Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Blahodárný zázvor: odbourá stres, zahřeje i pročistí organismus

Oddenky zázvoru pochází z Asie, ale v současné době je najdeme v běžných obchodem po celém světě. Má nespočet zdravotních benefitů a je hojně využíván v domácí medicíně. Poznáme ho podle svěží a štiplavé chuti s výrazným aroma. Proč si dopřát zázvor a jak a do jakých pokrmů jej zakomponovat?
15. 2. 2021 | Autor: Tereza Mašková

Kde se vzal a odkud se k nám zázvor dováží

Zázvor lékařský se dorůstá výšky až 90 cm a má dlouhé úzké listy. Kvete jen opravdu vzácně, ale když se zadaří, je to podívaná. Má totiž krásnou jasně žlutou barvu. Zázvor pochází z Číny nebo Indie, kde je stále hojně využíván nejen v gastronomii, ale i v domácím lékařství. Obecně mu vyhovuje teplejší podnebí. V současné době se nejvíce pěstuje v Indii, která pokryje až 80 % světové produkce. Většina je zde ovšem také zkonzumována, protože v indické kuchyni je zázvor něco jako cibule v kuchyni české. Největšími vývozci jsou země teplejší části Asie jako je například Čína, Thajsko, Indonésie, ale i některé oblasti AfrikyJamajkaMexiko a Havaj.  

Nejčastěji se můžeme setkat s celým čerstvým oddenkem zázvoru. Oblíbený je pro svou svěží, štiplavou, intenzivní chuť. Ačkoli se hned nezkazí a vydrží v kuchyni i nějaký ten týden, můžeme se setkat i se sušeným práškem. Sušený zázvor má trochu jiný chuťový profil, do každého receptu se však hodí jiný. Zázvor najdeme i v nakládané formě, která většinou doprovází servírované sushi. Nakládaný narůžovělý zázvor by se měl vložit do úst po každém kousku, aby se vyčistila chuťová paleta a my si mohli vychutnat další kousek sushi naplno. 

20 nápojů pro zahřátí

Chladné ani sychravé počasí vás nezaskočí! Stačí horký drink do hrnečku nebo termosky a hned se vám bude zimním...

Jaké má zázvor zdravotní benefity

Používání zázvoru se v lékařství a bylinkářství objevuje už tisíciletí. Říká se o něm, že je všelék a již několik vědeckých studií potvrdilo pozitivní vliv na lidský organismus. Velmi často se s ním setkáváme při léčbě nachlazení. Je také dobrým antioxidantem. Obsahuje totiž gingerol, který má protizánětlivé účinky. Pomáhá s nevolností, zvracením a podporuje funkci trávicí soustavy. Velmi často se využívá ve výrobcích určených pro těhotné ženy, lidi trpící mořskou nemocí a také pro pacienty procházející chemoterapiemi. Snižuje krevní tlak, špatný cholesterol LDL a dokonce pomáhá s bolestí kloubů. Je také vhodným společníkem v boji se stresem nebo s menstruačními bolestmi. 

Kdy se zázvoru raději vyhnout 

Nejčastěji může být škodlivý při špatném dávkování. Platí zde pravidlo všeho s mírou. V sušené formě by se mělo jednat o 1 gram denně a v případě čerstvého zázvoru to jsou 4 gramy. Jeho zvýšená konzumace může vést k průjmům, bolestem břicha nebo pálení žáhy. Dále by se mu měli vyhnout malé dětidiabetici a obecně lidé trpící dlouhodobým onemocněním. I přes jeho pozitivní účinky na nevolnost se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Je lepší vyhledat speciální produkty, které mají ideální poměr a dodržovat dávkování.  

9x horký nápoj bez alkoholu

Zimu si spojujeme s grogem nebo se svařeným vínem. Ale čím se mají po dlouhé vycházce mrazivou krajinou zahřát děti...

Jak si ho vychutnat naplno

Velmi často se setkáme s nejrůznějšími teplými i studenými zázvorovými nápoji. S oblibou si doma připravujeme zázvorový čaj, limonádu nebo sirup. Skvěle se hodí i do slavných pečených dobrot jako jsou sušenkyzázvorový chlebíčekhruškovo-mangový krambl a také do nejrůznějších dortů a koláčů. Vyzkoušejte například náš obrácený koláč s rebarborou. V dezertech také využijete oblíbený kandovaný zázvor, který sladkost obohatí s klasickou štiplavostí. Hodí se ovšem i do řady slaných pokrmů. Výborně dochutí mrkvovou polévkukuřecí vývar s orzemnudlovou polévku s citronovou trávou nebo rýžovou polévku s rybou. Skvěle si rozumí také s masem. Například taková sojovo-zázvorová žebírka jsou pokrmem pro labužníky. Využijete ho při přípravě chilli karbanátkůpečení šunky nebo při dochucování salátových zálivek. Indické i thajské kari se bez zázvoru také neobejde. Tento podivně tvarovaný kořen má opravdu široké využití a jeho chuť se dá lehce kombinovat. Velmi netradiční je například staročeská pečeně

TIP REDAKCE: Zázvor nejsnáze oloupete pomocí čajové lžičky.

Související

Horké nápoje

Zalézá vám mráz za nehty jen při pohledu na teploměr? Zůstaňte doma a připravte si horký drink. Potěší vás víc než...
5× hřejivý zázvor

5× hřejivý zázvor

Vařte se zázvorem! Umí si skvěle pohrát s výslednou chutí pokrmů, a ačkoli svou pikantností může váš jazýček někdy...
Zázvorem proti nachlazení

Zázvorem proti nachlazení

Pálivý kořen boduje u vědců i v kuchyni.

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem

Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě...

Zázvorový likér

Tenhle nakopávací životabudič jsme odkoukali od Jany Černé ze Zásadně zdravě – doporučuje ho při...

Gin s klementinkami a zázvorem

Při nákupu doporučujeme nešetřit na ginu, zároveň sáhněte po takovém, ve kterém není přespříliš bylinek...

Chilli losos se zázvorem a nudlemi

Pálivá jídla jsou prostě návyková, na rozdíl od jiných závislostí vám ale tahle přinese jenom čiré...

Zázvorovo-kurkumové latte

Oddenek kurkumovníku (rostlina příbuzná další léčivce známé jako koření, zázvorovníku lékařskému)...

Mrkvový nápoj s kokosem a zázvorem

Tohle je ideální "snídaně" na cestu! Přetéká vitaminy i chutí!

Stir fry s krevetami, zeleným pepřem a zázvorem

Recept inspirovaný kambodžskou kuchyní, která pepř zbožňuje, potěší zejména milovníky krevet. Sušený...

Přidat komentář