Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici

Pivní sekaná
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vezměte pivo do kuchyně. Tato všestranná ingredience podpoří chuť pečeného masa a krásně se od něj odpíchne i sladký moučník. Víkend navíc přímo svádí k tomu, abychom si nějaký ten ‚kousek‘ dopřáli jen tak!

Pivo jako nápoj s naší tradiční kuchyní dokonale ladí. Je jen málo pokrmů z klasického českého menu, které byste tímto nápojem zapíjet nechtěli. Díky hořkým chmelovým výtažkům povzbuzuje chuť k jídlu a současně podporuje trávení.

  • Zkuste si ke každému z pokrmů dát stejné pivo, se kterým jste ho i připravovali. Ocení to nejen vaše chuťové buňky, ale také žaludek.

Recepty jsme tentokrát rozdělili podle pivních stylů tak, aby spolu pivo a hlavní přísady dokonale ladily. Připravte si celé menu nebo se inspirujete jen některými recepty.

Předkrm: tvarohový sýr a ležák

Světlý ležák je česká pivní klasika, kterou najdete u výčepního pultu v každé dobré hospodě stejně jako pivní sýr. Vyzkoušejte náš domácí!

  • Jde o o osolený a okořeněný tvaroh smíchaný s řádným douškem piva.
  • Umíchaný je za chvíli, pak už jen musíte čekat a čekat a... Přibližně za týden vás ve sklenici přivítá lahůdka s typickou výraznou vůní.
  • Nakrájejte k němu čerstvý (taktéž pivní) chleba a máte skvělou chuťovku k hospodskému kvízu. Ocení ji především muži nebo velmi odvážné dámy.
  • Podávejte s oroseným půllitrem řádně vychlazeného piva.

Hlavní chod: sekaná a tmavý ležák

Že vás sekaná už ničím nepřekvapí? Zkuste ji obložit dušeným zelím a zalít silným pivem.

  • Z českých pivních stylů se do masitého jídla nejlépe sedne tmavý ležák. V jeho plné chuti dominuje pražený slad s karamelovo-kávovým nádechem.
  • Zelí díky pivu krásně zkaramelizuje a o chuti sekané se raději nebudeme dlouze rozepisovat. Směle do ní!

Hlavní chod: kuře a pšeničné pivo

Osvěžující nápoj s nezaměnitelnou vůní banánů a citrusů patří ke středně silným pivům. Na pekáči s jemným kuřecím masem výborně ladí.

  • K přípravě kuřete na pivě potřebuje 250 ml pšeničného piva, tak si raději kupte lahve dvě, ať máte v kuchyni co popíjet.
 

Dezert: bábovka a stout

Britský stout je pivo velmi silné, plné a výrazně krémové. Přidává se do něj pražený ječmen, který mu předává vůni kávy, čokolády a kakaa. Díky praženému sladu také pivo získává sytou tmavou, někdy až černou barvu.

To ho už samo o sobě předurčuje k pečení, kterým vévodí hříšná a temná čokoláda. K bábovce ho upíjejte po malých doušcích, ať ten nedělní oběd ustojíte. Tak na zdraví!

Tip: Pokud chcete jen nějakou rychlovku do ruky, vyzkoušejte vyzkoušejte hot dog s pivní cibulkou! Jde i o skvělé party jídlo, po kterém se behěm chvilky slehne zem!

Zdroje informací: časopis Apetit, autorka článku

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč