Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové vindaloo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 71
Do 90 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3505 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 165 g
Tuky 261 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřové vindaloo chutná nejlépe druhý či třetí den, kdy se koření krásně rozleží a maso natáhne jeho chuť a vůni. Množství jednotlivých přísad můžete lehce modifikovat podle chuti (zejména to, jak pálivé vindaloo chcete), ale rozhodně neměňte množství octa! Vindaloo můžete uvařit s kuřecím, mořskými plody nebo jen ze zeleniny (brambory, hrách a kořenová zelenina).

Suroviny

rostlinný olej 150 ml
česnek 6 stroužků
prolisované nebo rozmixované
nakrájená nadrobno
červená, nakrájená najemno
nakrájená na kostky
rajče 500 g
zralé, nakrájené (mohou být i konzervované)
chilli sušené 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na pastu vindaloo
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný
římský kmín 1 ČL
mletý
skořice ¼ ČL
hořčice mletá 2 ČL
drcená semínka
koriandrová semínka 1 ČL
drcená
garam masala 1 ČL
kajenský pepř 1 ČL
vinný ocet bílý 3 PL

Postup

1

Nejdřív připravte pastu: zázvor nastrouhejte najemno, dejte do misky a přidejte kmín, skořici, hořčici, koriandr, kurkumu, garam masálu, kajenský pepř, ocet a cukr a vše pořádně promíchejte.

2

Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo ve woku. Přidejte česnek a cibuli a opékejte na mírném plameni dosklovita, asi 5–7 minut. Pak přisypte maso a 2–3 minuty ho opékejte dohněda. Přidejte chilli papričky, rajčata, protlak a pomalu začněte přidávat i připravenou pastu a dochuťte mletým chilli.

3

Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte vařit za občasného míchání asi hodinu. Vindaloo nesmí být suché, proto v průběhu přilijte asi půl šálku vody.

Vindaloo s portugalským původem

Vindaloo vzniklo v Indii v regionu Goa, a to z portugalského pokrmu vinha de alhos. Název lze přeložit jako „víno a česnek“ a šlo vlastně o ragú (nejčastěji vepřové) s vínem a česnekem, které se podávalo v období Vánoc. V Indii do vinha de alhos přibylo nejrůznější koření a chilli, víno nahradil ocet – a vindaloo bylo na světě. Kromě regionu Goa není vindaloo v Indii zdaleka tak populární, jako je tomu ve světě – hlavně v Anglii, na Středním východě, v USA, Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč