Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové vindaloo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 72
Do 90 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3505 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 165 g
Tuky 261 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřové vindaloo chutná nejlépe druhý či třetí den, kdy se koření krásně rozleží a maso natáhne jeho chuť a vůni. Množství jednotlivých přísad můžete lehce modifikovat podle chuti (zejména to, jak pálivé vindaloo chcete), ale rozhodně neměňte množství octa! Vindaloo můžete uvařit s kuřecím, mořskými plody nebo jen ze zeleniny (brambory, hrách a kořenová zelenina).

Suroviny

rostlinný olej 150 ml
česnek 6 stroužků
prolisované nebo rozmixované
nakrájená nadrobno
červená, nakrájená najemno
nakrájená na kostky
rajče 500 g
zralé, nakrájené (mohou být i konzervované)
chilli sušené 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na pastu vindaloo
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný
římský kmín 1 ČL
mletý
skořice ¼ ČL
hořčice mletá 2 ČL
drcená semínka
koriandrová semínka 1 ČL
drcená
garam masala 1 ČL
kajenský pepř 1 ČL
vinný ocet bílý 3 PL

Postup

1

Nejdřív připravte pastu: zázvor nastrouhejte najemno, dejte do misky a přidejte kmín, skořici, hořčici, koriandr, kurkumu, garam masálu, kajenský pepř, ocet a cukr a vše pořádně promíchejte.

2

Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo ve woku. Přidejte česnek a cibuli a opékejte na mírném plameni dosklovita, asi 5–7 minut. Pak přisypte maso a 2–3 minuty ho opékejte dohněda. Přidejte chilli papričky, rajčata, protlak a pomalu začněte přidávat i připravenou pastu a dochuťte mletým chilli.

3

Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte vařit za občasného míchání asi hodinu. Vindaloo nesmí být suché, proto v průběhu přilijte asi půl šálku vody.

Vindaloo s portugalským původem

Vindaloo vzniklo v Indii v regionu Goa, a to z portugalského pokrmu vinha de alhos. Název lze přeložit jako „víno a česnek“ a šlo vlastně o ragú (nejčastěji vepřové) s vínem a česnekem, které se podávalo v období Vánoc. V Indii do vinha de alhos přibylo nejrůznější koření a chilli, víno nahradil ocet – a vindaloo bylo na světě. Kromě regionu Goa není vindaloo v Indii zdaleka tak populární, jako je tomu ve světě – hlavně v Anglii, na Středním východě, v USA, Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...