Vepřové vindaloo

Vepřové vindaloo

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3331 kcal
Bílkoviny 104 g
Cukr 128 g
Tuky 260 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vindaloo chutná nejlépe druhý či třetí den, kdy se koření krásně rozleží a maso natáhne jeho chuť a vůni. Množství jednotlivých přísad můžete lehce modifikovat podle chuti (zejména to, jak pálivé vindaloo chcete), ale rozhodně neměňte množství octa! Vindaloo můžete uvařit s kuřecím, mořskými plody nebo jen ze zeleniny (brambory, hrách a kořenová zelenina).

Suroviny

rostlinný olej 150 ml
česnek 4 stroužků
cibule červená 3 ks
nakrájená nadrobno
chilli paprička 4 ks
červená, nakrájená najemno
vepřová plec 500 g
nakrájená na kostky
rajčata 500 g
zralé, nakrájené
rajčatový protlak 1 PL
chilli sušené 1 ČL
sůl
pepř mletý
Na pastu vindaloo
zázvor (čerstvý)
oloupaný, 2 cm kousek
římský kmín 1 ČL
mletý
skořice 1 ČL
2 ČL
semínka hořčice drcený
koriandr 1 ČL
drcený
kurkuma (mletá) 1 ČL
koření 1 ČL
garam masála
kajenský pepř 1 ČL
vinný ocet bílý 3 PL
bílý
krupicový cukr 1 ČL

1 Nejdřív připravte pastu: zázvor nastrouhejte najemno, dejte do misky a přidejte kmín, skořici, hořčici, koriandr, kurkumu, garam masálu, kajenský pepř, ocet a cukr a vše pořádně promíchejte.

2 Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo ve woku. Přidejte česnek a cibuli a opékejte na mírném plameni dosklovita, asi 5–7 minut. Pak přisypte maso a 2–3 minuty ho opékejte dohněda. Přidejte chilli papričky, rajčata, protlak a pomalu začněte přidávat i připravenou pastu a dochuťte mletým chilli.

3 Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte vařit za občasného míchání asi hodinu. Vindaloo nesmí být suché, proto v průběhu přilijte asi půl šálku vody.

Vindaloo s portugalským původem

Vindaloo vzniklo v Indii v regionu Goa, a to z portugalského pokrmu vinha de alhos. Název lze přeložit jako „víno a česnek“ a šlo vlastně o ragú (nejčastěji vepřové) s vínem a česnekem, které se podávalo v období Vánoc. V Indii do vinha de alhos přibylo nejrůznější koření a chilli, víno nahradil ocet – a vindaloo bylo na světě. Kromě regionu Goa není vindaloo v Indii zdaleka tak populární, jako je tomu ve světě – hlavně v Anglii, na Středním východě, v USA, Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit