0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové vindaloo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 55
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3520 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 166 g
Tuky 261 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vindaloo chutná nejlépe druhý či třetí den, kdy se koření krásně rozleží a maso natáhne jeho chuť a vůni. Množství jednotlivých přísad můžete lehce modifikovat podle chuti (zejména to, jak pálivé vindaloo chcete), ale rozhodně neměňte množství octa! Vindaloo můžete uvařit s kuřecím, mořskými plody nebo jen ze zeleniny (brambory, hrách a kořenová zelenina).

Suroviny

rostlinný olej 150 ml
česnek 6 stroužků
prolisované nebo rozmixované
cibule červená 3 ks
nakrájená nadrobno
chilli paprička 4 ks
červená, nakrájená najemno
vepřová plec 500 g
nakrájená na kostky
rajče 500 g
zralé, nakrájené
rajčatový protlak 1 PL
chilli sušené 1 ČL
sůl
pepř mletý
Na pastu vindaloo
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný
římský kmín 1 ČL
mletý
skořice 1 ČL
hořčice 2 ČL
drcená semínka
koriandr čerstvý 1 ČL
drcený
kurkuma (mletá) 1 ČL
koření 1 ČL
garam masála
kajenský pepř 1 ČL
vinný ocet bílý 3 PL
bílý
krupicový cukr 1 ČL

1 Nejdřív připravte pastu: zázvor nastrouhejte najemno, dejte do misky a přidejte kmín, skořici, hořčici, koriandr, kurkumu, garam masálu, kajenský pepř, ocet a cukr a vše pořádně promíchejte.

2 Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo ve woku. Přidejte česnek a cibuli a opékejte na mírném plameni dosklovita, asi 5–7 minut. Pak přisypte maso a 2–3 minuty ho opékejte dohněda. Přidejte chilli papričky, rajčata, protlak a pomalu začněte přidávat i připravenou pastu a dochuťte mletým chilli.

3 Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte vařit za občasného míchání asi hodinu. Vindaloo nesmí být suché, proto v průběhu přilijte asi půl šálku vody.

Vindaloo s portugalským původem

Vindaloo vzniklo v Indii v regionu Goa, a to z portugalského pokrmu vinha de alhos. Název lze přeložit jako „víno a česnek“ a šlo vlastně o ragú (nejčastěji vepřové) s vínem a česnekem, které se podávalo v období Vánoc. V Indii do vinha de alhos přibylo nejrůznější koření a chilli, víno nahradil ocet – a vindaloo bylo na světě. Kromě regionu Goa není vindaloo v Indii zdaleka tak populární, jako je tomu ve světě – hlavně v Anglii, na Středním východě, v USA, Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit