Kapr smažený na sádle

Kapr smažený na sádle

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12926 kcal
Bílkoviny 165 g
Cukr 536 g
Tuky 1061 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehká a křupavá ryba je stálicí štědré večeře.

Suroviny

kapr 1 ks
o váze 2,5–3 kg
mléko
na máčení kapra
sůl
mouka pšeničná hladká 150 g
vejce 3 ks
prošleháná se lžící světlého piva
rohlíky 10 ks
nebo housky z předešlého dne
vepřové sádlo 1 kg
vyškvařené
citron
petržeka k podávání

1 Z očištěného kapra připravte filety a porce podle kroků na str. 75. Preferujete-li rybu bez kůže, na stejné straně najdete návod, jak na to. Porce kapra zalijte v misce trochou mléka, přetáhněte fólií a nechte nejlépe do druhého dne máčet. Před obalováním kapra osušte, osolte a nechte v chladu.

2 Z rohlíků okrájejte kůrku a nastrouhejte je či rozmixujte na strouhanku. Tu pak prosijte. Kapra obalte postupně v mouce, v rozšlehaných vejcích a strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepněte.

3 V kastrolu, hluboké pánvi či fritéze rozpalte tolik sádla, aby v něm ryba mohla plavat. Vhoďte do tuku drobek strouhanky, a hned jak vyplave a začne ‚tančit‘ na hladině, začněte smažit. Po osmažení každého kousku počkejte, až se teplota opět zvýší (kdybyste vložili příliš rychle všechny porce, tuk se ochladí a vpije do strouhanky). Rybu osmažte z obou stran dozlatova a odkládejte na papírové ubrousky.

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit