0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové menu: pivo v hrnci i ve sklenici

Víkendové menu: pivo v hrnci i ve sklenici
sdílet:

Vezměte pivo do kuchyně. Tato všestranná ingredience podpoří chuť pečeného masa a krásně se od něj odpíchne i sladký moučník.

Pivo jako nápoj s naší tradiční kuchyní dokonale ladí. Je jen málo pokrmů z klasického českého menu, které byste tímto nápojem zapíjet nechtěli. Díky hořkým chmelovým výtažkům povzbuzuje chuť k jídlu a současně podporuje trávení. Zkuste si ke každému z pokrmů dát stejné pivo, se kterým jste ho i připravovali. Ocení to nejen vaše chuťové buňky, ale také žaludek.

Recepty jsme tentokrát rozdělili podle pivních stylů tak, aby spolu pivo a hlavní přísady dokonale ladily. Připravte si celé menu nebo se inspirujete jen některými recepty. 

Předkrm: tvarohový sýr a ležák

Světlý ležák je česká pivní klasika, kterou najdete u výčepního pultu v každé dobré hospodě stejně jako pivní sýr. Vyzkoušejte náš domácí!

  • Jde o o osolený a okořeněný tvaroh smíchaný s řádným douškem piva.
  • Umíchaný je za chvíli, pak už jen musíte čekat a čekat a... Přibližně za týden vás ve sklenici přivítá lahůdka s typickou výraznou vůní.
  • Nakrájejte k němu čerstvý (taktéž pivní) chleba a máte skvělou chuťovku k hospodskému kvízu. Ocení ji především muži nebo velmi odvážné dámy.
  • Podávejte s oroseným půllitrem řádně vychlazeného piva.

Hlavní chod: sekaná a tmavý ležák

Že vás sekaná už ničím nepřekvapí? Zkuste ji obložit dušeným zelím a zalít silným pivem.

  • Z českých pivních stylů se do masitého jídla nejlépe sedne tmavý ležák. V jeho plné chuti dominuje pražený slad s karamelovo-kávovým nádechem.
  • Zelí díky pivu krásně zkaramelizuje a o chuti sekané se raději nebudeme dlouze rozepisovat. Směle do ní!

Hlavní chod: kuře a pšeničné pivo

Osvěžující nápoj s nezaměnitelnou vůní banánů a citrusů patří ke středně silným pivům. Na pekáči s jemným kuřecím masem výborně ladí.

  • K přípravě kuřete na pivě potřebuje 250 ml pšeničného piva, tak si raději kupte lahve dvě, ať máte v kuchyni co popíjet.

Dezert: bábovka a stout

Britský stout je pivo velmi silné, plné a výrazně krémové. Přidává se do něj pražený ječmen, který mu předává vůni kávy, čokolády a kakaa. Díky praženému sladu také pivo získává sytou tmavou, někdy až černou barvu.

To ho už samo o sobě předurčuje k pečení, kterým vévodí hříšná a temná čokoláda. K bábovce ho upíjejte po malých doušcích, ať ten nedělní oběd ustojíte.

Tak na zdraví!

Náš tajný tip? Vyzkoušejte hot dog s pivní cibulkou!

Související články

Máte rádi pivo? Podpořte české minipivovary
  • Zajímavosti

Máte rádi pivo? Podpořte české minipivovary

Obliba pití, ale také vaření piva, je nám nejspíš dána do vínku. Není se čemu divit, jedná se totiž o více než tisíciletou tradici. Dovednost vaření piva na naše území doputovala s příchodem Slovanů během stěhování národů. Počátky...

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit