Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jen pro otrlé. 5 nejpálivějších jídel světa

Máte v oblibě mírně kořeněná jídla? Nebo patříte mezi drsňáky, kteří si už neumí své denní menu bez porce pálivé omáčky ani představit? Ať už je to jakkoli, těmto pekelně pikantním specialitám se (možná) budete chtít oklikou vyhnout. Podívejte se s námi na pětici nejpálivějších asijských jídel na světě, které vás rozhodně nenechají chladnými.
26. 1. 2021 | Autor: Petr Šúth

Pálivé pokrmy se těší stále větší oblibě i v našich končinách. Stačí připomenout populární chilli papričky. A není divu. Kromě silně návykové chuti mají totiž pálivé pokrmy řadu pozitivních účinků na naše tělo: zrychlují metabolismus, posilují imunitní systém a napomáhají regulaci „zlého" LDL cholesterolu v krvi.

S Ďáblem v kuchyni: 4 TOP recepty s chilli papričkami

Popularita chilli papriček v posledních letech prudce roste. Pokud si potrpíte na ostrá jídla, máme pro vás pět...

Opravdovou výzvu pro milovníky pikantních chutí představuje asijská kuchyně, která již tradičně platí za baštu nejpálivějších pokrmů. Vybavte se zásobou papírových kapesníčků (většinou budete mít totiž slzy na krajíčku) a vyzkoušejte některou z následujících lahůdek. 

1. Vindaloo (Indie)

Jedna z nejproslulejších kari laskomin indické kuchyně, která si získala popularitu po celém světě. Za její rodnou zem bývá dnes považována indická Goa. Původně ale pokrm vznikl z jihoevropského vinha de alhos („víno a česnek“, obdoba ragú). Do tamějších končin jej přivezli portugalští mořeplavci, kteří drželi nad územím moc více než 400 let.

Tradiční vindaloo se připravuje z vepřového masa, octu a s pořádnou dávku chilli papriček bhut jolokia, které dlouhou dobu platily za jedny z nejpálivějších na světě. Snad také proto se jim přezdívá ghost chilli. Na Scolvilleho stupnici se běžně pohybují v hodnotách 850 000 – 1 500 000 SHU (jen pro srovnání: známé habañero dosahuje stupnice pálivosti cca 350 000 SHU).

Vepřové vindaloo

Vindaloo chutná nejlépe druhý či třetí den, kdy se koření krásně rozleží a maso natáhne jeho chuť a vůni. Množství...

2. Jjambbong (Korea)

Pikantní nudlová polévka s mořskými plody. Přestože vznikla zřejmě až ve 20. století – za svůj vznik vděčí údajně čínským přistěhovalcům, kteří ve 40. letech přicházeli do japonského Nagasaki. V Koreji patří mezi nejoblíbenější jídla.

Jjambbong je kombinací oblíbeného ramenu (příp. jiných korejských nudlí), mořských pochoutek (mušle nebo třeba chobotnice) a několika různých druhů chilli papriček, z jejichž omamné chuti můžete (bez nadsázky) upadnout do mdlob. Pokud si ale budete chtít připravit pokrm v domácích podmínkách, můžete jeho chuť upravit podle potřeby.

3. Sambal (Indonésie)

Věhlasné pálivé koření, které si našlo cestu do srdcí i domácností mnoha obyvatel jihovýchodní Asie. V indonéské kuchyní patří tahle omáčka mezi uznávané delikatesy. Vyrábí se z hnědého cukru, octa a samozřejmě chilli papriček.

Po celé zemi existuje nesčetné množství variant této receptury. Mezi nejoblíbenější patří sambal terasi nebo sambal pasta vyráběná z krevet. Pokud si chcete okořenit vlastní jídelníček můžete ji nahradit pálivý kečup nebo hořčici. Vybírejte ale opatrně. Pokud to s pikantním sambalem přeženete, budete mít krk v jednom ohni.

Aby ústa neshořela

Aby ústa neshořela

Chystáte se vařit pikantní jídla s chilli a bojíte se, že pokrm bude příliš ostrý?

4. Tom Yum (Thajsko)

Snad nejznámější thajská polévka, za jejíž dokonalou chutí stojí chilli, limetky a plody moře (rybí omáčka nebo krevety). Polévku si můžete připravit na mnoho způsobů: nejpálivější variace se neobejdou bez pořádné porce drceného ptačího oka (extra pálivých chilli papriček z Indie). Jestliže si chcete ušetřit propocené tričko a zběsilé lapání po dechu, přichystejte si sklenici ledového čaje.

Domácí ledový čaj

Chutná stejně skvěle, jako vypadá. Je osvěžující a lahodný, takže ani ,netěhotným‘ kamarádkám nebude vadit, že v...

5. Phal (Indie)

Kde naše putování začalo, tam také končí. Phal (nebo také Phaal) patří mezi nejostřejší indická kari. Běžně se podává s jehněčím masem, rajčaty a zázvorem. Za ještě intenzivnější chutí této indické lahůdky stojí již zmiňované chilli papričky bhut jolokia.

Jestliže plánujete nevšední překvapení k nedělnímu obědu, můžete papričky vynechat a připravit si jemnější verzi pokrmu, čímž se ale ochudíte o nevšední požitek. Pravý phaal je totiž výjimečný především svou štiplavostí a při jeho ochutnávání nezůstane ani jedno oko suché.

Čatní: všestranná indická pochoutka

Oblíbená indická omáčka, která obsahuje zeleninu, koření a čerstvé i sušené ovoce. Čatní má nekonečně podob a promítne...

Hledáte další pikantní inspiraci pro svůj jídelníček? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde najdete další recepty z cizokrajné i domácí kuchyně.

Související

Pálivý salát s hovězím masem

Salát je opravdu neobvyklý. Kdo nemusí klíčky, může místo nich klidně použít jinou zeleninu – třeba kapii.

Pikantní špagety

Těstoviny jsou nejběžnější ‚rychlovkou‘, ale to neznamená, že musí být pokaždé stejné. Tenké plátky choriza...

Ostré hovézí s bylinným kuskusem

Chermoula se s oblibou používá v marocké kuchyni k ochucení grilovaného masa a ryb.

Ostré kuře ze Senegalu

Kuře na yasse je patrně nejznámější senegalské jídlo. Jméno dostalo podle způsobu přípravy na velikánském množství...

Krevety s ananasem, paprikami a rybí omáčkou

Toto jídlo vaří módní návrhářka Mimi Nguyen Hoang Lan podle fantazie. Odráží se v něm moudrost její babičky. Ta ji...

Indický dal: Exotická pochoutka stará tisíce let. Znáte ji?

Tradiční indická kuchyně, to jsou záhadná koření, pálivé omáčky, omamné vůně… a čočka. Právě ta se v Indii řadí mezi...

Pikantní pasty z celého světa

Harissa, sambal, gochujang. Říká vám to něco? Řeč je o pikantních kořenících pastách pocházejících z různých koutů...

Přidat komentář