Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Salát – skvělý pokrm (nejen) na léto

Salát – skvělý pokrm (nejen) na léto
sdílet:

Salát se stal ve 20. století synonymem diety a neprávem se mu přičítá role jídla, které uždibují neurotické slečny toužící po kariéře modelky. Přitom může být stejně vydatným a hodnotným pokrmem jako jakýkoli jiný hlavní chod. S grácií hraje roli chutné přílohy.

Existuje nespočet salátových variací, od chladivých salátů pro horké letní dny až po teplé saláty z grilované či pečené zeleniny. Jeho kalorická hodnota záleží na tom, co do něj přidáme a jakou zvolíme zálivku. 

Pojďme se podívat na historii salátu, jaké typy salátů existují a kdy a při jakých příležitostech si salát dát.

Jaké jsou typy salátů? 

Saláty můžeme dělit...

  • podle jejich hlavní složky na zeleninové, ovocné, luštěninové, těstovinové, ba dokonce masové (jejich zástupcem je na našem webu tlačenkový salát, pamětníci socialistických bufetů vzpomenou na salát z volské tlamy
  • podle druhu nejčastěji používané zeleniny můžeme ještě vytvořit podskupinu salátů rajčatových, okurkových, zelných, mrkvových, z listového salátu či míchaných
  • dále podle účelu na saláty přílohové a saláty, které slouží jako hlavní jídlo
  • podle typu zálivky – tady jsou dvěma hlavními větvemi (s mnoha variacemi) zálivky na bázi octa a husté zálivky založené na majonéze nebo zakysaných mléčných výrobcích (často se používá jogurt, kefír či zakysaná smetana)
  • podle způsobu podávání rozlišujeme saláty teplé a studené, těm prvním, mezi něž patří například salát z pečené zeleniny, dáváme logicky přednost v zimě, ale nemusí tak tomu být vždy – k letnímu posezení na zahradě skvěle pasuje salát z grilovaných paprik, a naopak i v zimě si můžeme vychutnat křehké lístky hořké čekanky se zálivkou z podmáslí

Zvláštní skupinu salátů tvoří majonézové saláty, někdy zvané lahůdkové – neboť patří k typickým stálicím pultů v lahůdkářstvích –, jejichž hlavní složkou nebývá zelenina (s výjimkou hanáckého salátu). S rohlíkem jsou oblíbenou lidovou svačinou, v Česku se bez jednoho z jejich zástupců neobejde vánoční večeře a parádu dělají i na chlebíčcích. Typickým zástupcem je pochoutkový salát.

Příloha i hlavní jídlo – salát zvládne obojí

Salát je miláčkem šéfkuchařů. Nabízí totiž téměř nekonečné možnosti kreativních kombinací a se správnou dávkou fantazie připravíte salát i z různorodých zbytků, které objevíte v lednici. Ostatně i slavný salát Caesar prý vznikl jako improvizace v nečekané situaci. O jeho původu vyprávěl v Apetitu v roce 2011 šéfkuchař Filip Sajler a hned přidal tipy, jak salát Caesar správně připravit, a podělil se s redakcí i o vlastní recept.

Vydatný salát doplněný masem a krutony z bílého pečiva poslouží jako hlavní chod, salát je ovšem i častou a vděčnou přílohou. Tipy na tři zajímavé přílohové saláty, včetně doporučení, s čím je kombinovat, a nápadů, jak si usnadnit jejich přípravu, najdete v článku níže

Nápady, jak si během prázdnin vychutnat salát 9x jinak, přináší článek 3x 3 saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít, kde hraje salát úlohu hlavního jídla, báječné přílohy při grilování i sladkého či slaného dezertu.

Salát znali již staří Římané

Když se řekne salát, představí si většina z nás jednak zelenou hlávku listů, jednak pokrm ze zeleniny pokropený zálivkou. Slovo samotné pochází z latiny a ve většině evropských jazyků – v souladu s původním významem – označuje nikoli konkrétní druh zeleniny, ale typ jídla.

  • Staří Římané s oblibou pojídali syrovou zeleninu ochucenou olejem, octem a solí a právě latinské slovo pro sůl se stalo základem slova salát.
  • Přes středověký latinský výraz ‚herba salata‘ doslova ‚osolené rostliny‘ název jídla přešel do mnoha národních jazyků. V češtině se ujal i jako jméno listové zeleniny, kterou si se salátem spojujeme nejčastěji.

Ovšem salát nemusí být jen z hlávkového salátu. Použít do něj můžeme prakticky jakoukoli zeleninu i ovoce, připravit ho studený i teplý, vylepšit masem, sýrem, klobáskou či slaninou, doplnit obilninami, bramborami, luštěninami či pečivem. A existuje i specifický typ salátů (u nás značně oblíbený), v nichž zelenina nehraje téměř žádnou roli.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč