Vezměte pivo do kuchyně. Tato všestranná ingredience podpoří chuť pečeného masa a krásně se od něj odpíchne i sladký moučník. Víkend navíc přímo svádí k tomu, abychom si nějaký ten ‚kousek‘ dopřáli jen tak!
Pivo jako nápoj s naší tradiční kuchyní dokonale ladí. Je jen málo pokrmů z klasického českého menu, které byste tímto nápojem zapíjet nechtěli. Díky hořkým chmelovým výtažkům povzbuzuje chuť k jídlu a současně podporuje trávení.
- Zkuste si ke každému z pokrmů dát stejné pivo, se kterým jste ho i připravovali. Ocení to nejen vaše chuťové buňky, ale také žaludek.
Recepty jsme tentokrát rozdělili podle pivních stylů tak, aby spolu pivo a hlavní přísady dokonale ladily. Připravte si celé menu nebo se inspirujete jen některými recepty.
Předkrm: tvarohový sýr a ležák
Světlý ležák je česká pivní klasika, kterou najdete u výčepního pultu v každé dobré hospodě stejně jako pivní sýr. Vyzkoušejte náš domácí!
- Jde o o osolený a okořeněný tvaroh smíchaný s řádným douškem piva.
- Umíchaný je za chvíli, pak už jen musíte čekat a čekat a... Přibližně za týden vás ve sklenici přivítá lahůdka s typickou výraznou vůní.
- Nakrájejte k němu čerstvý (taktéž pivní) chleba a máte skvělou chuťovku k hospodskému kvízu. Ocení ji především muži nebo velmi odvážné dámy.
- Podávejte s oroseným půllitrem řádně vychlazeného piva.
Hlavní chod: sekaná a tmavý ležák
Že vás sekaná už ničím nepřekvapí? Zkuste ji obložit dušeným zelím a zalít silným pivem.
- Z českých pivních stylů se do masitého jídla nejlépe sedne tmavý ležák. V jeho plné chuti dominuje pražený slad s karamelovo-kávovým nádechem.
- Zelí díky pivu krásně zkaramelizuje a o chuti sekané se raději nebudeme dlouze rozepisovat. Směle do ní!
Hlavní chod: kuře a pšeničné pivo
Osvěžující nápoj s nezaměnitelnou vůní banánů a citrusů patří ke středně silným pivům. Na pekáči s jemným kuřecím masem výborně ladí.
- K přípravě kuřete na pivě potřebuje 250 ml pšeničného piva, tak si raději kupte lahve dvě, ať máte v kuchyni co popíjet.
Dezert: bábovka a stout
Britský stout je pivo velmi silné, plné a výrazně krémové. Přidává se do něj pražený ječmen, který mu předává vůni kávy, čokolády a kakaa. Díky praženému sladu také pivo získává sytou tmavou, někdy až černou barvu.
To ho už samo o sobě předurčuje k pečení, kterým vévodí hříšná a temná čokoláda. K bábovce ho upíjejte po malých doušcích, ať ten nedělní oběd ustojíte. Tak na zdraví!
Tip: Pokud chcete jen nějakou rychlovku do ruky, vyzkoušejte vyzkoušejte hot dog s pivní cibulkou! Jde i o skvělé party jídlo, po kterém se behěm chvilky slehne zem!
Zdroje informací: časopis Apetit, autorka článku