Víkendové menu: pivo v hrnci i ve sklenici

sdílet:
Vezměte pivo do kuchyně. Tato všestranná ingredience podpoří chuť pečeného masa a krásně se od něj odpíchne i sladký moučník.

Recepty jsme tentokrát rozdělili podle pivních stylů tak, aby spolu pivo a hlavní přísady dokonale ladily. Připravte si celé menu nebo se inspirujete jen některými recepty. 

Jak se vyznat v pivu – svrchně a spodně kvašená piva

Více

Předkrm: tvarohový sýr a ležák

Světlý ležák je česká pivní klasika, kterou najdete u výčepního pultu v každé dobré hospodě stejně jako pivní sýr. Vyzkoušejte náš domácí. Je to vlastně jen osolený a okořeněný tvaroh smíchaný s řádným douškem piva. Umíchaný je za chvíli, pak už jen musíte čekat a čekat a... Přibližně za týden vás ve sklenici přivítá lahůdka s typickou výraznou vůní. Nakrájejte k němu čerstvý (taktéž pivní) chleba a máte skvělou chuťovku k hospodskému kvízu. Ocení ji především muži nebo velmi odvážné dámy. Podávejte s oroseným půllitrem řádně vychlazeného piva.

Hlavní chod: sekaná a tmavý ležák

Že vás sekaná už ničím nepřekvapí? Zkuste ji obložit dušeným zelím a zalít silným pivem. Z českých pivních stylů do masitého jídla nejlépe sedne tmavý ležák. V jeho plné chuti dominuje pražený slad s karamelovo-kávovým nádechem. Zelí díky pivu krásně zkaramelizuje a o chuti sekané se raději nebudeme dlouze rozepisovat. Směle do ní!

Hlavní chod: kuře a pšeničné pivo

Osvěžující nápoj s nezaměnitelnou vůní banánů a citrusů patří ke středně silným pivům. Na pekáči s jemným kuřecím masem výborně ladí. K přípravě kuřete na pivě potřebuje 250 ml pšeničného piva, tak si raději kupte lahve dvě, ať máte v kuchyni co popíjet.

4 české minipivovary, které prostě musíte navštívit

Více

Dezert: bábovka a stout

Britský stout je pivo velmi silné, plné a výrazně krémové. Přidává se do něj pražený ječmen, který mu předává vůni kávy, čokolády a kakaa. Díky praženému sladu také pivo získává sytou tmavou, někdy až černou barvu. To ho už samo o sobě předurčuje k receptům, kterým vévodí hříšná a temná čokoláda. K bábovce ho upíjejte po malých doušcích, ať ten nedělní oběd ustojíte.

Pivo jako nápoj s naší tradiční kuchyní dokonale ladí. Je jen málo pokrmů z klasického českého menu, které byste tímto nápojem zapíjet nechtěli. Díky hořkým chmelovým výtažkům povzbuzuje chuť k jídlu a současně podporuje trávení. Zkuste si ke každému z pokrmů dát stejné pivo, se kterým jste ho i připravovali. Ocení to nejen vaše chuťové buňky, ale také žaludek.

Tak na zdraví!

Náš tajný tip? Vyzkoušejte hot dog s pivní cibulkou!

Obchod Apetit