinace?
sdílet:

Salát se stal ve 20. století synonymem redukční diety. Neprávem se mu přičítá role pokrmu, který uždibují neurotické slečny toužící po kariéře modelky. Přitom může být stejně vydatným a hodnotným jídlem jako teplý hlavní chod. S grácií hraje roli chutné přílohy i předkrmu.

Existuje nespočet salátových variací, od chladivých salátů pro horké letní dny až po teplé saláty z grilované či pečené zeleniny. Jeho kalorická a výživová hodnota záleží na tom, co do něj přidáme a jakou zvolíme zálivku. 

Jaké jsou typy salátů? 

Saláty můžeme dělit...

Zvláštní skupinu salátů tvoří majonézové saláty, někdy zvané lahůdkové – neboť patří k typickým stálicím pultů v lahůdkářstvích –, jejichž hlavní složkou nebývá zelenina (s výjimkou hanáckého salátu). S rohlíkem jsou oblíbenou lidovou svačinou, v Česku se bez jednoho z jejich zástupců neobejde vánoční večeře a parádu dělají i na chlebíčcích. Typickým zástupcem je pochoutkový salát.

Příloha i hlavní jídlo – salát zvládne obojí

Salát je miláčkem šéfkuchařů. Nabízí totiž téměř nekonečné možnosti kreativních kombinací a se správnou dávkou fantazie připravíte salát i z různorodých zbytků, které objevíte v lednici.

Ostatně i slavný salát Caesar prý vznikl jako improvizace v nečekané situaci. O jeho původu vyprávěl v Apetitu v roce 2011 šéfkuchař Filip Sajler a hned přidal tipy, jak salát Caesar správně připravit, a podělil se s redakcí i o vlastní recept.

  • Vydatný salát doplněný masem a krutony z bílého pečiva poslouží jako hlavní chod, salát je ovšem i častou a vděčnou přílohou. Tipy na tři zajímavé přílohové saláty, včetně doporučení, s čím je kombinovat, a nápadů, jak si usnadnit jejich přípravu, najdete v článku níže

Nápady, jak si během prázdnin vychutnat salát 9x jinak, přináší článek 3x 3 saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít, kde hraje salát úlohu hlavního jídla, báječné přílohy při grilování i sladkého či slaného dezertu.

Salát znali již staří Římané

Slovo salát pochází z latiny a ve většině evropských jazyků – v souladu s původním významem – označuje nikoli konkrétní druh zeleniny, ale typ jídla.

  • Staří Římané s oblibou pojídali syrovou zeleninu ochucenou olejem, octem a solí a právě latinské slovo pro sůl se stalo základem slova salát.
  • Přes středověký latinský výraz ‚herba salata‘ doslova ‚osolené rostliny‘ název jídla přešel do mnoha národních jazyků. V češtině se ujal i jako jméno listové zeleniny, kterou si se salátem spojujeme nejčastěji.

Ovšem salát nemusí být jen z hlávkového salátu. Použít do něj můžeme prakticky jakoukoli zeleninu i ovoce, připravit ho studený i teplý, vylepšit masem, sýrem, klobáskou či slaninou, doplnit obilninami, bramborami, luštěninami či pečivem. A existuje i specifický typ salátů (u nás značně oblíbený), v nichž zelenina nehraje téměř žádnou roli.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín