Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát – skvělý pokrm (nejen) na léto

Salát se stal ve 20. století synonymem diety a neprávem se mu přičítá role jídla, které uždibují neurotické slečny toužící po kariéře modelky. Přitom může být stejně vydatným a hodnotným pokrmem jako jakýkoli jiný hlavní chod. S grácií hraje roli chutné přílohy. Existuje v nespočtu variací, od chladivých salátů pro horké letní dny až po teplé saláty z grilované či pečené zeleniny. Jeho kalorická hodnota záleží na tom, co do něj přidáme a jakou zvolíme zálivku.
8. 7. 2020 | Autor: redakce Apetitu

Pojďme se podívat na historii salátu, jaké typy salátů existují a kdy a při jakých příležitostech si salát dát.

Salát znali již staří Římané

Když se řekne salát, představí si většina z nás jednak zelenou hlávku kadeřavých listů, jednak pokrm ze zeleniny pokropený pikantní zálivkou. Slovo samotné pochází z latiny a ve většině evropských jazyků – v souladu s původním významem – označuje nikoli konkrétní druh zeleniny, ale typ jídla. Staří Římané s oblibou pojídali syrovou zeleninu ochucenou olejem, octem a solí a právě latinské slovo pro sůl se stalo základem slova salát. Přes středověký latinský výraz ‚herba salata‘ doslova ‚osolené rostliny‘ název jídla přešel do mnoha národních jazyků. V češtině se ujal i jako jméno listové zeleniny, kterou si se salátem spojujeme nejčastěji.

Nejlepší letní saláty

Příloha k masu, nebo lehká večeře? Saláty v létě osvěží vždy a všude.

Ovšem salát nemusí být jen z hlávkového salátu. Použít do něj můžeme prakticky jakoukoli zeleninu i ovoce, připravit ho studený i teplý, vylepšit masem, sýrem, klobáskou či slaninou, doplnit obilninami, bramborami, luštěninami či pečivem. A existuje i specifický typ salátů (u nás značně oblíbený), v nichž zelenina nehraje téměř žádnou roli.

Jaké jsou tedy typy salátů? 

Saláty můžeme dělit různě

  • například podle jejich hlavní složky na zeleninové, ovocné, luštěninové, těstovinové, ba dokonce masové (jejich zástupcem je na našem webu tlačenkový salát, pamětníci socialistických bufetů vzpomenou na salát z volské tlamy
     
  • podle druhu nejčastěji používané zeleniny můžeme ještě vytvořit podskupinu salátů rajčatových, okurkových, zelných, mrkvových, z listového salátu či míchaných
     
  • dále podle účelu na saláty přílohové a saláty, které slouží jako hlavní jídlo
     
  • podle typu zálivky – tady jsou dvěma hlavními větvemi (s mnoha variacemi) zálivky na bázi octa a husté zálivky založené na majonéze nebo zakysaných mléčných výrobcích (často se používá jogurt, kefír či zakysaná smetana)
     
  • podle způsobu podávání rozlišujeme saláty teplé a studené, těm prvním, mezi něž patří například salát z pečené zeleniny, dáváme logicky přednost v zimě, ale nemusí tak tomu být vždy – k letnímu posezení na zahradě skvěle pasuje salát z grilovaných paprik, a naopak i v zimě si můžeme vychutnat křehké lístky hořké čekanky se zálivkou z podmáslí
     

Zvláštní skupinu salátů tvoří majonézové saláty, někdy zvané lahůdkové – neboť patří k typickým stálicím pultů v lahůdkářstvích –, jejichž hlavní složkou nebývá zelenina (s výjimkou hanáckého salátu). S rohlíkem jsou oblíbenou lidovou svačinou, v Česku se bez jednoho z jejich zástupců neobejde vánoční večeře a parádu dělají i na chlebíčcích. Typickým zástupcem je pochoutkový salát.

Příloha i hlavní jídlo – salát zvládne obojí

Salát je miláčkem šéfkuchařů. Nabízí totiž téměř nekonečné možnosti kreativních kombinací a se správnou dávkou fantazie připravíte salát i z různorodých zbytků, které objevíte v lednici. Ostatně i slavný salát Caesar prý vznikl jako improvizace v nečekané situaci. O jeho původu vyprávěl v Apetitu v roce 2011 šéfkuchař Filip Sajler a hned přidal tipy, jak salát Caesar správně připravit, a podělil se s redakcí i o vlastní recept.

Ten jediný pravý! Salát Caesar

Udělejte si doma nejslavnější salát na světě tak, jak se patří. Populární kuchař Filip Sajler vás naučí správný postup...

Vydatný salát doplněný masem a krutony z bílého pečiva poslouží jako hlavní chod, salát je ovšem i častou a vděčnou přílohou. Tipy na tři zajímavé přílohové saláty, včetně doporučení, s čím je kombinovat, a nápadů, jak si usnadnit jejich přípravu, najdete v článku níže.

3x salát jako příloha

Svěží saláty místo obvyklých příloh dodají vašim oblíbených hlavním jídlům úplně nový rozměr.

Nápady, jak si během prázdnin vychutnat salát 9x jinak, přináší článek 3x 3 saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít, kde hraje salát úlohu hlavního jídla, báječné přílohy při grilování i sladkého či slaného dezertu.

3x 3 saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít

Salát je univerzální a neuvěřitelně variabilní pokrm. Existují verze studené i teplé, saláty čistě vegetariánské či...

Související

Nejlepší letní saláty

Příloha k masu, nebo lehká večeře? Saláty v létě osvěží vždy a všude.

Salát s rajčaty a chorizem

Díky výpeku z choriza a česneku má tenhle salát lehce pikantní chuť. Vybírejte do něj dokonale vyzrálá...

Saláty

Čtvrtá z řady kuchařek z Edice Apetit Saláty vám nabídne 150 receptů

3x 3 saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít

Salát je univerzální a neuvěřitelně variabilní pokrm. Existují verze studené i teplé, saláty čistě vegetariánské či...

Jak skladovat letní zeleninu

Přinesli jste si domů křehký salát, šťavnatou mrkev, voňavá rajčata a přemýšlíte, kam je uložit, aby zůstaly co nejdéle...
REKLAMA

Přidat komentář